rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Starta bageri? Fråga mig!

sara_2932

Det har redan hunnit bli februari, och bloggen har haft paus som ni kanske märkt. Jag håller på att få hela bloggen flyttad till en annan plattform och det är lite bök med det. Och så har det har hänt en massa annat såklart. Om 2018 var mitt introverta år verkar det spontant redan som att 2019 blir väldigt extrovert, och det känns så rätt!

eldrimner_2934

En av de roliga saker som hänt i januari är att jag tackat ja till att vara med i Eldrimners branschråd för bageri. Eldrimner är Sveriges nationella resurscentrum för mathantverk, bland annat hålls i deras regi en mängd fina utbildningar och SM i mathantverk varje år. Vi hade möte på deras huvudkvarter i superkalla och soliga Ås utanför Östersund, och där blev jag också diplomerad till att officiellt bli rådgivare för dem som står på tröskeln till bageribranschen eller vill utveckla sin verksamhet.

I början av den här bloggen satt jag själv med ett gammalt uthus fullt av drömmar och googlade på “starta bageri” med magert resultat. Den här tjejen har inte den blekaste aning om vad som väntar. Tio år senare är det många som har följt min resa och jag hoppas att mina erfarenheter kan vara till nytta. Från och med nu är det alltså fritt fram att höra av sig till mig på sara@solhagastenugnsbageri.se så ska jag försöka hjälpa till så mycket jag kan. Jag har redan fått mitt första uppdrag, och jag kommer att skriva om det här på bloggen så snart det finns mer att berätta om den saken.

solhaga_sno_2968

Tänk att vi fick riktig vinter med snö här på Solhaga också.

ante_skottar_2980

Nedanför oss ligger Slöinges brantaste pulkabacke (ett skämt om man jämför med Östersund), Ante och jag brukar kalla det för Slöinge alpincenter. Här skottar han snö framför “toppstugan”. Sådant kan jag tyvärr inte göra just nu, för ryggen började krångla igen under julhelgen. Den tredje januari var jag hos läkare och sedan dess har jag helhjärtat gått in för en hälsoresa som jag också kommer att berätta om snart. Jag har aldrig varit mer motiverad, för det är mitt drömjobb som står på spel. Jag vill inget hellre än att kunna gå in och jobba fysiskt tungt igen. Så mitt första goda råd till dig som vill starta bageri är – träna och bli stark! Det är grunden till allt.

macka_pate_mostorp_2960

Ett annat gott råd – planera i tid. Det finns inget bättre för nattsömnen än att ligga steget före. Vi har nästan klart med både schema och personal inför sommaren, och har börjat fila på vårens meny. Nya mackan Lundby med murkelpaté från Mostorps Gård, med syrad gurka och friterad lök.

oskarfrising_ante_2981

Det gäller att ladda med porslin också när tillfälle bjuds. Bagarkollegan Oskar Frising från Vetlanda har sommarhus i Falkenberg och ville bli av med lite skrammel som vi med glädje hämtade hem.

grandhotel_2878

Och råd nummer tre – se till att komma bort och koppla bort allt för några dagar. Som vi har festat denna januari för ovanlighetens skull. Vännen Håkan bjöd på 50-årskalas i spegelsalen på Grand Hotel i Stockholm. Någon sa att det var vi som dansade “mest oförsiktigt”. Och i den stilen tänkte jag fortsätta 2019. Vi ses!

2018 – mitt introverta år

sara_malar_8743

2018 blev året då jag satsade på att fokusera min energi till färre saker, och försöka återhämta mig efter ett omskakande 2017. I hela mitt liv har jag varit en person som tackat ja till det mesta, med fullsmockad kalender och tusen järn i elden. Men nu drog jag mig tillbaka och vände mig inåt för att reparera, bygga upp och utveckla. En viktig och värdefull erfarenhet, visade det sig.

Julen och mellandagarna på Solhaga

julgran_dans6G8A8413

Den gick så fort, julen. Alldeles för fort, jag hann inte riktigt med. Granen tändes för första gången redan på tisdagen i julveckan, då jag ordnade julmys för alla “solisar”. Sedan gick allting i ett rasande tempo, med crescendo på juldagen då hela släkten var här.

Uppesittarkväll med tranbärsdrink och saffranspopcorn

saffranspopcorn6G8A8350

Uppesittarkväll, hur funkar det för en bagare? Inte så bra tyvärr. Den 23 december börjar nämligen alltid med en sömnlös natt. Just den här julen hade jag inte avbaket, men jag skulle upp tidigt och packa beställningar. Och då låg jag bara och tänkte på om vi kanske bakat för få vörtbröd utan russin, och så vidare. Här kommer lite bilder från dagen.

Solhaga som pepparkakshus

pepparkakshus_klart_2503

Det blev ett pepparkakshus tillslut. Jag hade lovat Myra att vi skulle baka Solhaga redan förra året, men vi orkade inte riktigt hela vägen. Hon tröttnade lagom till att vi kavlat ut en massa deg och lagt på plåtar med bakplåtspapper. Och jag med. Så vi stoppade in alla plåtarna med utkavlad deg i stora bagerifrysen. Tidigt i december tog jag fram plåtarna ur frysen, och sedan blev de stående i stora bagerikylen istället. Spridandes sin frysbrända doft av gammal pepparkaksdeg. Ska du baka någon gång, suckade mina kollegor, och till slut fick jag skärpa mig.

En bättre kavring

kavring6G8A8352

Det bästa med SM i Mathantverk var inte bara medaljerna vi vann. Det var också kunskapen vi fick med oss från juryn som bedömde våra bidrag. Vi tävlade med vår kavring i klassen sydsvenska bröd, och fick 12,5 av 20 poäng, med sammanfattningen en klassisk limpa som är attraktivare i smaken än i utseendet. God men kanske lite ful alltså, och ska jag välja är det väl bättre än tvärtom. Men självklart vill man göra den perfekt, både god och vacker. Så det har vi gjort nu.

Tips för godaste julskinkan

julskinka_9378

Vi äter allt mindre kött i den här familjen, men någon jul utan skinka blir det absolut inte. Igår var det dags för den årliga utflykten tillsammans med min vän Sofia the Star för att hämta årets exemplar. Vi begav oss till Hallands enda ekologiska grisbonde – Gun Ragnarsson i Tvååker. Här är hennes tips på hur man får till den perfekta saftiga julskinkan.

Om klenäter och decemberlugn

klenater6G8A8090

För mig har detta varit den lugnaste december jag kan minnas och jag mår bättre än på väldigt väldigt länge. Ett säkert tecken på min låga stressnivå är att det kokas klenäter i bageriet. Typiskt ett sådant bakverk som inte är nödvändigt alls, utan bara ett tecken på att julmyset nått upp till maximal nivå. Eftersom vi ligger i fas med all annan produktion är det fritt fram att leka.

Bryggarbröd

julbrod6G8A8304

När vi satte oss ner i bageriet och funderade över vilket bröd vi själva vilja ha till julen 2018 tänkte vi något mustigt med knaprig skorpa, men ändå såpass neutralt att det passar till alla andra smaker på julbordet. Det kändes naturligt att forstätta på linjen med att minska svinnet och ta vara på det som finns, och varför inte prova något vi inte gjort innan? Vi tog kontakt med nystartade mikrobryggeriet BrewOre i Morup. Därifrån har vi fått drav från bryggningen av en julöl, alltså de krossade maltkorn som blir över när man lakar ur den vätska som ska bli öl.

Saffranskringla med kvitten

saffranskringla

Varje år brukar vi hitta på en ny specialbulle med saffran vid sidan av den klassiska lussebullen. Jag minns särskilt den från 2013 med apelsin och mandel. Numera tänker vi på ett helt annat sätt med råvarorna, både apelsin och mandel är ju saker som måste importeras. I vår trädgård växte sig kvittenfrukterna enorma på de fem träden som vi satte just det året, därför var det en självklarhet att vi skulle använda just dem till årets bulle.

Sida 1 av 7812345»...Sista »