rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Snabbmat

6G8A3408Du äter väl ordentligt? Nu under våren när jag drabbades av utmattning fanns det all anledning i världen att fundera över denna klassiska mammafråga.

Med tiden har jag märkt hur dumt det är att slarva med maten, särskilt när jag jobbar natt och långa pass med mycket spring och tunga lyft. För några år sedan kunde jag helt glömma bort att äta eller trycka i mig en bulle i förbifarten. Nu går det inte att fuska längre.

Samtidigt är det svårt att hitta tiden för matlagning, så jag tänkte dela med mig av några snabbmatsrutiner jag har utvecklat.

6G8A3415

Det viktigaste är att se till att ha rätt saker hemma, framför allt att kylen är full med grönsaker av alla de slag. Både sådana som kan ätas råa, och andra som du har förberett sedan innan (exempelvis bakade rotsaker eller kokt färskpotatis). Jag åker till Ugglarps Grönt ett par gånger i veckan och handlar, det är alltid roligt att se vilka nya saker som dyker upp i butiken allt eftersom tiden går.

6G8A3412

När jag kom hem från mitt pass i bageriet idag, hungrig och tom på energi, tog det inte mer än fem minuter förrän jag hade lunch på bordet. Vi hade en hel hög färskpotatis över efter midsommar, det är en väldigt bra grund för en snabb och mättande lunch.

Dagens lunch
Färskpotatis, kokt och kall
Groddar
Ett halvt paket halloumi, skivad och stekt i kokosolja
Hackade hasselnötter

Lägg allt i en djup tallrik och häll över lite kallpressad rapsolja och äppelcidervinäger, samt en nypa salt.
Om du som jag har en köksträdgård, gå ut och klipp lite färska örter. Idag blev det persilja, oregano, citrontimjan och koriander.

6G8A3416

Jag har hittat mycket bra inspiration i den här boken, Food Pharmacy som också är en blogg. Bland annat lärde jag mig något viktigt om potatis, som ju är en allmänt utskälld grönsak i hälsosammanhang. Men det beror på hur den är tillagad. När potatis hettas upp förvandlas stärkelsen till socker, så om du äter den som exempelvis pommes frites blir den inte särskilt nyttig. Men som kokt och kall är den något av det mest mättande och fiberrika du kan äta, för när potatisen kallnar återgår sockret till att bli fibrer igen. Magiskt!

Det jag framför allt gillar med den här boken är att den inte går ut på att man ska späka sig och ta bort allt det goda i livet. Det gäller bara att få med vissa viktiga pusselbitar som kroppen behöver.

6G8A3413

Med rätt energi i kroppen orkar man åka en extra tur till exempelvis Ugglarps Grönt på eftermiddagen, och så är den positiva spiralen igång.

gront_6G8A3421

Dagens skörd: Svartkål, grönkål, blomkål, sparris, tomater, broccoli och grönsallad.

Rabarbertarte med italiensk maräng och myntasocker

tarte_6G8A3214

Denna midsommardag tänkte jag dela med mig av en favorit bland försommardesserter. Krispigt, syrligt och sött i samma godbit. För att få den riktigt krispig behöver du förbereda tarteskal ett par dagar i förväg. Ja hela bakverket kan faktiskt förberedas och frysas, bara att ta fram och tina upp lagom till att den ska ätas.

Dinkelfocaccia med färskpotatis och bondost

focaccia6G8A3190

Här är ett av årets midsommarbröd på Solhaga, vi ville göra en focaccia till midsommar med svenska smaker. Klassikern är ju oliver, fetaost och soltorkade tomater, men inget av detta finns ju i närheten. Istället fick det bli färskpotatis från Ugglarps Grönt, bondost från Skrea Ost, och som dekoration toppades alltsammans med gräslöksblommor.

Stanna upp och stå fast

pelargon_6G8A3055

Vill man veta hur jag egentligen har det är det bara att kasta ett öga på mina pelargoner. Som ni ser så frodas de fint i fönstret innanför verandan just nu. Plantorna jag drivit upp från små sticklingar blommar ymnigt och har växt sig högre än jag någonsin lyckats med innan. Vi har verkligen gjort en resa den här våren, pelargonerna och jag.

Tack från tre lyckliga borgmästare

tilda_annsi_sara_7224

Nästan ett år har gått sedan vi tog på oss borgmästarhattarna och öppnade kafé på Storgatan 31 i Falkenberg, och idag fick vi ta emot pris som Årets Stjärnskott i White Guide Café. ”Genomtänkt in i minsta detalj” stod det som rubrik. Tack till våra familjer och alla som varit med oss på den här resan. Det finns några av er som vi skulle vilja ge en extra kram idag, och det handlar just om detaljerna.

Vad är emmer?

emmer_6G8A2135

Den absolut vanligaste frågan vi fick på Passion för mat häromveckan var just denna. Och så fort vi har ett emmerbröd i butiken (vilket är ganska ofta) dyker frågan upp igen. Så jag tänkte berätta lite. Här är brödet som vi hade med oss till Passion för mat – det har blivit en favorit för oss bagare och frågan är om det kanske ska finnas här varje dag i sommar.

Äppelmazarin med mandel

appelmazarin6G8A2127

Nu i veckan var det mazarinens dag, men ska jag vara helt ärlig måste jag erkänna att den klassiska mazarinen med vit glasyr på inte är min favorit. På Solhaga är det därför toscamazarin som gäller, den är makalöst populär och finns även som tarte. Men den här gången blev det faktiskt en annan specialvariant för att markera dagen, och jag undrar om den faktiskt inte är ännu godare än toscamazarinen.

Pain au pistage

painaupistage6G8A2122

Idag är det internationella kvinnodagen, och mina medarbetare fick för sig att för andra året i rad hylla mig (jag blev tårögd!) med en alldeles egen variant något som de vet att jag tycker om – nämligen Pain au Chocolat fast med pistagepraliné och en god kopp Americano från Slöinge Kafferosteri. Och hur man man tacka nej till det?

Skafferimackan

skafferimackan_5723

Här tänkte jag bjuda er på en riktigt näringsrik vegansk skafferimacka från Passion för mat där Solhaga ställde ut tillsammans med Gudmundsgården, The Pine Ridge Brewery och Skrea Ost. Vår gemensamma filosofi var att endast använda oss av det som finns i skafferiet just nu – så här är en av de mackor som fanns i vår monter. Det var en kund som tyckte så mycket om den att hon kom tillbaka bara för att berätta att detta var det bästa hon upplevt på hela mässan. Så glada vi blev!

Semla mot semla

semmeltest_6G8A2096

Vilken fettisdag det har varit här i Falkenberg, The Semla Capital of Scandinavia, som Ante döpt om den till. Förra året vann ju Solhaga utmärkelsen Västsveriges Bästa Semla, och i år var det Borgmästargårdens tur. Eftersom Solhaga inte var med i tävlingen på grund av förra årets vinst, tänkte vi själva ställa de två mästerverken mot varandra i en alldeles egen tävling.

Sida 1 av 6412345»...Sista »