rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Levain med cheddar och kajplök

paskbrod6G8A8816

Årets påskbröd på Solhaga var givet – klart att vi måste använda kajplöken som jag hittade i utkanten av byn förra veckan. När jag ska göra ett smaksatt bröd utgår jag ofta från en deg som jag tycker om och som jag vet fungerar som ett grundrecept. Sedan ändrar jag lite, byter ut och lägger till.

kajplok_hela_3798

Det svåra är att få lagom mycket smak av det man tillsätter, särskilt om det är en helt ny råvara. Jag har ju aldrig använt kajplök förut.

kajpolja_3850

Oljan gjorde jag direkt efter att jag plockat löken förra veckan. För att få mesta möjliga smak bör man värma oljan till 50°C och sedan mixa.

Eftersom jag ville låta råvaran spela huvudrollen valde jag en ljus och enkel deg, vårt levainbröd helt enkelt. Så här gjorde jag.

Dag 1

Levainfördeg
200 g vatten
60 g aktiv vetesurdeg
360 g ekologiskt vetemjöl

Blanda i 5 minuter på långsam hastighet. Lägg i en lätt inoljad plastlåda och låt jäsa upp, i bageriet tar det 4–6 timmar i 25°C rumstemperatur. Levainen är färdig när den buktar uppåt, men har börjat sjunka något på mitten. Vi brukar kyla levaindegen över natten och blanda degen nästa dag.

ost_kajpolja_3905

Marinerad cheddar
150 g cheddar i bitar cirka 1×1 cm
50 g örtolja med kajplök
Låt ligga och dra i ett dygn ungefär.

Dag 2

Bortgörning
Levainen från steg 1
540 g vatten
900 g vetemjöl
60 g grovt rågmjöl, gärna rostat
30 g salt
ost och olja

Blanda allt utom ost och olja i 10 minuter på långsam hastighet.

paskbrod_deg_3906

Tillsätt ost och olja. Flera har frågat mig om det går bra med ramslök istället, och det tror jag helt säkert. Det är hur lätt som helst att fixa sin egen olja med örter och smaker som man tycker om. Jag brukar ta det som finns ute för tillfället, och så fryser jag in överskottet för framtida bruk. Hela vintern har vi gjort majonnäs på örterna från kryddträdgården i höstas. Är inte färgen helt fantastisk förresten? Stod en stund och tittade ner i blandaren, kunde inte se mig mätt.

paskbrod_deg3907

Blanda så kort som möjligt precis så att osten fördelas i degen.

paskbrod_deg_3908

Lägg degen i en oljad plastlåda och låt vila 1–2 timmar med en vikning under tiden. Se så ljusgrön och fin den är, här precis efter vikningen bredvid den vanliga levaindegen som ska bli frallor.

paskbrod_forma_3910

Jag tycker att bröd med ost gör sig bäst när de får självspricka, det kan vara svårt att få till snygga snitt när det är ostkuber i vägen. Därför formade jag till avlånga bröd, med en djup skarv i mitten som fick jäsa med skarven neråt på mjölat träplank över natten.

Värm ugnen till 275° med plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande, gärna med bakplåtspapper under så att du inte får ost som bränner fast i ugnen. Skjutsa in pappret med bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter.  Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att vädra ut ångan så att skorpan kan bli riktigt krispig.

paskbrod_smaka_3915

Det är alltid lika spännande att provsmaka ett nytt bröd för första gången. Alla i bageriet samlas och tycker till. Den här gången satte vi receptet på första försöket, det var alldeles lagom mycket löksmak. Lite diskret men ändå märkbar, så som jag ville ha det.

ante_smakar_3919

Ante som älskar alla former av lök kom in lagom till frukost och utnämnde sig själv till lökexperten, så hans ord vägde naturligvis tungt. Det blev med beröm godkänt.

sallader6G8A8825

Det är så fint att han lagar all mat i familjen. Efter intensiva dagar i bageriet är det inte alltid jag orkar ställa mig vid spisen hemma, det faller sig lätt så att jag tar hand om tvätt och hundbestyr istället. Just den här dagen blev extra lång, med massor av produktion och planering inför påsken. Vilken lycka då att få komma hem till en grillbuffé med två olika sallader.

paskbrod_inkram6G8A8824Och påskbröd till grillbuffén såklart. Nu blir det en vilsam kväll, för imorgon är det dags för det stora baket till skärtorsdag.

Påskpyntet

paskris_morris6G8A8799

Vaknade extra tidigt lördag morgon och bestämde mig för att påskpynta. Benny och jag gick ut och klippte några grenar från den stora kornellen. Letade upp den handblåsta vasen som jag köpte på IKEA för några år sedan, och hängde upp några ägg i butiken strax innan de första fikagästerna skulle slå sig ner för frukost. De röda grenarna är så fina tycker jag. Äggen jag hänger upp har vi sparat sedan alla påskar som firats i familjen, vi har ju som tradition att alltid måla ägg tillsammans. Så det finns några att välja på om man säger så.

En ny dansk och en bra vecka

nydansk6G8A8768

Det har varit en fin vecka. I bageriet har vi planerat påsken och provat nya recept på danskt rågbröd. Efter nästan åtta år är jag lite trött på ursprungsreceptet, jag skulle vilja ha den lite saftigare, lite fröigare och mörkare. Och faktiskt lite sötare också, det behöver inte vara fel. Men hundra procent råg ska […]

En oväntad kajpsoppa

kajpsoppa6G8A8773

Från listan av växter jag inte kände till och rätter jag aldrig lagat kan jag nu stryka kajplök och kajpsoppa. Under en promenad med Benny i höstas råkade jag nämligen passera ett ställe här i Slöinge där det doftade väldigt starkt och hela marken var täckt av lökdoftande blad. Jag tänkte att det kanske var ramslök, och bestämde mig för att återvända till våren. Så igår gick jag dit.

Frukt & nöt och en äventyrlig utflykt

fruktonot6G8A8725

Jag fick ett brev häromdagen, som jag blev väldigt glad för. En läsare frågade snällt efter receptet på Solhagas frukt & nöt-bröd, och inte kunde jag väl säga nej? Jag skrev om en liknande variant för sju år sedan med hänvisning till att det riktiga receptet var hemligt. Men hemligheter håller jag inte på med längre. Här har ni det rakt upp och ner precis som vi gör det.

April i trädgården

verandakrukor6G8A8699

De senaste dagarna har jag knappt gått innanför dörren här hemma. Kanske är detta den bästa tiden på året, då allt det fina bara väntar på oss. Jag kommer att jobba en del i bageriet framöver, så jag passade på att göra den där viktiga vårstädningen som är grunden för en lyckad säsong. Klippt och krattat bort allt som är visset, och rensat det allra första ogräset som inte ska få fäste.

Pitabröd med poolish

pita_hires6G8A8627

Idag tänkte jag att vi skulle prata lite om hur man kan göra för att omvandla traditionella recept med mycket jäst till något ännu bättre. Ett sätt att baka med minimala mängder jäst är att använda poolish istället. Genom att jäsa upp en del av mjölet och vattnet tar processen längre tid och vi får ett godare, mer hållbart och nyttigt bröd. En fredag alldeles nyss blev vi hembjudna till Linda och Stefan här i byn, och där vankades pulled pork minsann. Linda hade tänkt sig pitabröd, och jag som hade en ledig dag tänkte att det var ett roligt projekt att ta tag i.

Betydelsen av pomeransmarmeladen

pomeransmarmelad_5834

Allting är egentligen väldigt lugnt bra just nu, men just den här veckan blev det lite tvära kast. Precis efter fettisdagen när vi bränt av all energi vi hade, hände det för ovanlighetens skull att två på Solhaga blev sjuka samtidigt. Så igår stod jag med mjöl upp till öronen bara två timmar innan min faster Marias begravning i Göteborg. Allting är egentligen väldigt lugnt bra just nu, men just den här veckan blev det lite tvära kast. Precis efter fettisdagen när vi bränt av all energi vi hade, hände det för ovanlighetens skull att två på Solhaga blev sjuka samtidigt. Så igår stod jag med mjöl upp till öronen bara två timmar innan min faster Marias begravning i Göteborg. På något märkligt sätt lyckades vi hinna ändå. På väg till bilen plockade Ante det finaste vi har i trädgården, julrosor och röda vinterbär att lägga på kistan.

Tre goda ting från mässan

francefromage_3368

Vilken fin dag vi hade på Passion för Mat i lördags! Så mycket folk har jag inte sett på väldigt länge. Jag fick hålla hov i en timme tillsammans med Hanna som jobbar på Solhaga som kallskänka. Jag blandade deg, Hanna serverade den här mackan, och Ante delade ut surdeg och ströbröd till alla som ville ha. Sedan gavi vi oss ut i vimlet för att shoppa, här tänkte jag ge er tre av mina absoluta favoriter från mässan. Alla med viss vinkling på hälsa, för jag har med ganska stor framgång faktiskt lyckats äta och träna bort min onda rygg.

Vårmacka på Passion för mat

varmacka6G8A8474

Idag är jag och vår kallskänka Hanna Karlsson på Passion för Mat i Göteborg, mässan har växt ur Eriksbergshallen och i år flyttat till Åbymässan i Mölndal. Temat för årets mässa är mat från grunden. Vi ska laga ni ska äta, är rubriken i montern där Falkenbergs Skafferi med vänner ställt upp både köksscen och drömverkstad för alla som är nyfikna på att etablera sig i branschen. Hanna och jag tänkte prata om det som ligger oss närmast om hjärtat när vi jobbar – att ta vara på det som finns. Vid den här tiden på året finns det inte mycket att skörda, men som sagt – vi tar vad vi har. Mackan är med rotselleri och jordärtskocka, och till det en ströbrödspesto med örter från Solhagas trädgård.

Sida 1 av 7912345»...Sista »