rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Juli börjar med yogagröt och ett djupt andetag

yogagrot6G8A6797

Idag är det första juli, och yogagröten till frukost har en extra stor symbolisk betydelse. Just idag träder den nya lagen om personalliggare i kraft.

twitter

Jag skrev ju ett långt inlägg häromsistens som tillsammans med många andra protester fick stort genomslag. Det blev ett himla rabalder på twitter, Facebook och ledarsidor. Långa delar av min blogg lästes upp under en interpellation i riksdagen, och finansminister Magdalena Andersson svarade att det skulle komma ett förtydligande från skatteverket så att ”Sara som bakar” och alla andra skulle ha all anledning lugna ner sig.

ledare6G8A6836

Förtydligande har kommit, men summa summarum är det fortfarande upp till Skatteverket att tolka när verksamhet pågår och inte. Familjer som bor på arbetsplatserna är utelämnade åt kontrollanternas godtycke. Och framför allt – det finns fortfarande inga bevis för att personalliggaresystemet är ett effektivt verktyg i jakten på skattesmitare. Det är bara en onödig börda för alla andra som jag ser det.

Protesterna pågår fortfarande för fullt i tidningar på Facebook och många entreprenörer är arga. Jag blev tillfrågad om att vara med i TV4, men tackade nej. Det är någon annans tur att vara arg, för jag är färdig med det.

Något jag lärde mig den hårda vägen från debatten om kollektivavtal förra året är att det inte är värt att låta känslorna av oförrätt ligga kvar för länge och gro. Det tar för mycket energi och bryter ner humöret. Dessutom är jag för skör för att stå på barrikaderna just nu, jag mådde faktiskt inte riktigt bra av den här uppståndelsen om jag ska vara ärlig. Nu är det sommar, det är fullt upp med annat och jag vill fokusera på allt det härliga som händer i stunden.

Precis när jag började skriva det här inlägget hörde jag Myra spela den en gammal klassiker, och jag sprang genast iväg och gjorde henne sällskap på pianopallen. Den spelade vi nämligen mycket tillsammans när det stormade som mest förra året, och den lyser upp så fint i sinnet. Om kontrollanten kommer kanske vi kunde bjuda på en trudelutt?

Så nu fattar vi pennan och skriver snällt in oss i personalliggaren och försöker vara nöjda med livet som vi lever här på Solhaga. Jag tror och hoppas att systemet skrotas så småningom. Det är så mycket vansinne över det hela att jag inte ens kan ta in det riktigt.

skatteverket

Jag har för övrigt varit inne och beställt ett par extra personalliggare på skatteverkets hemsida, jag tänkte att vi skulle ha en hemma vid köksbordet så att barnen inte missar att skriva in sig. Men de är tillfälligt slut på grund av en oväntat stor efterfrågan. Kan ni tänka er, man får ändå se det komiska i situationen.

yogagrot6G8A6795

Jo, och receptet på gröten! Det är från boken Yogamat som jag fick av en vän. Jag gillar den för att den inte är sådär kletig som vanlig gröt, utan fräsch och tuggig.

Yogagrötblandning
8 dl helt bovete
1 dl quinoa
1/2 dl pumpafrö
1/2 dl linfrö
1/2 dl solrosfrö

För en portion säger boken 1/2 deciliter grötblandning, men jag tar lite mer. Häll på ett par deciliter vatten och koka upp i en kastrull. Häll av kokvattnet, och häll på en ny fräsch deciliter vatten. Låt stå till nästa dag. Sedan är det bara att koka upp, gärna med torkad frukt och en nypa salt. Jag toppar alltid med färska bär, just nu har vi massor av hallon och vinbär i trädgården. En näve nötter och ett kryddmått kanelumma (en mix av malen kanel och grovmalen kardemumma). Kryddor som är bra för magen. Och med en stabil mage klarar man allt, inklusive personalliggarhelsiket. We shall overcome.

Nygammal fasad på Solhaga

02fasad_jb_0027

Nu i juni har vi genomfört ett större byggnadsvårdsprojekt på Solhaga, lagom till vårt tioårsjubileum här i huset. Med ett gammalt vykort som förebild har jobbat under åren med att återställa så mycket som möjligt till original. Snickarna Jan Bengtsson och Peter Persson har varit med oss från början och hjälpt oss att gräva i alla dessa lager av tid. De upptäckte tidigt att den gamla liggande fasaden fanns kvar under den stående panelen som någon spikat på, troligtvis på 30-talet. Ända sedan dess har de haft som framtida drömprojekt att ta fram den gamla fasaden och återskapa de fina snickerierna runt fönstren. Nu var det äntligen dags för den stora ansiktslyftningen.

Bondbrödet

bondbrod6G8A6835

I lågsäsong på Solhaga gör vi två handknådade bröd varje dag, Slöingebröd och Kvarnbröd. Men nu det drar ihop sig till sommarvolymer får Kvarnbrödet ta en paus. Istället gör ett nytt lantbröd entré som vi knådar i maskin, men där vi ändå försöker hålla samma linje med kulturspannmål och havssalt. I år innehåller lantbrödet dessutom strö av räddat bröd. Därför fick det heta bondbröd. För att den gamla bondetraditionen handlar om att leva nära naturen, att respektera råvaran och göra så mycket som möjligt av den.

Checklistan – från kaos till ordning

checklista6G8A6895

Jag vet inte hur det funkar för er, men i mitt liv tycks ekvationen alltid vara: Ju bättre ordning på jobbet, desto sämre ordning hemma och på mig själv. I bageriet är allting uppstyrt, med checklistor som butikschef Nelli har slipat på in i minsta detalj. Alla gör likadant och prickar av allteftersom dagen flyter på sådär perfekt, eftersom glasyren till wienerbröden aldrig tar slut och allting är påfyllt och preppat. Men hemma, bara några meter därifrån är har vardagsförfallet tagit över. Men måste det vara så? Jag provade i fyra veckor att använda samma metod på mig själv för att se om det kunde bli ordning på torpet. Och det blev det!

Potatissallad med brynt smör för vidbrända

potatissallad_0690

Ta några överblivna kalla potatisar från midsommarbuffén. Smält 50 gram smör i en kastrull och låt det bubbla tills det börjar bli brunt och dofta nötigt. Häll över potatisen och klipp över färska örter och flingsalt. Lunchen är klar! Den senaste tiden har jag blivit expert på sånt här. Jag har varit tvungen att bromsa mig själv och ta ner ambitionsnivån igen.

Sprödaste pajskalet med ströbröd

paj6G8A6075

Jag tänkte ta upp tråden igen från i april, när jag bestämde mig för att sluta köra bröd till ICA. Allt för att minska svinnet och få mer utrymme för utveckling på Solhaga. Med mindre brödvolymer har vi fått mer tid över att jobba kreativt, inte minst med att ta tillvara på allt som annars lätt kunde åkt i soppåsen. Här ska ni få recept på en ny favorit – paj med skal av ströbröd, fylld med allt möjligt som blev över i kylskåpet.

Midsommarbröd med cheddar och purjolöksaska

midsommarbrod6G8A6845

Vilken fin midsommar det har varit. Vi har haft besök av kära vänner som just flyttat hem från USA och var jetlaggade. Passade perfekt eftersom jag själv var mitt uppe i ett arbetspass med långa dagar. Eftersom alla var lika trötta infann sig en opretentiös stämning där alla hjälptes åt med mat och disk. Här ska ni få receptet på årets midsommarbröd, med purjolöksaska, rostat nakenkorn och Kvibille cheddar.

Grön midsommarsill med saft av äppelkart

midsommarsill6G8A6823

Vart tar tiden vägen? Juni har gått så fort och plötsligt är det midsommar. Naturen är snabbare än vanligt också, tack vare värmen i maj. Det verkar bli äpplen på varenda blomma, och vårt stackars träd har svårt att bära sin börda. Jag plockade en skål full och körde i juicern. Det blev en ärtgrön saft, med behaglig syra. Min tanke är att frysa in saften och använda som syra i bakverk, sylt och dressing. Eller varför inte i en midsommarsill?

Sommarens första guld

macka_honung6G8A6696

Rostat bröd med mycket smör och honung måste vara något av det godaste. Särskilt med den här superfärska raw-honungen som vi precis fick in till butiken från Joakim Brodendal på Ekofarmen i Morup. Det är sällsynt med den här typen av färsktappad honung, de flesta biodlare hettar upp honungen och rör den länge tills den får en homogen struktur och stelnar. På det sättet undviker man att den skiktar och kristalliserar sig. Man vet alltså inte hur länge denna färskhonung håller sig så här fin, därför är det säkrast att äta upp den så snart som möjligt.

Sweet kombucha för varma dagar

kombucha_mynta6G8A6748

Vi har det så bra. Första valptiden med Benny har varit som ett enda långt mys, jag har varit ledig mycket för att ta hand om vår hundbebis. Idag kom Daniel och Anna från Slöinge Kafferosteri förbi för att presentera Annas senaste projekt – en sweet kombucha smaksatt med frukter och bär som i första hand kommer härifrån trakten.

Sida 1 av 7412345»...Sista »