rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Finfika med frukostklubben

frukostklubb_bakelse_9705

Idag ska ni få ett recept på riktigt fin och julig dessert, en förenklad hemmavariant av en bakelse som Annsi på Borgmästargården har satt ihop. Den hade jag med mig på utflykt med min lilla frukostklubb till Varberg igår, till besök hos några kreativa personer som jag länge velat träffa.

Mandel, lingon och vanilj
För att få till snygga rektangulära bakelser behöver du en fyrkantig eller rektangulär form. Vi börjar med botten:

Mandelbotten med brynt smör
45 g smör
50 g socker
20 g mandelmjöl
20 g potatismjöl
2 g bakpulver
en nypa salt
50 g äggvita

Bryn smöret och låt det svalna. Vispa upp äggvitan till vitt skum. Blanda allt det torra i en egen skål och tillsätt i omgångar tillsammans med smöret. Bred ut i formen till ett tunt lager (1-2 cm) och baka 175°C i 20–25 minuter.

Lingonbavaroise
150 g lingonpuré (mixa lingon och passera genom en sil. Väg det du får ut och tillsätt 10% socker)
60 g socker
2 äggulor
2 gelatinblad
100 g grädde
60 g kesella

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda lingonpuré, socker och äggulor i en kastrull och värm till 83 grader under noggrann omrörning. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i mikron. Rör ner i kastrullen. Ställ i kylen att svalna, men inte stelna.
Vispa grädden, och blanda med kesellan. Vänd ner i lingonblandningen. Bred ut jämnt över mandelbotten och ställ i frysen. När den stelnat, ta ut ur formen och skär upp i lagom stora bitar. Doppa kniven i varmt vatten så går det lättare att skära.

Vispad vaniljpannacotta
350 grädde
60 socker
1 vaniljstång
1 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, vaniljstång (även skalet) och socker. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i mikron. Rör ner i kastrullen. Fiska upp skalet från vaniljen. Ställ i kylen att svalna. När den är kall, ta ut och vispa den luftig. Häll upp i sprits och dekorera bakelserna. Toppa med något fint, exempelvis oxalis.

frukostklubb_0377

Jag är med i ett litet frukostgäng med falkenbergsvänner som träffas någon gång i månaden, oftast på Borgmästargården. Det är Rina Ratell (med lilla Marigel till höger) från Lis Mejeri, Lisa Lemke (kokboksförfattare, kock och driver hemmarestaurangen Prostens Pizza samt Aska BBQ i Skrea backe), Elenor Störby (bakom ljusen) som är stylist och Emma Gunnarsson (bakom palmen) som jobbar på Destination Falkenberg. Fast Emma är egentligen från Varberg, så idag ville hon ta oss med på en utflykt för att visa oss något av det finaste man kan hitta hos grannstaden i norr. Så här sitter vi bänkade på frukost hos Krickelin (Kristin Lagerqvist längst till vänster) och hennes kompanjon Miranda Johansson, som tillsammans driver butiken FGL, For Good Luck i de gamla mysiga brukslokalerna i centrala Varberg. Kristin bloggar ju på Elle Decoration, och jag har följt hennes blogg länge. Dels för de otroligt fina bilderna och inspirationen, men också för att hon verkar vara en genuint snäll och generös person som gärna lyfter fram andra omkring sig.

krickelin_miranda_5284

Kristin och Miranda berättade sin historia, om hur de byggt upp företaget tillsammans, utifrån sin passion för mode, stil och hållbarhet. I butiken och webbshopen finns mängder av vackra kläder som de själva designat och allehanda vackra föremål. Den mörkblå färgen i den stora butikslokalen påminner om Borgmästargårdens. Som att kliva in i en stor blå famn.

frukostklubb_mat_6288

Med det här gänget blev det väldigt mycket kloka saker sagda på kort tid, över mackorna och bakelserna som jag tagit med från Solhaga och Borgmästargården. Se Krickelins inlägg på bloggen om vårt besök, hon skriver så fint om det!

krickelin_paket_6506

Jag köpte ett par juklappar till mig själv. Tanken med butiken är att erbjuda en tidlös och hållbar basgarderob, plagg att nöta på i många år framöver. Jag köpte en superfin mörkgrågrön bomullskjol och en lång mysig sommarklänning i mörkblått. Alla kläder är färgade med naturmaterial och framställda på bästa möjliga sätt för miljön. Krickelin slog in i ett vackert paket. Älskar lampan!

verket_1581

Efteråt gick vi runt hörnet till Verket, som drivs av Mattias Svensson, kock och entreprenör som jag känner sedan tiden i styrelsen för Kulinarisk Resa Genom Halland.

verket_mat_3517

Jag åt vegetariskt, råraka med stark ost, ägg, och grönkål. Makalöst gott.

lisaburenius_0273

Därefter bar det av till Södra Näs, där konstnären Lisa Burenius har sin ateljé. Hon jobbar mycket med färg och abstrakta motiv inspirerade av naturen. Både akvarell och akryl. Jag ville ha allt! Måste bara bygga ett hus där tavlorna kan hänga först…

lisaburenius_1994

Vi blev alla förälskade i golvet, nerfläckat med färg från Lisas alla alster. Vår Lisa lyckades till och med halka på det, till Elenors stora förtjusning. Genast var allas kameror framme för att föreviga fadäsen. Hit måste vi komma tillbaka på målarkurs!

sara_sofia_8554

Efter att jag vinkat hejdå till frukostklubben var det dags för nästa stora händelse, jag fick besök av min kära vän Sofia The Star. Varje år i december tar vi på oss fjädrar, päls och pärlor för att åka den årliga turen till Gudmundsgården och under högtidliga former hämta hem julskinka och andra oumbärliga charkuterier till julbordet. Jag bar min fina mörkblå sammetsbasker med fjädrar som jag köpte i Edinburgh för ett par år sedan.

staysoft_6G8A4825

Och så ger vi varandra julklappar såklart. Sofia fick min hemgjorda tonicsyrup, en ögonkudde som jag sytt samt denna t-shirt från Lisa Burenius. Lisa gjorde dessa t-shirts under flyktingkatastrofen för ett par år sedan som en påminnelse till oss alla om att inte bli hårda, utan behålla vår empati vad som än händer. Viktigt att påminna sig om då och då.

sara_coaster_6G8A4817

Jag fick Sofias hembryggda öl, det var både lager och dubbel-ipa, samt en helt egen julvariant. Mycket spännande! I korgen hänger också en specialdesignad jultriangel fylld med valnötter. Och som inte detta vore nog medföljde ett helt paket coasters med jultema, sådana man kan hänga på näsan för lustig effekt. Därav det bistra uttrycket, men bakom coastern var jag väldigt glad! Kvällen fortsatte med Kulturskolans jullkonsert i Falkenbergs Kyrka där Myra var med och spelade flöjt. Och vi föräldrar satt tårögda. Ja, det var längesedan jag fick en dag fullspäckad med så mycket gott.

Luciatåg i bageriet

luciatåg1

Jag har upptäckt att alla som jobbar här på Solhaga är musikaliska. Fast jag är egentligen inte så förvånad. Känsla för hantverk tycks ofta höra ihop med andra kreativa talanger, så har det varit med de allra flesta som passerat här under åren. Så i år bestämde vi oss för att lussa. Den som är uppmärksam ser att vi har smugit in ett litet baktips också.

Ögonkudde med korn från Limabacka Kvarn

ogonkudde_8461

Hej alla julstressade vänner därute, idag blir det ett annorlunda recept som gör gott och ger sinnesro på många sätt. För varje år som går känner jag allt större motvilja mot julhandeln som bara tycks växa. Köpfesten fortsätter medan isarna smälter och skogarna brinner. Årets julklapp till mina medarbetare på Solhaga blev därför något som jag gjort själv, av saker som jag redan hade. En ögonkudde fylld med ekologiskt korn från Limabacka Kvarn, avsedd för vilsamma stunder.

Jan Hedhs berlinermunkar

berlinermunk_3820

Det finns en del blogginlägg som liksom har fastnat i utkorgen av olika skäl. Bilder i mappar och recept som bara väntar på att bli publicerade. Men nu i veckan anlände vår nya fina fritös till Solhaga, vilket gav mig anledning att rota fram receptet på berlinermunkarna som jag fick lära mig av Jan Hedh på Printz Bageri i Stallarholmen 2011.

En älskad lussekatt har lämnat

pojken6G8A3541

Det hände något förfärligt idag. Grannflickan knackar på vid femtiden, en katt är påkörd på Järnvägsgatan precis utanför och hon säger att det kan vara en av våra. Jag bara springer ut och förtvivlan vet inga gränser när jag tar upp Pojkens varma kropp i min famn. Han är död. Mannen som kört på honom säger att han är så ledsen, och mitt i allt hinner jag tänka att det är fint att han inte bara åkte iväg. Jag säger att det är ju svårt att se i mörkret, och sånt kan ju hända vem som helst av oss.

Julefrid på riktigt

massing_6G8A4599

Jag var extra tidigt ute med julpyntet i år. Kanske för att jag är så glad att den här julen ska firas på Solhaga och att den känns extra viktig. Förra året var vi på Guadeloupe, och det var härligt på sätt och vis. Men jag saknade mamma, mina syskon och deras familjer. Dessutom var jag mitt uppe i diskussioner om kollektivavtal med fackförbundet Livs. Nu är det precis ett år sedan allt det där hemska drog igång, och livet ser helt annorlunda ut. På sätt och vis är jag tacksam att det hände, för jag har fått anledning att omvärdera väldigt många saker. Riva ner, plocka isär och pussla ihop till något bättre. I år blir det julefrid på riktigt.

Solhagas pepparkakor 2017

pepparkaka_4966

Dags att sätta degen för er som vill baka första advent! Det har tagit mig några år att hitta fram till det perfekta pepparkaksreceptet. De senaste åren har vi provat några olika recept som av olika anledningar inte har funkat så bra för vår stora produktion i november och december. Så här har vi den – slutversionen. Den ultimata och lättkavlade pepparkakan, rejält kryddad precis som jag tycker att den ska vara. Med kryddpeppar och allt.

Baka med kall surdeg

poolish_4696

Vem vill inte att en poolish ska se ut så här precis just när det är dags att baka? Så kan du faktiskt få ha det i fortsättningen tack vare det knep jag nu tänkte berätta om. Att tajma surdegen rätt kan vara svårt inte minst för hemmabagaren, där temperatur och årstider kan göra väldigt stor skillnad på hur lång tid det tar från att du matat din surdegsgrund tills du har en tillräckligt aktiv surdeg för att kunna baka. Här tänkte jag berätta om hur vi jobbar med kall surdeg för att undvika just denna fallgrop.

Skuren kvittenmarmelad

kvittenkuber6G8A4723

Mina kvittenträd måste vara mitt bästa impulsköp någonsin. 2014 var vi tvungna att såga ner hela vår syrenskog mot Järnvägsgatan på grund av svampangrepp. Och vad skulle vi ha där istället? Prydnadskörsbär, tänkte jag först. Men så var jag på Löddeköpinge plantskola och fick syn på de här träden, så fina med mörkbrun stam, blanka blad och […]

Novemberträdgård

murgrona6G8A4513

De allra flesta trädgårdsbilder föreställer blommande rabatter, prunkande trädgårdsland och grönskande mattor. Eller möjligtvis snövita vinterstilleben, som i Allt om Trädgårds fantastiska reportage från Solhaga förra vintern. Men man ska inte glömma bort tiden mellan grönt och vitt, när allting vissnar och går i vila. När Ante och jag tog ett större helhetsgrepp på vår trädgård hösten 2o13 var visionen att trädgården skulle var fin hela året. Och det tycker jag verkligen att den har blivit.

Sida 1 av 6812345»...Sista »