rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Stenugnsbak på Karlsberg

Sara, Gunilla, Kaspar och Jakob – fyra extremt nöjda amatörbagare efter några timmar på Karlsberg.

Sara, Gunilla, Kaspar och Jakob – fyra extremt nöjda amatörbagare efter några timmar på Karlsberg.

En baklucka värd namnet.

En baklucka värd namnet.

För att få uppleva stenugnsbak på riktigt åker vi till den gamla 1800-talsgården Karlsberg i Tvååker. Det är jag, min bror Kaspar, hans svärmor Gunilla och kompisen Jakob. I bilen ner är det mycket nördigt prat och dåliga skämt kring hur man snittar bröd snyggast, vilka bakböcker som är bäst och vilket kommersiellt industribageri som jäser sina svampiga sötlimpor på kortaste tid. Alla är lite tramströtta, både jag, Kaspar och Gunilla har varit uppe sent kvällen innan och förberett våra degar. Det känns helt sjukt att man kan vara intresserad av något, men så är det. Har man väl börjat baka är man fast.

Anneli som jobbar här tar vanligtvis emot grupper av människor på kick-off eller konferens. Inne i den söta lilla röda bakstugan finns foton med hälsningar från Vattengympagänget och andra som har passerat. Hon har aldrig tidigare varit med om en invasion av det slag som sker just i dag. Att några helt galna brödentusiaster kommer med bilen full av degar, skållade gryn, vågar, kavlar, hemmasnickrade brödspadar och annat jox. Medan vi blir bjudna på smörgåstårta till lunch planerar vi dagens bak. Vi har alla med oss bröd som vi vill uppleva i den dimension som stenugnen kan erbjuda:

IMG_2018

Vad mycket ris som måste in i ugnen. Det här var jag inte riktigt beredd på.

Gunilla
Olof Viktors ljusa bröd, tre stora bröd och två pain riche
• Tre Vitt bröd med levain ur Jan Hedhs »Bröd«.

Kaspar
• En jättestor Råg-Arnold, Riddarbageriets recept
• Tre stycken Martins stora vita, från paindemartin.se

Sara

• Fyra stycken Havre & Hampa, inspirerat av Skållad havrelimpa ur »Bröd från Brunkebergs bageri«
Solhaga levain med durum, två bröd eget recept
Saras suraste rågbröd, två bröd
• av slattarna från rågbrödet och havrebrödet blir det även en plåt knäckebröd

Jakob
• har inga degar med sig, men väl en proffsig kockrock med eget monogram.

Anneli berättar om hur man eldar i själva ugnen. För det första gäller det att lasta in stora mängder björkris. Som jag ser det är detta ett av de större hindren för mitt eget bakande i stenugnen i Slöinge. Hur ska jag få tag på så mycket ris? Jag hade föreställt mig att jag skulle stå och peta in några vedklabbar lite snyggt, men det här är ganska skräpigt faktiskt. Och det ryker något enormt, vi kommer att lukta brand när vi åker härifrån.

Det gäller att jobba snabbt när alla bröden ska in. Jakob langar brödkakor till Anneli.

Det gäller att jobba snabbt när alla bröden ska in. Jakob langar brödkakor till Anneli.

Sara rakar.

Sara rakar.

När ugnen är varm rakas glöden ut i en låda, och man svabbar hela ugnen med en helt vanlig blöt golvmopp. Stenarna har nu blivit vita och det är ungefär 300 grader där inne. Vi får nästan plats med alla bröden, resten fyller vi ut med Annelis traditionella stenugnskakor som bakas när normala personer kommer hit. Under bakningens gång sjunker temperaturen i ugnen. När man eldar upp ugnen precis innan bakning håller värmen inte längre än till en omgång bröd. Hade man däremot börjat elda lite försiktigt i går kväll kunde ugnen haft en mer bestående värme.

Katten gick på Gunillas baguetter. Inte bra.

Katten gick på Gunillas baguetter. Inte så bra.

Vi kommer fram till att det blir bäst när man snittar bröden med en lång och skarp brödkniv.

Vi kommer fram till att det blir bäst när man snittar bröden med en lång och skarp brödkniv.

Det finns många osäkerhetsfaktorer som kan sätta käppar i hjulet när man bakar i stenugn. Vi har tur och drabbas inte av några större missöden, förutom att en katt har promenerat rakt över Gunillas baguetter. Men även detta kan man lära sig något av. Hon konstaterar nöjt att baguetterna som innehåller levain klarat “katt-testet” mycket bättre än de som endast innehöll vanlig surdeg.

När vi har bakat klart upptäcker vi också att några bröd blivit kvarglömda i en kylväska. Typiskt! Men vi eldar igång ugnen igen med en mindre bunt ris, och hoppas på att värmen ska bli lagom hög.

Allra sist bakar vi rågbröd som ska in på lite lägre värme under längre tid.

Allra sist bakar vi rågbröd som ska in på lägre värme under längre tid.

Jakob hade snyggast bakkläder.

Jakob hade snyggast bakkläder.

Kaspar fick till det största och snyggaste brödet, en Råg-Arnold.

Kaspar fick till det största och snyggaste brödet, en Råg-Arnold.

baklucka2_2158

Vilken rolig dag vi har haft! De flesta av bröden blev både snygga och goda. Trötta åker vi hem, helt höga på doften av bröd. Jag är betydligt klokare nu och börjar få en mer realistisk bild av hur stenugnen på Solhaga ska komma till användning. Fortfarande tror jag väldigt starkt på att det blir fantastiskt.

Om du också vill baka på Karlsberg, kolla deras hemsida.

9 kommentarer om ”Stenugnsbak på Karlsberg”

  1. Exakt hur mycket bröd talar vi om här? Ska jag köpa frysbox eler kontakta psykolog?

  2. Hello Sara, Kasper, Jakob och Gunilla
    som flitigt och kreativt deltog i min bakstuga idag.Underbart med så entusiastiska människor. Nej någon psykolog behövs nog inte men kanske en frys?
    Hoppas att det tände till ordentligt i stenugnstarmen och att du Sara tar dit murarn omgående för att fixa din ugn. Ser fram emot att få komma och fika i din trädgård och äta nybakt surdegsbröd.
    Tack alla för en underbar dag.Lägger in en länk från min hemsida
    Kram Anneli

  3. Mycket intressant! Men hur blir skillnaden i smak på bröd bakade i stenugn?

  4. Nu har jag fått provsmaka bröden! Och vilka bröd sen. Mina favoriter var Saras suraste rågbröd och knäckebröden.

  5. WOW! Vad roligt att se och läsa om!

  6. Filmstjärnan

    Jag måste bygga om köket. NU!

  7. Sara

    Båda.

  8. Sara

    Å tack själv! Du är så välkommen till Solhaga när vi har fått ordning på saker och ting.

  9. Sara

    Bröden får en annan skorpa, och smak från själva eldningen. Anneli beskrev det som skillanden mellan stekt och grillat kött. Riktigt så stor upplever jag nog inte skillnaden nu. Men det är säkert som med vin och annat, det tar lite tid att lära sig smakerna. Du får komma på brödprovning när slöinge-ugnen är i ordning.

Lämna en kommentar