rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Brödsafari i Stockholm

Jag och Ante är på barnfri helg med 40-årskalas och annat skoj i Stockholm. Givetvis måste vi också provsmaka lite bröd.

1. På väg från T-centralen  går jag snabbt in och tar första bästa bröd på Vetekatten, Kungsgatan 55. Det blir en Mörk malt.

2. Vi fortsätter norrut till Brunkebergs bageri på Regeringsgatan 86. Heléne Johansson som är bagare där har skrivit en av mina favoritbrödböcker, Bröd från Brunkebergs bageri. Jag köper ett av de bröd jag brukar baka själv, Brunkans långa. Och så fikar vi, kardemummabullar och en semla som är helt fantastisk! Rejält med riktig grädde och fyllning som verkligen smakar mandelmassa på riktigt.


3. Nästa dag går vi på en sen lunchpromenad och hamnar på Fabrique stenugnsbageri på Scheelegatan  6. Där ser ut som om en flock elefanter har varit inne och vänt. Det fina stengolvet syns knappt för lera och grus, alla hyllor är tomma och tjejen bakom disken är i chocktillstånd. Hon har sålt slut på allt den senaste timmen. Men det finns ett halvt valnötsbröd kvar till oss. Vilken tur.


I butiken Fifty-Fifty
på Rörstrandsgatan 11 hittar jag den perfekta brödshoppingväskan. Sedan går vi hem till Max och Nina och blandar drinkar medan vi lagar middag.

Ninas bleu-mackor
I Ninas familj finns en tradition att äta detta tilltugg innan middagen, precis när det skymmer. I blå timmen alltså. Utmaningen är att göra små enkla men tjusiga snittar av det som finns i kylskåpet. Just i kväll blev det rostbröd i små fyrkanter i två varianter:
1. Pesto, parmesan och soltorkade tomater
2. Brieost och päron

Max gulaschsoppa
300 g köttfärs
1 chorizokorv
2 gula lökar
3 paprikor i olika färg
smör
1/2 dl tomatpuré
1 tsk kummin
1 liter köttbuljong

Röra
2 dl créme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja

Skär korven i små bitar. Skala och hacka löken. Kärna ur och hacka paprikan. Bryn köttfärsen i smör i en gryta. Rör i korv, lök och paprika och låt det fräsa i någon menut. Rör i tomatpuré och kummin och häll på buljonen. Låt koka i 10-15 minuter. Servera med créme fraiche-röran och gott bröd.


Till detta serveras de tre bröden, här är vår gemensamma topplista:
1. Brunkans långa. Tveklöst godast. Stora fina hål, segt och lagom salt.
2. Valnötsbröd från Fabrique. Gott, men kunde varit lite saltare.
3. Mörk malt från Vetekatten.  Söta bröd är helt enkelt inte min grej och det passade inte så bra till gulasch. Det var mycket godare till frukost med leverpastej på.


Gulliga Max och Nina.

2 kommentarer om ”Brödsafari i Stockholm”

  1. Vilken mysig blogg du har. Gillar inlägget då ni bakar i stenugn, ganska långt ner på sidan. Roligt med bilder där det händer saker, det blir så medryckande….

  2. Sara

    Å tack, det var jätteroligt att se din blogg också. Blev väldigt sugen på den där semmel-fyllningen :)

Lämna en kommentar