rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Köttbullar, överkurs

Dag 1: Börja med att sätta en russinjäst… nej jag skojar bara. Men faktum är att jag faktiskt sparar mina brödsmulor. Gammalt bröd smular jag sönder och lägger på tork, sedan kör jag det i matberedaren. Inte särskilt snällt mot knivarna kanske. Men det blir väldigt gott ströbröd.

I dag serverades det överkursköttbullar med gräddsås och pöbel-pommes till middag hemma på Norra Liden. Myra petade misstänksamt på köttbullarna och förklarade att det här tänkte hon inte äta. Max var ungefär lika negativ. Det var bara att curla fram ett paket frysköttbullar från Coop och steka upp. Otacksamma ungar.

Samtidigt förstår jag dem. Jag tänker på min egen barndom, då jag och mina syskon tvingades att äta kvalitetsbröd varje dag. Pappa gjorde storbeställningar av tyskt lantbröd med kummin och flätad vallmofranska från Ehlers bageri i Stora Saluhallen. Det skivades och frystes ner, och aldrig fick vi äta Skogaholmsmackor som våra kompisar. Men se på mig nu, och på Kaspar. Jag räknar kallt med att det kommer att bli folk av mina barn också så småningom.

Sara bakar köttbullar
cirka 30 st

1 dl ströbröd av diverse surdegsbrödsmulor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl grädde
Blanda i en bunke och låt stå i 10 minuter. Tillsätt sedan:

1/2 finhackad rödlök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 ägg
500 g nötfärs

Blanda till en jämn smet. Rulla till köttbullar som du steker i smör. Häll på grädde och smaka av med salt och peppar. Strö gärna lite hackad bladpersilja över och servera med kokt potatis, saltgurka och rårörda lingon.

5 kommentarer om ”Köttbullar, överkurs”

  1. Naturligtvis gör man så med gammalt bröd! För inte är det dags att mata änderna. B säger att jag är den enda han känner som man kan släppa ut mitt i 1800-talet och som skulle klara det. Jag skulle bara fortsätta som vanligt. Du börjar änna komma dit också. Och dina barn kommer sannolikt att göra precis som du.

  2. Martin

    Hej Sara!

    Gillar din blogg! Och känner igen det där med att curla fram frysköttbullar. Sonen vägrar äta något andra köttbullar än de “från fabriken”.

    Jag har också ett tips – om du inta har provat det redan. En brödkavel kan vara ett utmärkt redskap för att smula sönder saker. Lägg det som ska smulas på en skärbräda – och så rullar du brödkaveln så hårt du kan över det som du vill smula. Värt att testa i alla fall.

    Ha det bra!

    /Martin

    • Sara Wennerström

      Å, tack för tipset! Jag har en hel påse med stenhårda brödskivor liggande i skafferiet. I helgen ska de få sig en omgång av kaveln.

  3. Henrik

    Borde inte en mandelkvarn eller liknande funka?

  4. Sara

    Jag skulle gärna resa till 1800-talet med dig, Sigbritt och lära mig ännu mer av dina gammel-husmors-kunskaper. Du bara måste komma och baka med mig någon gång!

    Har du förresten något bra tips på hur man får sönder smulbrödet i så små smulor som möjligt? Jag har funderat på tygpåse/hammare, min matberedare låter nämligen väldigt ledsen när jag kör torrt bröd i den.

Lämna en kommentar