rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

A Hard Day’s Night

Vi gör ett ryck sista semesterveckan och jobbar på med Solhagas nordsida. Nu är den tvättad och målad till hälften med första lagret kittvit linoljefärg. Dessutom har Ante nästan skrapat färdigt den fina dörren på hörnet. Själva dörren ska vara järnoxidröd, men hur gör vi med snickarglädjen och ramen runt omring? Ska den vara grågrön eller vit? Vi klurar på det över en öl och belöningsmacka – nybakt levain med godaste pålägget från Gudmundsgården.

Solhaga levain
Den här gången testade jag att göra en enklare variant av levain, för att det hela skulle gå lite snabbare och smidigare. Det finns inte så mycket tid över för komplicerade processer när hus och barn kräver uppmärksamhet…

Dag 1: Göra en “fusk-chef”
När man ska göra en riktig levain gör man först en “mamma” och sedan en “chef”. Jag har bakat ihop dessa två steg till följande fuskvariant:
30 g russinjäst
50 g vatten
50 g surdegsgrund, vete
70 g vetemjöl
Låt stå framme i rumstemperatur tills den dubblat sin storlek, min fick stå ca 12 timmar.

Dag 2: Göra levain
200 g “fusk-chef”
600 g vatten
1080 g vetemjöl
Kör i degblandare i 5 minuter. Låt jäsa några timmar i rumstemperatur till dubbel storlek. Sedan går det bra att baka med den, eller spara i kyl i några dagar.

Dag 3: Baka
500 g levain
800 g vatten (tänk på att kompensera med varmare degvätska om levainen har stått i kylen, jag värmde vattnet till 35°C för att få en degtemperatur på 26°C)
1400 g vetemjöl
10 g jäst
40 g salt

Kör i degblandare på låg växel i 10 minuter utan salt. Sedan med salt i 5 minuter. Lägg i en lätt inoljad plastlåda i två timmar. Stöt samman degen ett par gånger under tiden.
Lägg degen på mjölat bakbord, dela i fyra-fem lika stora bitar som du rundriver. Lägg i jäskorgar eller mjölade handdukar och låt jäsa till dubbel storlek. Det tar några timmar i rumstemperatur, eller 12–16 timmar i kylen.

Sätt ugnen på 250°C. Sätt in brödet och spruta in vatten. Efter fem minuter, sänk värmen till 225°C. Grädda sammanlagt ca 40 minuter, och lufta var tionde minut genom att öppna ugnsluckan ett par sekunder.

8 kommentarer om ”A Hard Day’s Night”

  1. Ante

    Smörgåsen var ruskigt god. Men bilden på dörren inte gör mitt arbete rättvisa. Kan meddela att alla trädetaljer på dörren är utgörs av runda former och att jag använder en vanlig trekantsskrapa. “You figure the math” vad gäller ansträngningen att få detaljerna trärena.

  2. Kristian

    Grågrön! Det är mycket roligare med litet kontraster mellan dörrfodret och fasaden

  3. Vi kör på grågrönt dörrfoder.

  4. Ser himla gott ut, kanske dags att testa min vildjäst jag har i kylen

  5. Madelene

    Jaaa grågrön – bra beslut! Jag kan inte ett skit om bröd men ALLT (nästan) om färgsättningar på gamla hus och kanske framförallt skrapande av dörrar och fönster. Ante du har min fulla sympati och djupa förståelse gällande omfattningen av detta arbete! Vi kan vältra oss i det över ett glas vin nån kväll :)
    Jag saknar er. Jättemycket. Vi hörs snart! Kramkramkramkramkram!!!

Trackbacks & pingbacks

  1. Baguetter | Evas Baknings Svammel

Lämna en kommentar