Vallmobröd i nya stenugnen - Sara bakar
rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Vallmobröd i nya stenugnen

I dag var det lite nervöst måste jag säga. Inte nog med att det skulle premiärbakas i nya elektriska stenugnen, det skulle dessutom fotograferas också för en stor dagstidning. Resultatet får ni se om några veckor…

Jag tror att fotningen gick bra, baket blev i alla fall väldigt lyckat. Jag kände mig som jultomten efteråt när jag sprang runt mellan grannhusen med frasiga nybakta vallmobröd lagom till fredagsmyset.

600 g vetesurdeg
900 g vatten
20 g jäst
150 g dinkel fullkorn
1350 g vetemjöl
35 g havssalt
blå vallmofrö till dekoration

Kör allt utom saltet i degblandare i 10 minuter. Var lite uppmärksam i början och tillsätt eventuellt mer mjöl, det här är en ganska vek deg. Kör sedan med salt i 5 minuter. Låt vila i plastlåda 90 minuter, stöt samman två gånger under tiden. Dela i bitar på ca 600 g, rundriv försiktigt, doppa i vallmofrö och lägg i mjölade korgar. Jag hade ganska mycket jäst i degen, eftersom den skulle bakas redan efter ett par timmars jäsning i korgarna. Grädda i 250° i 10 minuter, sedan i 20 minuter på 225°. Spruta in vatten när du sätter in bröden och lufta ett par gånger under baktiden.

I min nya ugn hade jag 250° varmt, undervärme 5 och övervärme 7, samt frontvärme 8. När bröden sattes in såg de ganska platta ut och jag tänkte att nu var det kört. Men efter 10 minuter hade de vecklat ut sig och höga kammar reste sig i mitten och blev sådär snyggt mörka. Jag bara älskar den här ugnen!

Och självklart älskar jag min gamla ugn också, den blir ju så bra på bild.

5 kommentarer om ”Vallmobröd i nya stenugnen”

  1. sofiathestar

    Gratulerar med dagen!

  2. Karolina

    vilken dröm du lever i :D

  3. Martin

    Kul att premiärbaket blev lyckat!!! Verkar som inställningarna blev bra.

    God Jul

    /Ugnstomten.

  4. Japp, jag som fick provsmaka kan garantera att dessa bröd smakade alldeles underbart!

  5. Pia A

    Ser verkligen fram emot öppningsdagen. Lycka till!

Lämna en kommentar