rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

En chef i bageriet och en nerbäddad surdeg

Hej och välkommen säger jag till Solhagas nya bagerichef Gustav Fagerman! Vi hittade varandra på hantverksbagarutbildningen för Jan Hedh för snart ett år sedan. I höstas bestämde vi oss för att satsa stenhårt på att göra Solhaga till ett riktigt höjdarbageri. Gustav har jobbat i två år på Olof Viktors i Glemminge, och nu senast ett år på Vendel Organic Bakery i Kåseberga utanför Ystad. Han ska se till att våra bröd och bakverk blir fantastiska, medan jag ansvarar för allt annat runtomkring. Nog för att jag är lite tokig som satsar på det här, men fullt så galen är jag inte att jag tror att jag ska kunna göra allting själv och samtidigt med perfekt resultat.

Dessutom är det mycket roligare att vara två som planerar, fixar, kånkar och donar med allt möjligt inför öppningen (vi siktar fortfarande på början av februari). I dag har vi beställt massor av bageriprylar och gjort långa listor på allt sötebröd vi ska provbaka.

Och så har Falkenbergs Bud & Flytt varit här och hjälp oss med transport av frys, degblandare och diskbänk från Slöinge Pensionat, så nu börjar det faktiskt likna ett bageri. Alla ytskikt är klara, nu ska det sättas upp en del hyllor, ventilation och vvs. Bakningen får vänta till nästa vecka, men Gustav har i alla fall hunnit dra igång Solhagas första egna rågsurdeg:

300 g ljummet vatten
210 g grovt rågmjöl
10 g honung

Blanda och ställ på ett varmt ställe, ovanpå kylen brukar funka bra. Tyvärr hade vår värmepanna lagt av så vi hade 13 grader varmt i huset. Inte alls någon lämplig temperatur för en surdeg, därför fick Gustav bädda ner under en jacka och några kuddar under natten. När han gick upp i morse fick skålen ligga på eftervärme under täcket i hans säng:

Och i dag fick surdegen mera mat:
100 g vatten
70 g rågmjöl

Så fortsätter man att mata varje dag tills den börjar leva om i bunken.

Och under tiden jobbade Peter ute i bageriet med att fixa kaminen som sotaren inte godkände. Ett rör måste dras genom kanalen inne i ugnen, upp i skorstenen så att röken inte kan värma upp träbalkarna i konstruktionen.

Nu börjar allt komma på plats. Här ska det vispas grädde och göras mazarinfyllning.

Snart är bagarbostaden färdig också. Gustav ska veckopendla från Ystad och får sin egen vindsvåning ovanpå bageriet.

21 kommentarer om ”En chef i bageriet och en nerbäddad surdeg”

  1. sofia the star

    Bagarbostaden ja, den får man inte glömma! Lite som att ha en egen Alfred.
    Jag undrar nu lite om inte sömmerskebostad skulle kunna vara något för framtiden ..?
    Så här i förtiden gläds jag dock på avstånd över Dina framgångar, kära Sara!

  2. Mary

    Sicken goding!

  3. Steffen

    Hej!

    Visst har det blivit lite fel i “receptet” till matningen, ni har inte matat med 70 g rågsurdeg utan med 70 g rågmjöl, antar jag?

    Hälsningar från Västergötland!

    Steffen

    • Sara Wennerström

      Hej Steffen, du har så rätt! Jag ändrar direkt :)

  4. Linus Källgård

    Grattis, eller vad säger man?!
    Jag har varit på Vendels bageri vid Ales stenar en gång, det var väldigt fint, jag minns att de hade såna festliga jättebautabröd. Men Solhaga blir säkert minst lika fint!
    /Linus

    • Sara Wennerström

      Grattis kan man verkligen säga! Att ha en sån som Gustav på plats kommer att göra stor skillnad.

  5. Amanda

    Snygg bagare!

  6. Åh vad roligt!!!! Får komma ner nån dag och se utvecklingen, sist jag var där var jag ju full med målarfärg!!! :)
    Såååå spännande att det rör på sig med full fart nu!!! :)

  7. Kaspar

    Snygg snickare!

  8. Ser kanonfint ut! Vilken fart ni haft med ombyggnaden, ni verkar ju nästan färdiga. Vad kul att Gustav hamnade hos er. Det här blir jättebra ska du se! Ser fram emot att höra entusiastiska tillrop om Solhaga ifrån press och kunder inom en snar framtid.

  9. Tänk att vi kunde gissa så rätt! Det blir hur bra som helst! Grattis till att få en så bra och trevlig bagare! Hälsa Gustav från oss.

  10. Men shit pommes frites vad jag längtar efter att få komma och premiärhandla nu. Ser fantastiskt ut Sara!!

  11. Håhå, det är minsann inte vem som helst som kan ståta med egen bagare! Och egen bagarbostad- ni tänker på exakt, precis allt! Och åååååååååh, vad jag längtar efter premiären!

  12. Hans Naess

    Grattis till er och lycka till med bageriet och kvalitén.
    Får hoppas att jag får se er båda på utbildningen framöver. Vi har ju en bit kvar innan examina. Många flätor skall flätas. Vi är bara i början!!
    Ha dé

  13. Anna Dittrich

    Lycka till med premiäröppningen!! Kommer att gå fint med Gustav som bagare:-)!!

  14. Steffe C

    Ser ut att bli lyckat koncept. Med Gurra bakom sleven blir det stil på Bajen.
    P.s om Elin blir ihop med han i husvagnen, så verkar det finnas prospekt redan :-)

    Lycka till från Stockholm!!

  15. Bengt, mjölnare Nybergh

    Hej!
    Vad fint allt blir!
    Lycka till från Väröbacka!
    Mvh
    Bengt, Andreas och Johanna
    Limabacka Kvarn

  16. Lycka till Sara och tack för brödet Ante hade med sig idag!

  17. Bättre bagare är nog svårt att hitta. Jag har följt min sons lekkamrat genom åren och nu är det ingen lek längre minsann utan nu vankas andra bullar. Lycka till!

  18. Jonas

    Hej!
    Vilken trevlig sida och vilken otroooligt snygg kamin!
    Kan man få veta något om den, tillverkare, nummer, inköpsställe, ålder?
    Ska börja renovera ett hus och letar den perfekta kaminen, den står hos er! ;-)

    jonasdellenhag@hotmail.com

  19. Sara Wennerström

    Tack Jonas! Vi har köpt våra kaminer på Nackagårds snickeri och byggnadsvård, och på Silfverhjelms Spis & Kamin. Finns säkert på blocket också, eller googla på gamla kaminer så hittar du säkert fler ställen. :)

Lämna en kommentar