rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Lantbröd med råglevain och öltopping

Midsommarbrödet på Solhaga 2012 är ett bröd med enkla ingredienser, där processen är det viktiga för både smaken och utseendet. Ett fantastiskt fint bröd till all den goda midsommarmaten.

Gustav har hittat på receptet till detta pain de campagne sur levain, eller lantbröd som man säger på svenska. Innan avbakning toppar man brödet med en poolish på öl och fint rågmjöl, samt siktar över lite fint rågmjöl. Då krackelerar brödet så fint på ytan.

Dag 1, levain
220 g vatten
70 g rågsurdeg
400 g vetemjöl
Blanda i degblandare i fem minuter på låg hastighet. Låt jäsa i inoljad plastlåda till dubbel storlek, 4–6 timmar. Levainen är klar precis när den börjar sjunka på mitten. Fortsätt blanda degen direkt, eller låt levainen jäsa klart i kyl över natten.

Dag 2, bortgörning
630 g vatten
900 g vetemjöl
100 g oblandad rågsikt (eller fint rågmjöl)
700 g levain från gårdagen
3 g jäst
30 g salt

Blanda allt utom salt på låg hastighet i cirka 8 minuter. Kör ytterligare 5 minuter med salt på lite högre hastighet.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, vik ihop degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar à 780 g eller fyra bitar à 600 g. Rundriv och lägg med skarven uppåt på en mjölad bricka. Låt jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Öltopping (görs dagen före avbak)
330 g öl (33 cl)
230 g fint rågmjöl
2 g jäst
7 g salt
Vispa ihop, plasta över och låt stå över natten.

Dag 3, avbak
Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Smeta på öltopping och sikta över fint rågmjöl. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden om du vill ha en hårdare skorpa.

I dag har jag gjort midsommarfint i trädgården. Vår nya sommarkollega Lisa klippte gräset medan jag planterde nytt i krukorna, åkte till Slöinge pensionat och lånade cafémöbler i väntan på de beställda som kommer nästa vecka. Pojken verkar också nöjd.

Min favoritdam i gjutjärn har fått sällskap av vit rosenskära och lavendel.

Ack, så många som knackade förgäves på bageriets dörr i dag, efter att ha läst om oss i tidningen. Men i morgon har vi öppet. Och efter midsommar har vi faktiskt öppet även på tisdagar.

5 kommentarer om ”Lantbröd med råglevain och öltopping”

  1. Vilket underbart ställe ni verkar ha och vilka fantastiskt vackra bröd!!!
    Har ni öppet i sommar? Måste ta mig till er och se det verkligheten…

    MVH Nathalie

    • Sara Wennerström

      Tack Nathalie! :) Vi har öppet hela sommaren tisdag-fredag 8-17 och lördag 8-14. Du är så välkommen!

  2. Annette

    Har nu ägnat två dygn för att få till detta bröd (första gången med fast surdeg) och det blev såååå gott, och snyggt :-)
    Har varit så uppspelt så jag var tvungen att fota degen genom hela processen. Avslutningsvis satt jag på första parkett framför ugnen under gräddningen :-)
    Nu har jag och mannen min sköljt ner första ljumma brödskivan med ett glas rose.

    Så tack för att du delar med dig :-)

    • Sara Wennerström

      Detta gläder mig oändligt, Annette! Tack själv för att du delar tillbaka! :)

  3. Linda K

    Valde detta recept till mitt första försök att baka med levain. Föll för den snygga skorpan! Och vilken lycka när mitt eget blev lika snyggt o underbart gott. :-)

    Stort tack Sara för recept o inspiration!

Lämna en kommentar