rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Salt & peppar med färskpressad rapsolja från Bjäre

saltochpeppar

Hemma igen från Rhodos. Och lika härligt som det var att äta våfflor med nutella och mousserande vin till frukost en hel vecka, lika härligt var det att komma hem till riktigt bröd. Låt mig presentera det perfekta fredagsmyset. Häromveckan kom min vän Lars från Torekov förbi bageriet med två lådor helt färskpressad rapsolja från Bjäre. Helt fantastisk till ett av mina nya favoritbröd, kryddat med grovmalen svartpeppar och flingsalt och med lite tuggmotstånd från hela rågkärnor. Bästa dopparbrödet!

Salt & peppar
Dag 1 – blötläggning
100 g krossad råg
100 g vatten
Blanda, täck över och låt stå över natten.

Dag 1 – skållning
20 g hel råg
kokhett vatten
Häll över vatten så att det täcker. Plasta över och låt stå.

Dag 2 – bortgörning
330 g vatten
630 g vetemjöl
180 g vetesurdeg
10 g jäst
17 g salt
15 g grovmalen svartpeppar
flingsalt till utbakning

Knåda allt utom salt och svartpeppar i blandare i cirka 10 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och öka hastigheten, kör i cirka 5 minuter. Tillsätt svartpeppar allra sist på låg hastighet. Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, vik ihop en gång under tiden. Vält ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma till avlånga bröd, spraya den släta sidan med vatten och strö flingsalt över. Lägg med skarven uppåt (slät sida neråt) på bricka som du mjölar med grahamsmjöl. Låt jäsa några timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör några snitt och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter.

rapsolja_bjare_3779

Vi jämförde med en olivolja vi köpte på Kreta häromåret. Helt olika, men lika goda.

kastamacka_4320

Jag gick verkligen in för att göra allting tvärtom på semestern. Ligga still och inte planera. På sin höjd masa sig ner till stranden och kasta macka.

stenar_4323

Stranden var full av de mest makalösa stenar jag sett.

baren_4341

Vi bodde på Atrium Palace Thalasso Spa Resort nära Lindos. Där kunde man simma till baren.

kaffebar_4381

Rhodos gamla stad, på Mevlana kafeteria på Sokratous Street 118. Så fina golv det var överallt. Det här huset var cirka 700 år gammalt.

akropolis_4475

En magnifik plats, Akropolis på Lindos.

asnor_4488

Barnen fick rida på åsnor på vägen ner från templet.

antesara_4356

Tio timmars sömn per natt och lite solbränna, nu är vi redo för högsäsongen.

humle_4548

Och krafter kan verkligen behövas, för den här bilden säger allt om hur det var att komma hem. På bara en vecka har humlen tagit strypgrepp på den gamla brödspaden som står där i väntan på den där turen till tippen…

rosahelenae_4540

Men vi gläder oss åt växtligheten, för nu kommer rosorna. Rosa Helenae klättrar fint upp mot kringlan.

drottningen_4547

I en korg vid entrén blommar Drottningen av Danmark. Jag tänker på mormor när jag ser den.

whiteguideskylt_4544

Och mina alldeles underbara fantastiska Solhagatjejer har fixat allt medan vi var borta. De har till och med skruvat upp White Guide-skylten. Tack för alla gratulationer från olika håll, det gläder mig ända in i hjärtat!

2 kommentarer om ”Salt & peppar med färskpressad rapsolja från Bjäre”

  1. Lisa

    Åh vad ni förtjänade lite ledighet tillsammans, så rätt att peppa inför högsäsongen!! Och jag hoppas ni hann fira lite white guide också! Massa grattiskramar!!

Lämna en kommentar