rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Rabarbertarte med italiensk maräng och myntasocker

tarte_6G8A3214

Denna midsommardag tänkte jag dela med mig av en favorit bland försommardesserter. Krispigt, syrligt och sött i samma godbit. För att få den riktigt krispig behöver du förbereda tarteskal ett par dagar i förväg.

Tartemördeg
100 g smör
2 g salt
70 g florsocker
30 g mandelmjöl
1 ägg
50 g vetemjöl första omgången
140 g vetemjöl tillsätts senare

Mjuka upp smör med florsocker och salt i en hushållsassistent med vinge. Blanda sedan i mandemjöl, ägg och första omgången vetemjöl. När det gått ihop, tillsätt det sista vetemjölet och kör ihop så kort som möjligt. Plasta in och låt vila i kyl över natten. Det går också bra att frysa degen om du vill spara den till en annan gång.

Kavla ut till cirka 3 mm och fodra tarteringar eller en större form med degen och nagga botten med en gaffel. Låt stå i kylen till nästa dag, då du bakar dem på 160°C i cirka 10–15 minuter.

Rabarbercurd
450 g rabarber
100 g vatten
250 g socker
85 g äggula (ca 4 st)
60 g smör
15 g maizena
30 g citronsaft

Rensa rabarbern och skär den i små skivor. Blanda med socker och låt stå några minuter. Häll sedan på vattnet, koka upp på låg värme och låt sjuda tills rabarbern blivit mjuk, cirka 10–15 minuter. Mixa sedan till en slät puré och låt svalna.

Blanda citronjuice med maizena i en egen skål. Vispa äggulorna lätt i ytterligare en skål och blanda därefter ner dem i rabarberpurén tillsammans med citronskal, smörkuber och citronjuice/maizena. Rör om ordentligt och värm sedan på svag värme. Det är viktigt att röra hela tiden så att äggulorna inte koagulerar och att det inte bränner fast. Curden är klar när den börjar tjockna och vispen lämnar tydliga spår. Låt svalna. Det som blir över när du fyllt tarteskalen kan du hälla upp på rena burkar och spara i kylen.

Myntasocker
Ta några kvistar mynta, rensa bort stjälkarna. Mixa med socker i en matberedare. Låt sockret ligga och torka och förvara i en burk.

Italiensk maräng
50 g vatten
200 g socker
120 g äggvita

Koka upp socker och vatten till 120 grader, använd sockertermometer. När den kommit upp i 110 grader kan det vara dags att vispa äggvitan till ett hårt skum, men inte för hårt.
Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitan medan vispen går och fortsätt sedan vispa tills marängen är kall, känn på skålen. Häll upp i en sprits, och spritsa över tarten och ge den lite lagom färg med en gasbrännare. Strö över myntasocker.

tarte_6G8A3303

Hela bakverket kan faktiskt förberedas och frysas, bara att ta fram och tina upp lagom till att den ska ätas.

tarte_6G8A3308

Vi serverade dem på midsommarafton igår, på favoritporslinet från Day Home. Med kaffe från Slöinge kafferosteri i arvegodset från mormor och morfar, det är Stig Lindbergs Birka från Gustavsberg.

En kommentar om ”Rabarbertarte med italiensk maräng och myntasocker”

  1. Therese

    Tack för receptet! Ska provad! Kram och sköt om dig ❤️

Lämna en kommentar