rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Vallonbullar med brynt smörfyllning

vallon_6G8A3458

Jag har en ny favoritbulle. Gustaf som jobbar hos oss den här sommaren hade med sig receptet. Ursprunget är oklart, kan det ha med invandringen av valloner under 1600-talet att göra? Om någon vet så berätta gärna!

gustaf_6782

Degen innehåller en hel del smör och ägg, känns som en korsning mellan traditionellt vete och brioche. Traditionellt är det en ljus smörfyllning i bullen, och det är fantastiskt gott. En mycket trevlig och saftig bulle, och vi har testat att göra den med olika sorters fyllning av smör och socker.

I bageriet är vi inte riktigt överens om vilket socker som ska användas i fyllningen. Strösocker ger en knastrande ljudeffekt när man sätter tänderna i bullens inre, jag gillar att den låter lite. Elin är mer för den mjuka stilen, att använda florsocker och få en krämigare mitt. Vi är iallafall helt eniga om att bullen blir ännu vassare om man bryner smöret, men tänk isåfall på att förbereda fyllningen i god tid innan du börjar baket.

Brynt smörfyllning
250 g smör
250 g strösocker eller florsocker beroende på om man vill ha knaster eller ej
12 g vaniljsocker
Smält smöret på hög värme i en kastrull, låt det bubbla. När smöret blir tyst och börjar färgas gyllenbrunt tar du av det från värmen. Ställ smöret kallt så att det stelnar. Vispa upp smöret och blanda med socker och vaniljsocker. Häll upp i en sprits.

Vallonbullar
ca 30 st

Raskdeg
330 g standardmjölk
500 g vetemjöl
70 g jäst
Blanda 4 minuter långsamt i hushållsassistent och 2 minuter snabbare. Vila i cirka 30 minuter.

Bortgörning
550 g vetemjöl
250 g smör
17 g bakpulver
120 g ägg
140 g socker
14 g salt
Blanda fördegen med bortgörningen i 4 minuter långsamt, och 8 minuter snabbare. Väg upp i bitar på 60–70 gram och rundriv till släta bullar.

vallon_6778

Lägg i bullform och jäs upp till nästan dubbel storlek. Du kan också frysa in och spara helt ojästa bullar till en annan dag, de håller i frysen 1–2 veckor. Jäskraften avtar med tiden.

vallon_6785

Värm ugnen till 230°C. Pensla bullarna med ägg och spritsa ner fyllning i varje bulle, var noga med att inte gå ända ner i botten med spritsen så att fyllningen stannar i mitten av bullen.

Baka i cirka 8 minuter. När bullarna svalnat, pensla med smör och doppa i strösocker. Eller strö bara lite florsocker över, det är också fint. vallon_6G8A3473

Eftermiddagsfika i skuggan.

ros_6G8A3464

Ta förresten en titt på den röda rosen i närbild, är den inte fin? Hot Chocolate heter den, trots den korallröda färgen.

Lämna en kommentar