rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Bageriet som blev ett kafé

latteart6G8A5902

Att driva företag är en hårfin balans mellan att göra det man själv brinner för, och att ge kunderna precis vad de önskar sig. Fast ibland händer det att kunderna inte vet vad de önskar sig förrän man har envisats med att göra sin grej. Och andra gånger är det precis tvärtom, att kunderna visar vägen till hur företaget ska utvecklas. Det är otroligt spännande med det här samspelet tycker jag.

31_solhaga_fika_1486

En sak som är väldigt tydlig med Solhaga är utvecklingen från ett renodlat bageri, till ett kafé och utflyktsmål. När jag startade i februari 2011 tänkte jag mig ett litet bageri med omsättning på 1,4 miljoner första året. I affärsplanen stod att en stor del av intäkterna skulle komma från försäljning på andra ställen, som Laxbutiken och Gudmundsgården. Det här lilla bordet och soffan var mest till dekoration i butiken. Men ingenting blev riktigt som jag trodde. Vi omsatte 2,4 miljoner, till största delen i butiken på Solhaga.

solhaga_fika_hires_7353

För det var hit de flesta ville komma för att handla. När sommaren kom började besökarna fråga efter en kopp kaffe, kunde man få sitta i trädgården? Vi ställde fram ett par bord och vår moccamaster (anpassad för att bara brygga kaffe internt till oss som jobbade) gick varm hela dagarna. Så sommaren 2012 fick det bli kafé mer på riktigt. Vi skaffade en större bryggare med vattenkoppling. Tilda (då 17 år gammal) började jobba hos oss den sommaren. Tänk om vi vetat vad det skulle leda till!

daniel_1353

Nästa stora steg kom 2013, då Daniel och Anna EråkerSlöinge Pensionat drog igång Slöinge Kafferosteri. Helt plötsligt fanns det ekologiskt specialkaffe på armlängds avstånd. Klart att vi skulle ha en espressomaskin också. Alltid nymalet ljusrostat kaffe i bryggaren, och en mörkare rost för espressomaskinen.

instagram

Serveringen har växt för varje år, inte minst på grund av alla fina utmärkelser och nomineringar i White Guide Café. Idag är det bryggkaffe som ligger i topp på försäljningslistan, tänk så det kan bli. Det är så roligt att titta på instagram, på gäster som taggat oss och lagt upp sina mysiga fikabilder. Och vi blir taggade tillbaka på att bli ett ännu bättre kafé, såklart. I vintras insåg vi att vår lilla espressomaskin inte kommer att klara en sommar till, den håller inte riktigt den kvalitet vi behöver.

kaffemaskinen6G8A5894

Så nu i veckan kom den nya, en Iberital Expression Pro som vi köpt via Baristashopen.

kaffekurs6G8A5828

En till Solhaga och en till Borgmästargården, det finns fördelar med att ha likadana maskiner. Gemensam utbildning till exempel, här är Tilda, Annsi och Nelli med Erik från Baristashopen.

temperatur6G8A5885

Med den nya maskinen kan vi göra så mycket bättre kaffe än tidigare. Vi kan jobba mer med faktorer som temperatur och lite mer avancerade sätt att brygga.

kaffekurs_vatten6G8A5844

Bo Klint från BWT (Best Water Technology) var också på plats för att installera vattenfilter.

filter6G8A5846

Här kommer en riktig bakom-kulisserna-bild. Inte lika flådigt som maskinen, men det här är också fina grejer. För allt börjar med bra kvalitet på vattnet. Det här är ett magnesiumfilter som bland annat används vid tävlingar, för att få en jämn och bra vattenkvalitet. Filtret är direkt kopplat till espressomaskinen för att ta bort klor som finns i kommunalt vatten, och tillföra magnesium som lyfter smakerna i kaffet.

erik_baristashopen6G8A5851

Espressokaffet Jorge Lagos från Slöinge Kafferosteri är relativt ljusrostat för att vara en espresso, allt för att bevara smakerna. Det gör också att det blir svårare att brygga en espresso där syrligheten inte blir för dominant. Erik och jag fick laborera en stund för att ställa in maskinerna rätt. Temperatur, vikt på kaffet, malningsgrad, mängden vatten… många faktorer påverkar. Dessutom kan det variera ganska mycket beroende på hur nyrostat kaffet är, så det går inte direkt att somna till om man ska ha höga ambitioner.organiccompany6G8A5877

Snygg trasa att torka mjölkskummaren med, också en viktig detalj. Ekologisk, precis som kaffet, inköpt på Eco of Gothenburg.

daniel_nelli6G8A5916

Nästa dag kom kafferostarn själv för att inspektera.

espressor6G8A5913

Det tog några bryggningar innan Daniel var nöjd.

latteart6G8A5842

Jag har legat i hårdträning på latte-art, jag har en tendens att alltid rita knasiga saker i kaffet, ja rentav lite lätt oanständiga… men det ska nog ordna sig med lite instruktioner från Nelli som med van hand fixar fint i koppen.

espressokanna6G8A5860

Man måste stå och nöta vid maskinen, och göra många koppar på raken om det ska bli bra. Allt kaffe och all mjölk från träningen sparas i en stor kanna, allt enligt vår filosofi att jobba utan svinn. Det här ska vi göra något gott med, jag har lite idéer. Återkommer med recept så småningom…

fika_4336

Och så ytterligare en glad nyhet – eftersom det är så många som vill fika har vi bestämt oss för att förlänga öppettiderna. Tidigare stängde vi klockan 14 på helgerna, men det var alldeles för många som blev utan sin eftermiddagsfika. Så från och med 1 maj är det öppet 8-16 både lördag och söndag.

5 kommentarer om ”Bageriet som blev ett kafé”

  1. Underbar läsning som alltid! Åhhh som jag längtar….Ha en fin kväll! / Gizze

  2. Sara Wennerström

    Ta en kopp med mig nästa gång du kommer, Gizze! :)

  3. Birgitta

    Ser fram emot att smaka en kopp gott kaffe från nya maskinen! Lycka till hälsar Birgitta

    • Sara Wennerström

      Tack Birgitta, du är så välkommen! :)

Kommentera Gizze