Grillmacka och smartaste sättet att göra majonnäs - Sara bakar
rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Grillmacka och smartaste sättet att göra majonnäs

ekbacken6G8A5863

Idag tänkte jag tipsa om enklaste sättet att göra egen majonnäs och bjuda er på min nya favoritmacka. Ekbacken heter grillmackan som vi gör på gårdagens levain, rökt tupp, chiliaioli, bakad rödlök och cheddar. Tuppen levereras av Alexandra Cronqvist som driver Ekbackens fågel alldeles här i närheten. Det märks så väl på smaken att det är kycklingar som har mått bra. De får gå ute under den varma årstiden, och lever dubbelt så länge mot andra kycklingar i branschen. Uppfödda på ett foder med lägre proteinhalt så att de växer långsamt.

levain_6G8A5854

Levain är ett av de bröd vi aldrig kan baka för mycket av. Grillmackorna blir nämligen väldigt mycket bättre av att man använder just gårdagens levain. När vi stänger butiken för dagen lägger vi levain som blivit över i en stor plastpåse. Då mjuknar det och blir lättare att skiva nästa dag.

Nu till majonnäsen. Det är verkligen helt obegripligt för mig hur man kan köpa majonnäs och aioli på burk när det är så otroligt enkelt att göra själv. Det blir sådan skillnad också på smaken, om man bara använder en rapsolja av god kvalitet.

Grundmajonnäs
2 hela ägg
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 msk dijonsenap
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 7 dl rapsolja (tillsätt mer om det behövs)

Det allra smartaste sättet att göra majonnäsen är att jobba med stavmixer. Knäck ner ägg, vinäger, senap, salt och peppar i samma behållare. Häll sedan i all olja.

majo_9480

Mixa med stavmixern nerifrån, börja i botten och höj den sakta så att oljan långsamt går ihop med övriga ingredienser.

majo_9484

Så här ser det ut från ovan. Majonnäsen liksom växer uppåt i kannan. Eftersom att vi använder hela ägg är det väldigt liten risk att den spricker, men om det händer: häll över det spruckna i en annan bunke, knäck ett ägg i den första bunken och häll sakta tillbaka det spruckna medan du mixar.

Av den här grundmajonnäsen kan du göra flera varianter. Våra standardmajonnäser just nu är:

Örtmajonnäs
Klipp ner två stora nävar örter och mixa ner.

Chiliaioli
Mixa ner en vitlöksklyfta och hacka i en färsk röd chili eller 1 tsk torkade chiliflakes. Smaka av så att den blir precis så stark som du vill ha den.

Till denna macka behöver du också bakad rödlök. Skala och skär löken i klyftor. Vänd i olivolja, salt och peppar. Baka i 200°C i cirka 15 minuter.

ekbacken_6G8A5861

Så här ser det ut när vi gör mackorna. Vi gör många på en gång, fryser in och tar fram i den takt de går åt. Smart knep för att undvika svinn.

Ekbackens grillmacka
Ta två skivor levain.
Lägg först på chiliaioli på båda sidorna av brödet.
Lägg två skivor cheddar på varje brödskiva.
Täck ena halvan med rökt tupp och lite bakad rödlök
Salta och peppra, slå i hop mackan.
Grilla i mackjärn till fin färg. Svep in mackan i bakplåtspapper så att du undviker att kladda med osten i mackjärnet.

ekbacken6G8A5874

Rejält grillad tycker jag att den ska vara.

6 kommentarer om ”Grillmacka och smartaste sättet att göra majonnäs”

  1. Mums så god den ser ut!
    Nej majonnäs skulle jag aldrig köpa.. Hemska tanke – när det är så lätt och mycket godare med egen! /Gizze

  2. Josefin

    Åh vad god den ser ut!! Har några frågor,
    Hur länge håller sig majonnäsen?
    Hur förvara ni dem i frysen, plastfolie runt bara?
    Blir mackan alltså sådär grillad och god även när man har bakplåtspapper runt om?!?
    Din blogg är bäst!
    Kram Josefin

    • Sara Wennerström

      Hej Josefin, tack snälla!!! Brukar räkna med att majonnäsen håller en vecka minst, man får smaka sig fram. Vi plastar in mackorna i frysen. Och mackan blir grillad och god även med papper runt, ett lager bara räcker. Det viktiga är att man har ett riktigt bra grilljärn som kan fräsa på ordentligt med värmen.

  3. Vi gör också alltid egen majonnäs. Och med hela ägget inte bara äggula. Vi har en liten minimixer som kopplas till stavmixern. Också perfekt att göra majonnäs med. Vi gör inte riktigt så stor sats som du utan använder bara ett ägg.

    • Sara Wennerström

      Tack för bra tips Asta, minimixer är perfekt! :)

Kommentera Josefin