Årets julbröd – Äpple & havre

Vad vill man ha ett år när det varit lågkonjunktur och elände i världen? Jo, ett julbröd med lite sötma skulle sitta fint. Gärna med råvaror som vi har tillgängliga och inte kostar för mycket. Så tänkte vi på Solhaga när vi satte ihop det här receptet.

Här har vi härlig smak från rostade havregryn och svagdricka från Krönleins. Det hände även i år att de producerat för mycket svagdricka och vi fick köpa en pall till förmånligt pris. Brödet har sötma från maltsirap, och saftighet från presskaka – som vi får från mustningen på Kalendebolet som levererar äppelmust till oss. Och så en lätt ton av pomerans på det. Fantastiskt gott blev det.

Dag 1 blötläggning
30 g ströbröd eller gammalt bröd
60 g rostade havregryn
190 g svagdricka eller öl

Blanda och låt stå övertäckt med plast över natten i rumstemperatur. Mata surdegen så att den är klar till nästa dag.

Dag 2 bortgörning
300 g vatten eller svagdricka (vi blandar)
120 g maltsirap
20 g jäst
100 g rågsurdeg
150 g presskaka från äppelmustning, eller äpple hackat i bitar
800 g vetemjöl
4 g pomerans, malen
22 g salt

Blanda allt i ca 10-15 minuter på långsam hastighet i hushållsassistent. Degen ska kännas smidig och elastisk.

Lägg degen i en oljad plastlåda och låt vila 1–2 timmar med minst en vikning under tiden.

När degen börjat jäsa ordentligt, det kan ta väldigt olika tid beroende på rumstemperatur och annat, stjälp upp den på lätt mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma till runda bröd. Spraya den släta ovansidan med vatten, doppa i havregryn, och lägg med havregrynen neråt på en bricka eller korg med duk. Låt jäsa klart i rumstemperatur eller i kyl över natten. Bröd som är kalla går lättare att snitta, och det rekommenderas att du kalljäser för att smakerna ska utvecklas.

Värm ugnen till 275° med plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande, och sätt in i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter. Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att vädra ut ångan så att skorpan kan bli riktigt krispig.

Väldigt ofta gör man misstaget att ta ut brödet för tidigt. Våga baka lite mörkare, är min varma rekommendation. 

Annars då? Jo, den här hösten har gått i rasande fart, det har hänt så otroligt mycket. Eller är det jag som har blivit långsam? Jag jobbar fortfarande halvtid, och det funkar för det mesta väldigt bra. Men det är svårt ibland när det gamla tempot sitter i kroppen, som idag vid årets allra största bak. Jag gjorde slut på det mesta av mitt batteri vid degblandaren tidigt på morgonen och fick sätta mig ner halvvägs in i uppslagningen. 

Men med täta pauser och mycket vatten gick det att ladda om. Jag piggnade till och julbröden verkar bli perfekta lagom till årets sista öppetdag. 

En av de roliga sakerna som hände i veckan, var att jag var nominerad till Årets Hallänning 2025. En man och en kvinna vinner priset – och i år blev det Thomas Peterson och Linnea Henriksson. Så glad för deras skull! Det var SÅ kul att vara på gala i så fint och roligt sällskap.  

Tillbaka i vardagen, dagen efter. Att ens vara påtänkt till det här priset var stort för mig, som alltid känt mig lite utsocknes eller vad man ska kalla det. Det är folket som nominerar och röstar, så nu var det som att jag blev vald till hallänning. Jag tror att jag är hemma nu. Med på bilden är också Canita Dagård som ledde galan, volleybollprofilen Marcus Nilsson, och till höger Ulf Mazur på Matpriskollen. Vi saknade Erica Holst, ishockeyspelare och förbundskapten för Damkronorna. 

Det är på många sätt en ljuvlig tid, detta. Glada människor som åker runt och laddar upp för julen. Se bara på dessa damer som lyste upp i butiken häromdagen. 

Även jag åkte på shoppingrunda i närområdet. Obligatoriskt stopp på Ugglarps Grönt, för att beskåda flaskgranden som fått en mångmiljonpublik på TikTok. 

Det ska bli jul på Solhaga som vanligt, och jag håller i taktpinnen med mina exceldokument och inköpslistor som återanvänds från år till år. Alla i familjen ska få sitt. Cola, snus, fiskefilet, remouladesås, ja det är många detaljer som absolut inte får missas. Och mjukt toapapper ska det vara. Men numera har jag blivit väldigt bra på att delegera. Städ, tvätt och andra förberedelser får andra i familjen ta hand om. 

Jag måste ju hinna tillverka julklappar också. Virkning blev ju ett av mina stora intressen under sjukskrivningen då jag inte fick baka, och numera gör jag mina egna mönster. Denna twistade tubhalsduk med jasmine stitch tar bara några timmar att få ihop. Hoppas nu bara inte att en viss person i familjen läser bloggen innan julafton… 

En reaktion på ”Årets julbröd – Äpple & havre

Lämna ett svar till Anonym Avbryt svar