Frysa in och tina upp – så blir brödet som nytt igen

sloingebrod6G8A5154

Idag klockan 14 stänger vi Solhaga Stenugnsbageri och öppnar först igen om fem dagar. Redan nu är arbetet igång med att tvätta och måla, för vi ska hinna med att renovera så mycket som det bara går under några intensiva dagar. Det är sju år sedan vi målade inför öppningen, och nu behövs det verkligen ett lyft.

mala6G8A5149

Så här dags på förmiddagen brukar det vara degar på bordet, men nu är det täckt med målarpapp. Nelli och Rosa har redan börjat med taket ovanför bakbordet medan Anima tar hand om butiken. Själv ska jag strax lägga andra lagret linoljefärg på de nya hyllorna till butiken. Där gör vi om så att fler ska kunna sitta och fika bekvämt.

Att vi och många andra hantverksbagerier väljer att stänga för semester eller renovering exakt den här tiden är ingen slump. Vid nyår är det många som ska starta nytt liv med träning och dieter, och ingen har väl någonsin hört en hälsoguru rekommendera bröd och bullar inför bikinisäsongen. Den kommande veckan brukar vår försäljning vara som lägst på hela året. Men så kommer semlorna in i bilden och efter ett par veckor har de flesta glömt sina nyårslöften.

Men hur överlever man då när ens favoritbageri har stängt så länge? Ja, antingen bryter man ihop, bakar själv, eller också kanske man masar sig iväg till affären och köper bake-off eller färdigskivat industribröd i påse. Det finns även ett fjärde alternativ – man förbereder sig genom att köpa färska bröd och frallor som man genast fryser in hela i plastpåse.

Det var under julen jag utvecklade den här metoden, jag ville ha färskt bröd varje dag men vara helt ledig från allt bakande. Det här tipset gäller ljusare bröd som du vill äta med krispig skorpa. De grova bröden brukar jag tina långsamt i plastpåse i rumstemperatur.

bakeoff_8680

Tänk på att börja processen minst 40 minuter innan brödet ska ätas. Ta det hela brödet direkt ur frysen, sätt in i en kall ugn. Stäng luckan. Sätt värmen på 180°C varmluft och en klocka på 20 minuter. Observera att tiden kan variera något mellan olika ugnar.

brod6G8A5001

Efter 20 minuter är brödet såpass varmt utanpå att det fått sin krispiga skorpa tillbaka, men inkråmet är fortfarande fryst i mitten. Därför behöver brödet ligga en stund för att det yttre ska svalna och det inre tina upp. Efter sådär 20 minuter är det som nybakt, och jag tycker faktiskt att det står sig riktigt bra även till dagen efter.

bakeoff_8682

När de stora bröden tas ut kan du sätta in frallorna i 180°C varm ugn i cirka 5–10 minuter. Inte för länge, för de ska inte bakas en gång till, bara värmas. Samma sak där, de får gärna ligga en stund för att mitten ska tina.

hyllan6G8A5151

Ingen anledning till panik alltså, det gäller helt enkelt att ladda frysen i tid. Jag hoppas kunna blogga dagarna framöver, men wordpress protesterar och säger att jag har laddat upp maximalt med bilder och att det helt enkelt är stopp. Ska försöka ordna detta, för jag vill ju gärna att ni ska få följa vår stora make-over.

2 reaktioner på ”Frysa in och tina upp – så blir brödet som nytt igen

 1. Hej
  Bra tips om tining av bröd.
  Får jag låna duba tips till mina kunder?
  Jag driver en liten brödbutik som återförsäljer bröd i Varberg

  Med vänlig hälsning,
  Dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s