Aggisbollar – enklaste semesterfrallan

Jag har semester, men kan såklart inte låta bli att baka. Det blir på ett lite annat sätt när jag är utanför bageriet, kravlöst och opretentiöst. Det är så roligt ibland, att gå tillbaka till gamla recept som var favoriter innan jag ens visste vad surdeg eller autolys var. Att vara hemmabagare igen, fast med erfarenheterna jag fått under de elva år som gått sedan jag bloggade om Aggisbollar första gången. Detta är ett av mina allra bästa och enklaste recept på frallor, perfekt att slänga ihop en semesterkväll och jäsa över natten. Inga maskiner, inga vikningar, minimalt med kladd och stök.

Mamma och mormor har bakat otaliga av dessa sega småbröd till oändligt många kalas – och varenda gång ville alla ha receptet med sig hem. Originalreceptet och historien om vem Aggi var hittar ni här. Den variant som jag testade i morse blev bättre än originalet. Precis lika enkelt att göra, men med några små förändringar. Skillnaden är att jag dragit ner på jästen, tillsatt lite surdeg och låtit hela degen stå i kyl över natten.

Det speciella med den här degen är att den är innehåller mycket vatten i förhållande till mjöl, vilket ger ett segt inkråm med fina hål där stora mängder smör kan gömmas.

Aggisbollar
(ca 16 st)
600 g vatten
10 g jäst
en nypa socker
60 g surdeg (kan uteslutas)
700 g vetemjöl
15 g salt

Börja med att låta ljummet vatten, jäst och en nypa socker stå och dra i 15 minuter. Varför är jag inte helt säker på, men bäst att göra som mamma och mormor har sagt. Nästa gång kommer jag att prova att hoppa över det här steget, och utesluta sockret.

Blanda ner mjöl och salt. Den fina degvispen har jag fått av mormor, hon tyckte att detta var det absolut mest oslagbara verktyget för att röra ihop en aggisdeg. Här tillsatte jag även lite surdeg, men det går bra utan. Meningen är ju på semestern att man ibland vill göra det väldigt enkelt för sig, och då kan surdeg vara en faktor som krånglar till det för många. Här kan man låta degen jäsa klart 30-60 minuter i rumstemperatur och baka direkt…

… men jag plastade över och satte in den direkt i kylen istället, och på morgonen var den så här bubblig och fin. All glutenbildning sker alltså via autolys. Inte med någon knådning alls, och inte heller några vikningar. Degen är nästan som en lite fastare poolish.

Värm upp ugnen till 275°C, allra helst med en sten eller plåt inne. Klicka ut degen på två plåtar med bakplåtspapper. Inte för tätt, åtta på varje plåt.

Se till att doppa skeden i vatten och blöt ner händerna, så blir det mindre kladd.

Nu är det viktigt att platta till bollarna, säger mormor. Annars reser de sig på mitten och spricker.

Det skadar inte att låta dem jäsa framme en liten liten stund, var inte orolig över den platta formen…

… för så länge degen inte är överjäst finns det krafter kvar att resa på sig. Så här såg de ut efter 20 minuter på pizzasten i 275°C (jag körde vanlig över- och undervärme, inte varmluft). Jag bakade av en plåt i taget.

Bollarna fick svalna på galler medan vi dukade upp frukost för några vänner som skulle komma förbi.

Och inkråmet var, som ni ser, en fröjd för ögat. Om det mot förmodan skulle bli några över – frys in och tina sedan upp i 200°C i några minuter. Då blir de knapriga igen och nästan ännu godare än de nybakta. Önskar er många långa och lata frukostar i sommar!

12 reaktioner på ”Aggisbollar – enklaste semesterfrallan

  1. Hej.
    Vilket härligt recept. Men jag undrar om man kan byta ut jästen till bara surdeg?
    Och i så fall, hur mycket surdeg?
    Mvh Ros-Marie.

    1. Hej Ros-Marie, det kan du såklart göra! Jag hade testat runt 100 g surdeg, och låtit degen jäsa framme en stund så att den kommer igång innan du sätter den i kyl. Lycka till!

      1. Okej, vad bra.
        Tack för ditt svar. Ska testa i veckan.
        Mvh Ros-Marie.

  2. Hej och tack för ett recept som kommer att göras om och om igen =) Så otroligt lyxigt att kunna servera nybakat till frukost! Jag hade bara torrjäst hemma men det fungerade utmärkt. Halverade satsen och tog en klick av min surdeg i.
    Fick lite huvudbry när vår ugn (som är helt ny) inte går upp högre än till 225*. Men… det fungerade det också så – stort tack för ett riktigt bra recept =)
    //Maja

  3. Alltså, herregud vilka goda frallor och sååå enkla att baka 👏🏼
    Tyckte om att det var ingredienser man har hemma( vanligt klassiskt vetemjöl) och inte specialmjöl som iaf jag köper en gång och sen får slänga när receptet inte funkar. Tack 🙏🏻

  4. Hur gick det att strunta i att låta vätska och jäst stå 15 min och funkade det att utesluta sockret?

      1. Jag har vara vågat prova utan sockret en enda gång, och då blev bullarna platta och tråkiga. Men det kan lika gärna ha berott på att det var den gången jag var hemifrån och struntade i surdegen. Eller så var det svärmors köksvägen fel, så jag fick för mycket vatten i, för degen var lite väl lös…

  5. Funkar ett sånt här recept med annat mjöl utan gluten eller är det just glutenet som måste till? Tänker bovete, havre eller teff
    Eva

  6. Hej! Jag har bakat efter detta receptet hela sommaren. Enkelt, med få ingredienser bara att röra ihop, in i kylen under natten och grädda på morgonen. Att det är lite mer vatten i receptet ger luftiga bullar jämfört med liknande recept. Tack för att du har delat med dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s