Aggisbollar – enklaste semesterfrallan

Jag har semester, men kan såklart inte låta bli att baka. Det blir på ett lite annat sätt när jag är utanför bageriet, kravlöst och opretentiöst. Det är så roligt ibland, att gå tillbaka till gamla recept som var favoriter innan jag ens visste vad surdeg eller autolys var. Att vara hemmabagare igen, fast med erfarenheterna jag fått under de elva år som gått sedan jag bloggade om Aggisbollar första gången. Detta är ett av mina allra bästa och enklaste recept på frallor, perfekt att slänga ihop en semesterkväll och jäsa över natten. Inga maskiner, inga vikningar, minimalt med kladd och stök.

Mamma och mormor har bakat otaliga av dessa sega småbröd till oändligt många kalas – och varenda gång ville alla ha receptet med sig hem. Originalreceptet och historien om vem Aggi var hittar ni här. Den variant som jag testade i morse blev bättre än originalet. Precis lika enkelt att göra, men med några små förändringar. Skillnaden är att jag dragit ner på jästen, tillsatt lite surdeg och låtit hela degen stå i kyl över natten.

Det speciella med den här degen är att den är innehåller mycket vatten i förhållande till mjöl, vilket ger ett segt inkråm med fina hål där stora mängder smör kan gömmas.

Aggisbollar
(ca 16 st)
600 g vatten
10 g jäst
en nypa socker
60 g surdeg (kan uteslutas)
700 g vetemjöl
15 g salt

Börja med att låta ljummet vatten, jäst och en nypa socker stå och dra i 15 minuter. Varför är jag inte helt säker på, men bäst att göra som mamma och mormor har sagt. Nästa gång kommer jag att prova att hoppa över det här steget, och utesluta sockret.

Blanda ner mjöl och salt. Den fina degvispen har jag fått av mormor, hon tyckte att detta var det absolut mest oslagbara verktyget för att röra ihop en aggisdeg. Här tillsatte jag även lite surdeg, men det går bra utan. Meningen är ju på semestern att man ibland vill göra det väldigt enkelt för sig, och då kan surdeg vara en faktor som krånglar till det för många. Här kan man låta degen jäsa klart 30-60 minuter i rumstemperatur och baka direkt…

… men jag plastade över och satte in den direkt i kylen istället, och på morgonen var den så här bubblig och fin. All glutenbildning sker alltså via autolys. Inte med någon knådning alls, och inte heller några vikningar. Degen är nästan som en lite fastare poolish.

Värm upp ugnen till 275°C, allra helst med en sten eller plåt inne. Klicka ut degen på två plåtar med bakplåtspapper. Inte för tätt, åtta på varje plåt.

Se till att doppa skeden i vatten och blöt ner händerna, så blir det mindre kladd.

Nu är det viktigt att platta till bollarna, säger mormor. Annars reser de sig på mitten och spricker.

Det skadar inte att låta dem jäsa framme en liten liten stund, var inte orolig över den platta formen…

… för så länge degen inte är överjäst finns det krafter kvar att resa på sig. Så här såg de ut efter 20 minuter på pizzasten i 275°C (jag körde vanlig över- och undervärme, inte varmluft). Jag bakade av en plåt i taget.

Bollarna fick svalna på galler medan vi dukade upp frukost för några vänner som skulle komma förbi.

Och inkråmet var, som ni ser, en fröjd för ögat. Om det mot förmodan skulle bli några över – frys in och tina sedan upp i 200°C i några minuter. Då blir de knapriga igen och nästan ännu godare än de nybakta. Önskar er många långa och lata frukostar i sommar!

23 reaktioner på ”Aggisbollar – enklaste semesterfrallan

 1. Hej.
  Vilket härligt recept. Men jag undrar om man kan byta ut jästen till bara surdeg?
  Och i så fall, hur mycket surdeg?
  Mvh Ros-Marie.

  1. Hej Ros-Marie, det kan du såklart göra! Jag hade testat runt 100 g surdeg, och låtit degen jäsa framme en stund så att den kommer igång innan du sätter den i kyl. Lycka till!

   1. Okej, vad bra.
    Tack för ditt svar. Ska testa i veckan.
    Mvh Ros-Marie.

 2. Hej och tack för ett recept som kommer att göras om och om igen =) Så otroligt lyxigt att kunna servera nybakat till frukost! Jag hade bara torrjäst hemma men det fungerade utmärkt. Halverade satsen och tog en klick av min surdeg i.
  Fick lite huvudbry när vår ugn (som är helt ny) inte går upp högre än till 225*. Men… det fungerade det också så – stort tack för ett riktigt bra recept =)
  //Maja

 3. Alltså, herregud vilka goda frallor och sååå enkla att baka 👏🏼
  Tyckte om att det var ingredienser man har hemma( vanligt klassiskt vetemjöl) och inte specialmjöl som iaf jag köper en gång och sen får slänga när receptet inte funkar. Tack 🙏🏻

 4. Hur gick det att strunta i att låta vätska och jäst stå 15 min och funkade det att utesluta sockret?

   1. Jag har vara vågat prova utan sockret en enda gång, och då blev bullarna platta och tråkiga. Men det kan lika gärna ha berott på att det var den gången jag var hemifrån och struntade i surdegen. Eller så var det svärmors köksvägen fel, så jag fick för mycket vatten i, för degen var lite väl lös…

  1. Man låter det stå 10-15 minuter för att jästen ska hinna sätta igång riktigt ordentligt. Går naturligtvis att göra som vanligt men då får degen inte lika bra start och kanske blir aningen kompaktare. Själv låter jag alltid jästen komma igång ordentligt nuförtiden och börja bubbla, tycker degen/ brödet blir bättre faktiskt. 🙂

 5. Funkar ett sånt här recept med annat mjöl utan gluten eller är det just glutenet som måste till? Tänker bovete, havre eller teff
  Eva

  1. Hej Eva, jag är faktiskt osäker på detta, de stora hålen kommer sig ju av att det blildats gluten som kan hålla fast i luften som bildas under jäsningen. Ibland är enda sättet att få veta att testa helt enkelt. Lycka till!

 6. Hej! Jag har bakat efter detta receptet hela sommaren. Enkelt, med få ingredienser bara att röra ihop, in i kylen under natten och grädda på morgonen. Att det är lite mer vatten i receptet ger luftiga bullar jämfört med liknande recept. Tack för att du har delat med dig!

 7. Bakade bröden utan att låta jäst och vatten stå i 15 minuter. Utelämnade också sockret. Allt fungerade jättebra ändå och bröden blev fantastiskt luftiga och goda. Ett superrecept! 🙂🌻

  1. Vad roligt att höra! Har även testat med enbart surdeg och det blev också superbra! Lät dock degen stå framme lite längre innan den gick in i kylen.

 8. Hej, Sara!
  Halkade efter många, långa sökningar på frukostfrallor, in här!
  Love it!
  Jo, det är så att jag under en tid har börjat baka frukostfrallor till mina föräldrar på helgerna när jag är ”hemma” från Göteborg.
  Något jag försökt åstadkomma är det där härliga luftiga innanmätet i frallorna men kan sorgligt säga att jag misslyckas varenda gång.
  Jag vill gärna blanda i olika sorters frön och det mjöl jag använder är ett mjöl från kungsörnen med fyra sädesslag och någon procent surdeg.
  Som sagt så till min stora glädje halkade jag in på din blogg och såg inlägget om Aggisbollar och kände att ”Det måste testas till helgen!”
  Tror du att det är möjligt att tillsätta solrosfrön och linfrön i degen direkt eller bör man lägga dem i vatten först?
  Tror du även att det går att använda sig utav torrjäst istället för färsk jäst?
  Vad blir effekten av att inte blanda i surdeg? Går man miste om det fina inkråmet då? Fortsatt angående surdeg. Har en färdigköpt rågsurdeg från kronjäst. Tror du att den fungerar att använda?
  Sluta aldrig blogga!
  Hälsningar
  Filip

  1. Hej Filip, tack för din kommentar och förlåt mitt väldigt sena svar! Tycker att du ställer bra frågor som jag gärna svarar på! Du kan blanda i frön helt säkert, det viktiga är att du rostar dem innan för annars smakar de inte så mycket. Blötlägga kan du också göra så att de inte suger för mycket vatten från degen. Man måste verkligen inte tillsätta surdeg, inkråmet har med den höga vattenhalten att göra och inte med själva jäsmetoden. Du får däremot olika karaktär på smaken om du använder jäst eller surdeg. Torrjäst har jag aldrig provat så det vet jag tyvärr inte, men jag säger som vanligt – prova! Den färdiga surdegen från kronjäst ger jag inte mycket för, bättre att du gör en egen! :)

 9. Otroligt goda frallor! Det blir tredje gången jag bakar dem, idag blir det dubbel sats och några med lite Oliver och flingsalt i. Får se hur det blir. Perfekt både till frukost och som lyxbröd till tapasen vi ska bjuda på ikväll. Och de är verkligen snäppet bättre när de varit frysta o sen uppvärmda i ugnen. Tack så mkt för receptet!

 10. Har provat att baka dessa bullar två gånger, har ingen pizza sten. Får dom kompakta och torra. Undrar vad det är som blir fel?

  1. Hej Anonym! Kanske har degen jäst för länge och kollapsat? Du behöver ingen sten, det funkar också bra med att klicka upp dem på en plåt med bakplåtspapper och bara sätta in i ugnen.

 11. Hej
  Kanske sent att fråga, tre år efter. Vi bor på en segelbåt o seglar jorden runt. Just nu i Karibien. Vi har fått en surdeg av en annan seglare som fått den av en annan som haft den med jorden runt! Den har korsat ekvatorn tre gånger.
  Vi bakar med den och den jäser fint. Men det blir inte så där segt o luftigt utan men kompakt.
  Vi har usel ugn med bara undervärme o det är enklast att baka i silokonfprmar limpstorlek. Det är svårt att få tag på grovt mjöl så vi har oftast vetemjöl att tillgå.
  Håller tummar för att dungar tid omljudet att svara.
  Viveka på emblasailing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s