Solhaga Stenugnsbageri

solhaga_ute

Det började med visioner i ett förfallet uthus och slutade med ett prisbelönt hantverksbageri. Solhaga Stenugnsbageri på Ågatan 2 i Slöinge blev precis den plats jag drömde om, dit många åker för att handla bröd och ta en fika.

Vi bakar surdegsbröd och söta bakverk så gott som varje dag året runt, på ekologiskt mjöl från våra halländska kvarnar Berte Qvarn och Limabacka Kvarn. Brödet bakas enligt långsamma processer där vi använder surdeg och andra typer av fördegar, vilket gör det både godare och mer hälsosamt. Vi använder inga tillsatser eller halvfabrikat. Delar av vårt sortiment serveras också på vårt andra kafé – Borgmästargården Kafé & Konditori i Falkenberg, men färskt bröd går numera endast att köpa på Solhaga.

Filosofin är att använda så lokala råvaror som möjligt, efter säsong. För att svinnet ska bli så litet som möjligt arbetar vi med ett levande sortiment som kan variera från dag till dag. Det som blir över torkas och mals till ströbröd, som sedan används i produktionen.

Idag omsätter bageriet omkring 7 Mkr, har fem heltidsanställda året runt och 15 under sommarsäsongen.

2015 blev jag nominerad till Årets Företagare i Falkenberg och bageriet har belönats med flera fina priser och nomineringar.

Under SM i Mathantverk 2018 vann Solhaga tre guldmedaljer i klasserna surdegsbröd med vete, surdegsbröd med råg och surdegsbröd med kulturspannmål.

2016 vann Solhaga utmärkelsen Västsveriges bästa semla, med motiveringen: En semla med höga, rena smaker, bakad med naturliga ingredienser. En semla med identitet!

White Guide Café nominerade Solhaga Stenugnsbageri till Årets bageri 2015, 2016 och 2018.

Skåneländska Gastronomiska Akademien har 2012 tilldelat Solhaga ett diplom “för att med utomordentlig professionalism, framåtanda och på kort tid, ha kombinerat utsökt produktionskvalitet med design och kreativ kommunikation“.

Jag fick även pris av Hallands Akademi 2012 för att ha ”tagit tillvara ett gammalt kulturarv, stöpt om det i modern form och därmed skapat en plats för inspiration och livskvalitet. Hon lyckas binda samman entreprenörskap och nyskapa halländsk matkultur.”

8 reaktioner på ”Solhaga Stenugnsbageri

 1. Hej! Råkade bara hamna på din blogg och då passar jag på: tack för det underbara arbetet du/ni gör med Solhaga. Vi har sommarställe nära Tvååker och alltsedan du/ni öppnade har vi besökt er regelbundet. Förutom att brödet är så ljuvligt så uppskattar vi era enkla öppettider och inget funderande behövs om vi ska göra resan ner… för det finns alltid en öppen dörr. Ses snart igen! mvh Kristina

  1. Tusen tack för dina ord Kristina, det gör mig SÅ glad så du anar inte! Vi ses igen, allt gott till dig!

 2. Hej
  Jag hämnade plötslig i din sida, jag är nyss utbildad till bageri och jag har inte mycket erfarenhet , jag har läst allt som står i din blogg och det är så rolig ❤️😍
  Och jag skulle vill veta om du har några böcker om din företag eller om dig själv ? , så nyfiken
  Jag Vill gärna köpa
  Mvh Hayat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s