Midsommarbröd med rökt vitlök och en nybakad student

Midsommarveckan är här och det drar ihop sig till ett av årets största brödbak på Solhaga. Det är alltid lika lurigt att försöka beräkna mängderna, men som väl är har vi som rutin nu att alltid göra minnesanteckningar inför kommande år precis efteråt. Vad sålde slut snabbast? Vad frågade kunderna efter? Hur många ville fika, gick det åt några mackor? Allt sådant är guld att veta till året efter, och så blir man lite bättre för varje år på att pricka rätt.

midsommarbrodDSCF5591Som traditionen bjuder har vi såklart hittat på ett nytt midsommarbröd, som är en finslipning av förra årets. En kund hörde av sig och frågade om vi inte kunde göra något liknande det här, och efter lite samråd med Micke på Ugglarps Grönt kom vi på hur vi kunde göra det med en twist. Ett riktigt gott vitlöksbröd med ost, visst vill man ha det till midsommar?

vitlokDSCF5236Micke hade precis testat att lägga vitlökar i sin varmrök med äppleträspån i några timmar, och frågan var om vi kunde få fram den smaken i ett bröd. Först provade vi att lägga den rökta vitlöken i degen, men där försvann den. Lösningen blev att använda andra typer av lök i degen, och sedan pensla det nybakta brödet med en rökt vitlöksolja och strö över lite flingsalt. Så gott det blev! Ett tag var vi inne på att använda kvanne också, men bestämde oss för att less is more. Oftast blir det bäst när man satsar på rena okomplicerade smaker.

midsommarbrodDSCF5579Midsommarbröd med rökt vitlök och cheddar

Lökkräm och vitlöksolja bör förberedas i god tid innan.

Rökt vitlöksolja
Nu är ju rökt vitlök inte så lätt att få tag på men har du tillgång till en rök, lägg några färska vitlökar i. Vitlökarna till vår olja är skördade lite tidigt, innan skalet blivit för tjockt. Det yttersta skalet och roten tas bort, sedan ugnsbakas vitlöken i 180°C med lite olja i 20 minuter. Sedan får de ligga i röken med äppelspån 4-6 timmar. När de svalnat, mixa med lite färsk vitlök, olja och lite salt till lagom konsistens så att det går att pensla på ett bröd. Det ska vara mycket smak i oljan, eftersom det är så små mängder som används till varje bröd. Det som blir över kan du använda till allt möjligt, i såser och dressing till exempel.

Lökkräm
300 g gul lök
50 g smör
Skiva löken och smöret, lägg i en långpanna och baka på 200°C till det karamelliseras. Rör om några gånger under tiden.

Dag 1 
Poolish (fördeg), ca 15 timmar innan baket
200 g vatten
200 g vetemjöl special
2 g jäst
Blanda ihop med en visp, täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 15 timmar. Fördegen är klar när den dubblat sin storlek och börjat sjunka lite på mitten.

1_poolish_0548
Så här ser en färdig poolish ut. Detta kan ta allt mellan 4-8 timmar beroende på temperatur och hur varmt vatten du blandar med. Det går även att tillsätta lite mer jäst om du vill snabba på förloppet. Ett alternativ är att göra fördegen dagen innan du ska blanda klart degen. Du kan då låta fördegen stå framme och jäsa nästan klart, och sedan sätta den i kylen över natten.

Dag 2 – bortgörning
760 g vetemjöl special eller liknande
400 g vatten
60 g rågsurdeg (kan uteslutas)
4 g jäst
110 g lökkräm
20–25 g salt
25 g hackad färsk gräslök
150 g cheddarost i kuber ca 1×1 cm

Blanda fördegen med vetemjöl, vatten, surdeg, lökkräm och jäst i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och gräslöken och kör på högre hastighet i 3–5 minuter. Allra sist blandar du ner cheddar på låg hastighet tills det precis gått ihop.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 30 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Låt vila i ytterligare 30 minuter.

Lägg degen på mjölat bakbord och dela i tre lika stora bitar. Forma till ovala bröd med spets och lägg med skarven uppåt i korgar med lätt mjölad duk. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°C, gärna med en plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande, använd bakplåtspapper under eftersom osten annars kan stöka till det. Gör ett par överlappande ganska djupa snitt på längden och sätt in bröden samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller tills du är nöjd med färgen.

midsommarbrodDSCF5574Precis när bröden kommit ut, pensla med den rökta vitlöksoljan och strö över flingsalt. Du har nu ett fantastiskt bröd med härlig smak som passar fint till både midsommarbuffé och grillat.

Och annars då? Det har nu gått tre månader sedan jag avslutade behandlingen med cytostatika och jag tycker att jag mår riktigt bra även om det inte är läge att gå tillbaka till jobbet ännu. Styrketränar varje dag, äter bra mat, träffar vänner, spelar musik och annat som gör mig glad. Dock märkte jag förra veckan när det drog ihop sig till Myras student, hur nedsatt min förmåga är att organisera och hålla de berömda många bollarna i luften.

Som väl var fixade Olivia och Nelli i bageriet all mat till buffén, men jag ville ändå baka något själv. Baskisk ostkaka och macarons i form av studentmössor med inspiration från Brinken Bakar som Myra hade önskat sig. Testade dock ett annat recept på macarons som inte ville sig alls.

myramacarons_8212Efter två misslyckade försök en sen kväll i bageriet var humöret inte direkt på topp. Myra kom ut och tröstade mig och sa att mitt värde som mamma inte hängde på det här. Jag satsade ändå på tredje gången gillt. Det är så mycket som kan gå fel med macarons, konsistens och bedömningar i flera steg, och det är alltid bra att göra flera försök på raken så att man lär sig se nyanserna. Och de misslyckade macaronerna går inte till spillo, de kommer att göra sig fint i vår svinnfyllning som sedan blir arraksruta, lovar att berätta om detta i ett separat inlägg.

myramacarons_8224Jag har lyckats jättebra tidigare med detta recept från My Feldt i min hemmaugn med varmluft, så jag skyller den platta formen på stenugnen helt enkelt. Good enough och Myra var nöjd eftersom de blev väldigt goda faktiskt.

myrastudentDSCF5640Så kom den stora dagen då Myra fick springa ut från Sturegymnasiet i Halmstad, efter tre år på estetiska musikprogrammet. På bilden från vänster: Jag, Isto (Emmas kompis från Finland), Myras bästis Hanna, Myras pojkvän Hugo, och bakom honom Emma och Max, Myra själv, Ante, mormor Bodil och morbror Kaspar.

Ante_Myra_SaraDSCF5667Klassens kämpe. Myra har verkligen gjort en otrolig resa de här åren och går ut med fina betyg och stipendium i bagaget. Till hösten börjar hon en tvåårig utbildning på Östra Grevie folkhögskola, i virtuell komposition och ljuddesign. Hennes dröm är att göra musik för film och spel. Ante och jag är extremt stolta föräldrar. Extremt trötta också efter all denna anspänning.

mormor_myraDSCF5725Efter flakåkning och parad hade vi mottagning för femtio gäster på Solhaga, och Myra spelade en Telemann-duett på altblockflöjt med sin mormor Bodil.

myra_karaoke_8269Ja, Myra kan underhålla hon, här med bästisen Hanna. Solen tittade fram så vi drog ut karaokeanläggninen på gården så att hela Slöinge fick höra Popular med Eric Saade, Dancing Queen, Händerna upp i luften, Inget stoppar oss nu och andra goa hits.

myrastudent_allaDSCF5786Porträttfoto innan Myra och Hugo drog iväg på festligheter. Jag var ganska slut men otroligt glad, det var sååå värt all ansträgning som gjorde Myras student till livets fest. Nu är jag hemma med förkylning och laddar för midsommar, som enligt tradition ska firas på stranden i Steninge.

En reaktion på ”Midsommarbröd med rökt vitlök och en nybakad student

  1. så väldigt fint och trevligt ni alltid ordnar det när ni har fest. Och er dotter måste känna sig väldigt värdefull när ni anstränger er så för att göra hennes dag oförglömlig. Fräcka KAK-studentmössor!

    Gunilla

Lämna en kommentar