Trädgården i mars – städa och bädda

Det mesta går ännu i brunt och grått, men det är nu känslan börjar infinna sig. Att det bästa ligger framför oss, och att jag nästan vill stanna i nuet bara därför. Det som är annorlunda i år, är att jag kommer att kunna ägna mig åt trädgården mer än vanligt eftersom jag är sjukskriven. Vilken perfekt rehab det har varit den här månaden, att storstäda hela trädgården en bit i taget. Släpa på jordsäckar och köra bort skräp med skottkärran. Alla säger till mig att ta det lugnt, men det är ju precis det jag gör. Aktiv vila tror jag det kallas. Jag tycker att jag blir lite lite starkare för varje dag som går.

Årets projekt är att jag odlar ettåriga blommor för första gången, och därför har jag anlagt en no-dig rabatt mitt på innergården där det är som soligast. Direkt på gräsmattan ligger kartonger och tidningar som kväver gräset, därefter några lager kvistar, löv och näringsrik jord om vartannat. Jag har läst Hanna Wendelbos böcker om att odla blommor och lär mig massor. Bland annat att man kan få en första skörd rädisor innan det är dags att sätta ut plantorna i rabatterna, så därför har jag petat ner rädisfrön i delar av denna bädd. 

På husets norrsida där det är skuggigt har jag satt lådorna med kallsådder. Jag har en plan för vad som ska planteras var, men det är klart, det beror ju också på om jag lyckas eller inte. Alltid lurigt första gången man försöker sig på något nytt. 

Ringblommorna har iallfall vaknat till liv. När jag läser om odling tänker jag att det är så likt bakning på många sätt. Det handlar om tider, temperaturer, att hantera i rätt ögonblick och vara lyhörd för hur varje frö och planta beter sig. Jag är väldigt ödmjuk inför all denna kunskap och kommer därför att vara väldigt snäll mot mig själv om det inte går bra. 

Men om det går riktigt bra och jag får alldeles för mågna plantor, vilket jag såklart hoppas, finns möjligheten att riva bort nävorna runt det lilla prydnadskörsbäret och sätta blommor även där. Tänk så fint det skulle bli! 

Även i det bortersta hörnet av trädgården finns en rabatt med mycket nävor och smultron, så behändigt om det skulle bli ett överflöd av plantor. Är otroligt nöjd med denna flexibliltet. 

Förutom försådder har jag ägnat stora delar av mars åt storstädning och gödsling i alla rabatter och bäddar. Här i vår bärträdgård odlas diverse bär för dekoration till bakverk. Allt från hallon och blåbär till smultron och röda vinbär. 

Kryddträdgården är en av mina favoritplatser, här sitter man gömd i ett soligt hörn. Här ska vi ha ätbara blommor, jag har rensat alla bäddarna på skräp och fyllt på med både jord och kogödsel. 

Jag låter förra årets skyltar sitta kvar, då vet man vad det är som eventuellt har frösått sig och vill komma upp igen. 

graslokDSCF4462

Här har vi redan skördat, det blev gräslök till sillen denna påsk. 

Det ser allt lite skräpigt ut även om det är storstädat, tur då att påskliljorna tar allt fokus. Tänk att de slog ut lagom till påsk, det är inte varje år det tajmar så bra. 

Ännu mera plats för sommarblommor. På brunnslocket är det sol hela dagen, därför fyller jag krukorna med riktigt bra urnjord som ska hålla fukten bättre. 

Men tänk ändå att det blommar redan nu. Vita krokus vid ytterdörren. 

På framsidan ser det ganska brunt och grått ut bortsett från köpe-påskliljorn i kruka. Men om vi tittar närmare… 

…så börjar ormöga blomma borta bland kvittenträden. 

Se så rara de första små blommorna är, snart är det ett helt hav av blå prickar. 

Desto ståtligare är julrosorna precis utanför bageriet. 

Den svarta är nog min favorit, så fin mot den röda fasaden. 

Men det är svårt att välja, de är ju så vackra allihop. 

Allt är städat, klippt och gödslat, nu kan värmen komma och sätta fart på hela härligheten. Vi ses i april! 

Lämna en kommentar