Det nya livet, dag 27-34

Jag visste att det skulle bli några tuffa dagar. Rent teoretiskt hade jag superkoll i form av listor och stora excel-ark med recept, ingredienser, inköp och detaljerade tidplaner. Men sedan kom verkligheten in i bilden. Låt mig ge er en liten inblick i hur det kan se ut när man befinner sig så här precis i början av något nytt och allting händer på en och samma vecka.

ONSDAG: Mathallands branschdag på Ugglarps grönt, där jag var med som utställare och dessutom levererade bröd till kvällens kräftbankett för 100 personer. Och inte vilka personer som helst, utan riktiga matproffs allihop.

TORSDAG: Leverans av mellanmålsmackor + bröd till kräftbankett för 75 personer på Ugglarps Grönt.

LÖRDAG-SÖNDAG: Skördefesten Det goda i Livet på Tjolöholms slott, med cirka 500 smakprover och försäljning av bröd på marknaden.

Ante har verkligen gjort sitt bästa för att hindra mig från det här vansinnesprojektet, jag har ju inte ens ett bageri ännu. Men vafasen, tänkte jag. Jag lånar köket och kylrummet på Slöinge Pensionat, och Alis ugn på pizzerian. Och med lite smarta inköp av bagerivagnar, plåtar och transportlådor ska det nog gå.

Veckan började med att dumma dumma Schenker inte lyckades köra hit min nyinköpta bageriutrustning. Jag fick åka till Halmstad och hämta själv och blänga på damerna i receptionen. När åkaren kom hit och för tredje dagen i rad missat att få med sig bagerivagnarna fick jag nog och grinade som ett småbarn. Kändes sådär moget, men jag blev så fruktansvärt arg.

Annars gick allting fint till att börja med. Lite smånervöst, men som tur var svarar Jan Hedh nätsan alltid i mobilen när man behöver lite stöd och goda råd. Jäskorgarna från Tyskland var försenade, och hur skulle jag då fixa bröd till 100 personer? Lösningen blev att låta degen kalljäsa i plastlåda över natten, sedan välta ut den försiktigt och snitta i bitar som sedan vreds ett halvt varv och sedan rakt in i stenugnen.

Baguetter med fänkålsdill, små mörka dinkelbröd samt graham & råg.

På branschdagen kryllade det av härliga och trevliga människor. Jag hade en egen station dit alla deltagare kom i grupper, och jag fick berätta om mig själv, bageriet och bjuda på smakprover. Brödet till banketten blev helt ok, jag var inte hundra procent nöjd men alla verkade tycka att det var gott.

Vad ska du ta betalt? Var ska du sälja? Kommer allt bröd att se ut så här? Carl-Jan Granqvist överöser mig med frågor och avslutar med ett ekivokt skämt om att han visst tror att jag och Mikael på Ugglarps grönt gjorde helt andra saker än att leta fänkålsdill ute på åkrarna i mörkret häromkvällen.
Så här såg det ut. Loggan har jag gjort själv och mina profilfärger är mörkbrunt och beige. Kompletterat med gamla ramar med guldkant.

Nästa dag bakade jag precis samma bröd till ytterligare en bankett, nu var det dags för högtidlig invigning av Gateway Ugglarp, det första officiella stoppet på den framtida cykelleden Kattegattleden. Den här gången gick det bättre, jag hade lärt mig av gårdagens småfadäser och kunde rätta till några saker i produktionen. Efter tre vändor med eldning och bak i stenugnen hann jag precis ut till Ugglarps camping när det var dags att servera mellanmålsmacka med viltpaté från Gudmundsgården.

Planen för fredagen var att sätta så mycket deg jag någonsin kunde, för att ha något att sälja på helgens skördefest på Tjolöholm. Till min hjälp hade jag Bea, som är mamma till Myras bästis på dagis, och dessutom hängiven surdegsbagare.

Fina tjejer. Anne, lilla Ellen och Anna på Slöinge Pensionat.

Vi hade precis slängt i den första omgången bulldeg i blandaren när Anne från hantverksbagarkursen ringde och sa att hon var på väg för att hjälpa till. En skänk från ovan måste jag säga, för vi fick hålla på som galningar för att hinna med allting: Mörka dinkelbröd, havrebröd, graham & rågbröd, frukt & nöt, pumpa & solrosbröd, Solhaga levain, sockersnurror och kardemummabullar. Sent på eftermiddagen ställde vi ner allt i kylrummet för nattjäsning.

Det var nu de verkliga problemen började. När jag gick över till pensionatet senare på kvällen för att kolla hur bröden jäste hade det inte hänt särskilt mycket i korgarna. Ante fick komma över och vi kånkade upp alla plåtarna ur källaren i hopp om att påskynda processen. Sedan var det ingen idé att gå och lägga sig, jag skulle ju upp klockan två.

Jag kommer aldrig aldrig mer att göra så här mot mig själv, tänkte jag när jag i nattens mörker rullade min bagerivagn mellan Slöinge Pensionat och Ayas Pizzeria där jag skulle grädda mina bröd i en ugn som jag aldrig förut hade använt. Bullarna blev brända ovanpå och råa undertill, jag vred på olika rattar och kände mig fruktansvärt ensam. Fyllningen rann ut vid sidan av plåten och hur skulle jag hinna med att städa upp efter mig? Marken gungade under mina fötter. När sista omgången bröd sattes in i ugnen rusade jag hem och duschade. Frukost hann jag inte med, för halv åtta kom Ralf från Gudmundsgården och hämtade upp mig, Bea och alla bröden. Dags att åka till Tjolöholm.

Mot alla odds blev bröden väldigt fina, så det kändes väldigt roligt att duka fram och ställa iordning bordet på marknaden. Bea fick sköta ruljansen medan jag gick upp till slottet för att ta emot grupper på smaksafarin.

Jag och Gudmundsgården hade en gemensam station i tjusiga gamla rökrummet, där jag serverade en viltsmörgås med mörkt dinkelbröd och vildsvinspaté, toppad med örtdressing. Sammanlagt kom mer än femhundra personer och smakade under de här två dagarna. Trots att jag inte hade sovit kändes det helt fantastiskt att få stå där och berätta om brödet och patén och se hur glada alla blev av den goda smörgåsen. Och trevligt sällskap hade jag också, i form av Agneta och Mikaela från Regnér Garden som serverade äppelmust i rummet intill. Under tiden sålde Bea slut på allt bröd nere på marknaden där det var ännu mera folk. En härlig och välbehövlig bekräftelse på att vi är på rätt spår och att hårt arbete från morgon till kväll verkligen ger resultat. Dessutom var det fantastiskt kul att träffa de andra utställarna, hela tiden öppnas dörrar till nya roliga samarbeten.

Sammantaget tycker jag att det här var en väldigt lyckad premiärvecka för Solhaga Stenugnsbageri. När vi åkte hem på söndag eftermiddag kände jag mig otroligt lycklig och full av energi. Men det hade aldrig gått om det inte hade funnits fantastiska personer i min närhet:

Ante som stöttar mig även om jag inte lyssnar på honom så mycket som jag borde
Mamma som var här och passade barn, lagade mat och asissterade vid stenugnen
Bea som med gott humör gjorde en otrolig insats med både bakning och försäljning
Anne som dök upp i grevens tid för att hjälpa till med degarna
Anna och Daniel som lät mig invadera pensionatets kök
Ali på pizzerian som har förlåtit mig för att jag stökade ner i hans ugn
Ralf på Gudmundsgården som gav mig skjuts, bärhjälp, goda råd och uppmuntran

Stort tack till er, säger jag. Nu tänkte jag vara lite ledig, men först ska jag bara över till pensionatet och städa, röja undan här hemma, ringa några hantverkare, göra lite frilansjobb, öppna post, svara på mejl, klippa gräset, leta bil på blocket, planera flytten från vår lägenhet på Norra Liden och åka och köpa lite skyddsutrustning så att vi kan riva bort de sista asbestskivorna ute i garaget lite senare idag…

Hejdå asbest. Nu kommer jag.

15 reaktioner på ”Det nya livet, dag 27-34

 1. Det blev ingen tennis på fredagen, va? Å andra sidan, en tennistid kommer ju alltid igen..Lycka till! Det kommer att gå superbra för dig!

  1. Nej, ha ha, det blev ingen tennis… Som tur är har jag en ”snäll” tränare som lägger in extra pass när jag missar :)

 2. Jag hade sååååå roligt och ställer mer än gärna upp om du råååkar få för dig fler galenskaper!!! Jag lärde mig massor och har tillbringat måndag och tisdag med att baka helt nya bröd och idag har jag satt igång en mamma…
  Det är jag som ska vara tacksam för att jag får vara med och dela dina erfarenheter och även om inte jag tillbringade ett helt dygn med att baka och baka av bröd så lär jag mig massor!!!! Men nästa gång tajmar vi det med att maken är hemma så kan jag hjälpa dig dygnet runt om det behövs… ;-)
  Barnen är friska och bara hör av dig om Myra vill komma och leka och du kanske behöver lite avkoppling hemifrån så kan ni komma hit och äta lunch kanske och ut och gå på stranden eller nåt. :) *kram*

 3. Jag måste besöka Slöinge för att ta en titt på denna naturkraft. Jag tänker dock lugna mig något och vänta tills ni fått saker och ting i ordning.

 4. Det såg ju jätteproffsigt ut! Snygg presentation med den där duken där det står Solhaga Stenugnsbageri på!

  Jag förstår att marken gungade, jag skulle nog ha svimmat av trötthet.

  /Martin
  martinbakar.se

 5. Ursäkta mig, men jag skulle vilja gör ett tillägg till ovanstående.
  Jag anser att du bör ta asbestbilden istället för någon av de två tidigare diskuterade bilderna. FATTAR DU??
  Och dessutom saknar jag dig inte, eftersom vi alltid är i kontakt. Tack.

 6. Tack själv Sara för 2 härliga dagar på slottet =) Du är helt fantastisk, men jag hoppas att du aldrig behöver ha en sån galen vecka igen :) Ser framemot att träffa dig igen. Din müsli är mums och bröden underbart goda. Haha… du verkar ha ungefär lika fullbokade dagar som mig. Fast kan man hitta små njutningar i vardagen varje dag, så funkar det. En bamsekram till dig från mig o Mikaela

 7. Kära vän,
  nu förstår jag mer vad du menar när du säger att det har varit en tuff vecka. Helt rätt beslut att nu fokusera på bygget och vänta med baket tills du har ett bageri :-) Men jag gillar verkligen att du inte ger dig och bara fixar allt, även om det innebär 0 sömn (och liv).
  KRAM

 8. Hej!
  Vi saknar er,ni var de första vi pratade med då vi flyttat hem från Japan, redan då märkte vi att ni var lite extra bra som grannar.
  Men inte trodde vi att ni var så himla bra.Grattis. Vi kommer att stanna så snart vi reser till Lund o hälsar på barn o barnbarn.
  Kram
  Maria o Kjell
  Norra Liden

  1. Bagarfamiljen
   Lycka till!
   Trevlig hälsning i GBG-huset. Flitiga och företagsamma
   förmår. Ni utgör ett bevis på att Slöinge ej är en plats
   för`slöa´.
   Med vänlig häsning Leif Holtelius N. Liden

 9. Oj oj oj! Jag måste ta mej och mats till Slöinge o hälsa på. Vad spännande och vackert allt verkar! En perfekt utflykt.
  Vill tacka för brev o härlig teckning, vad roligt att höra från er. Saknar er och Nallen.
  Stor kram!/Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s