Midsommarbröd med lök och cheddar

Mitt sätt att baka har förändrats ganska mycket under de nästan 14 år som den här bloggen har funnits. Tidigare var det sammansättningen av olika ingredienser som jag fokuserade på, att alltid hitta på nya kombinationer av spannmål.

Numera utgår jag ganska ofta från en enkel grunddeg som jag vet fungerar bra och som kan smaksättas på olika sätt. Det har fallit sig naturligt eftersom många av de bagare som jobbat på Solhaga under åren egentligen är kockar. De har andra tekniker att tillföra, och andra sätt att jobba med smaker. Otroligt inspirerande tycker jag.

idunDet har blivit en tradition här att midsommarbrödet ska innehålla ost, och efter en inspirerande vandring på åkrarna vid havet med MikaelUgglarps Grönt blev vi förtjusta i en väldigt fin salladslök vid namn Idun. Klart att midsommarbrödet ska smaka lök!

Dock kan bli lite för vassa smaker om man blandar lök rå direkt ner i degen. Olivia (som jobbat som kock i många år, men nu är bagare här på Solhaga sedan i våras) kom med idén att först göra löken till en kräm för att få en lite mer nyanserad smak. Först bakas olika sorters lök i ugnen tillsammans med massor av smör, sedan mixas allt till en kräm.

Jag ville ha ett ljust och luftigt midsommarbröd, så vi utgick från vår baguette som grunddeg. Men den här krämen kan du använda till vilken deg du vill, det blir garanterat gott både till mörka och ljusa bröd. Vi tillsätter 65 g kräm till 1000 g deg.

idun_8305Lökkräm
140 g gul lök
60 g vitlök
60 g Idun salladslök (det går bra egentligen med vilken mild salladslök som helst)
40 g smör

Dela lökarna i grova bitar. Lägg i långpanna, skär smöret i kuber och fördela över löken. Baka i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.

idun_8307Eller tills löken är mjuk, vi bakade vår på eftervärme tills det såg ut så här. Låt svalna och mixa i matberedare till en slät kräm med en liten nypa salt. Krämen kan med fördel frysas in och användas i annan matlagning där du vill tillföra löksmak, till exempel i köttfärssås, soppa eller någon god kall röra, så dubbla gärna receptet när du ändå håller på.

Midsommarbröd med lök & cheddar

midsommarbrod2023_DSCF1865

Dag 1 – Poolish (fördeg)
250 g vatten
250 g vetemjöl
2 g jäst

Rör ihop, täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur tills den har bubblat upp ordentligt och börjat sjunka lite på mitten.

1_poolish_0548
Så här ser en färdig poolish ut. Detta kan ta allt mellan 4-8 timmar beroende på temperatur och hur varmt vatten du blandar med. Det går även att tillsätta lite mer jäst om du vill snabba på förloppet. Ett alternativ är att göra fördegen dagen innan du ska blanda klart degen. Du kan då låta fördegen stå framme och jäsa nästan klart, och sedan sätta den i kylen över natten. Det är så vi jobbar på Solhaga, för att alltid ha rätt kvalitet på fördegen när det är dags för nästa steg.

Dag 2 – bortgörning
800 g vetemjöl
500 g vatten
75 g rågsurdeg (kan uteslutas om du vill förenkla)
4 g jäst
30 g salt
135 g lökkräm
200 g cheddar i tärningar, ca 1×1 cm

Blanda fördegen med vetemjöl, vatten, surdeg och jäst i en degblandare så att det precis går ihop. Låt stå i 30 minuter.

Tillsätt salt och lökkräm och blanda ihop på lite högre hastighet i 2-3 minuter tills degen känns slät och smidig. Tillsätt slutligen ostkuberna på låg hastighet så att de precis blandas in.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 30 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Låt vila i ytterligare 30 minuter eller tills den känns nästan färdigjäst. Det är samma sak här, det kan ta olika lång tid beroende på temperaturerna. 

Lägg degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma till ovala bröd och lägg med skarven uppåt i korgar med lätt mjölad duk, så håller bröden sin form bäst. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

ramslokssalt_8808Värm ugnen till 275°C, gärna med en plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande, använd bakplåtspapper under eftersom osten annars kan kladda ner. Pricken över i sätter du genom att spraya med vatten och strössla över ramslökssalt. Även flingsalt går bra, man vill ha den där lilla extra sältan på skorpan.  Gör ett par överlappande ganska djupa snitt på längden.

Sätt in bröden samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller tills du är nöjd med färgen.

midsommarbrod20023_inkram_DSCF1873Sedan är det bara att låta svalna och servera till all den goda midsommarmaten!

sara_honungsros_8692Jaha, och annars då? Nu har det gått ända sedan påsk sedan jag skrev till er här, och jag måste säga att allt faktiskt är väldigt bra. Kanske bättre än det har varit på många år, trots diverse kriser i omvärlden. Vi har klarat oss igenom alla utmaningar, jag har lugnat ner mig och mina dagliga to-do-listor är inte i närheten av så långa som de var förr. Mycket tack vare att Nelli sköter vd-jobbet på ett strålande vis. Har inte ont någonstans och massor av energi. Bloggandet får dock bli när det blir, jag ställer inga krav på mig själv att jag måste hinna med det.

solbulleG_8587Kanske är det så också att mitt behov av att prata i det offentliga rummet har blivit allt mindre med åren. Jag är så nöjd med att bara åka till mitt bageri tidigt varje morgon, vara i de dagliga sysslorna med de bästa kollegor man kan tänka sig. Att få dyka ner i alla detaljer som jag tycker är så roliga och viktiga. Som hur en perfekt solbullesnäcka ska se ut. 

ante_bad_8760Och att efter jobbet få åka till havet och svalka ner sig. Jag behöver inget mer, så känns det nu.

solhaga_entre_8668Ante och jag hade en veckas semester precis innan högsäsongen skulle börja. Vi funderade på att resa men det enda jag ville var att greja med Solhagas trädgård som tyvärr inte fått så mycket kärlek de senaste åren med byggen och renoveringar. Särskilt inte den privata sidan bakom bageriet. 

kryddtradgarden_8788Äntligen fick jag rensat igenom varenda rabatt och grusgång, klippt alla häckar och buskar. Jag tror att jag har skrivit det förr, att hur min trädgård ser ut har direkt koppling till humöret. 

souvenirdelamalmaisonLäste dessutom häromdagen att bakteriestammen mycobacterium vaccae som finns i jorden stimulerar produktion av välbefinnandehormonet serotonin, så jag är nog inte helt fel ute! Mitt inre landskap blomstrar i takt med rosen Souvenir de la Malmaison

rosafabian_8512Det ser också ut som att vi kommer få vårt allra första äpple på Rosa Fabian-trädet som jag fick av My Feldt för ett par år sedan. Bara en sån sak! 

stjarnflockor_8724Och stjärnflockorna alltså, den här sorten heter Roma.

veranda_fingerborgsblomma_8701Det är så fint på Solhagas framsida nu, Peter har varit här och hjälpt Ante att skrapa och måla hela framsidan. Idyllen är total. 

rabatt_solhaga_8550Det har äntligen växt till sig ordentligt i rabatterna som vi anlade när vi gjorde om från gräs till grus för tre år sedan. Älskar denna kombination av låg ligusterhäck och mörkröda stjärnflockorna Stars of Billion. Å, jag är så otroligt nöjd med allt. Och tacksam för att vi har klarat oss såpass bra i en turbulent tid. Hoppas att ni har det bra, önskar er en fin midsommar!

7 reaktioner på ”Midsommarbröd med lök och cheddar

  1. Som vanligt Sara…Du är fantastisk! Så fint du gjort…
    Hoppas kunna komma ner en gång till i sommar och även i höst!
    Fin Midsommar till dig och de dina :) Kram från Gizze

  2. Vad fint att läsa om dina val och att du är på en bra plats i livet. Som alltid blir jag sugen på att baka när jag läser dina blogginlägg.

Lämna en kommentar