Årets julbröd – Grönkål & rapsfrö

Hoppas ni alla har det bra mitt i julstöket! Så roligt att många är inne på bloggen och bakar efter mina recept, även om det inte uppdateras här lika ofta som tidigare. Numera finns jag mest på instagram för er som vill följa min vardag. Det har varit ett speciellt år minst sagt, mer om det kommer i min nyårskrönika snart. Men först ska vi fira jul!

Precis som alltid har vi tagit fram ett årets julbröd på Solhaga, och i år ville vi göra ett riktigt halländskt bröd med mycket smak. Och finns det någon råvara mer förknippad med Halland än grönkålen?

julbrodDSCF2755

Det här är egentligen det perfekta mellandagsbrödet, om du vill ta vara överbliven grönkål från julbordet. Då kan du utgå från något dina favoritrecept som grund, och sedan tillsätta 10 procent grönkålsröra. Vi utgick från en enkel ljus deg med rågsurdeg och lite jäst, och provade oss fram till denna andel, där brödet får en tydlig karaktär av grönkål både till smak och utseende. Rostade rapsfrön blir pricken över i.

Grönkålsröra i ugn
Det här är ett enkelt sätt att göra grönkålsröran, självklart kan du göra precis som du brukar till julbordet. Så här har vi gjort i bageriet eftersom det är väldigt stora mängder som gått åt under denna jul.

500 g förkokt grönkål
25 g olja
6 g salt
50 g ljus sirap

Blanda allt och lägg i en ugnsform. Baka i ugnen på 200°C i cirka 30 minuter. Rör om då och då under tiden. Låt svalna.

julbrodDSCF3229

Årets julbröd – Grönkål & rapsfrö
2 st bröd à 800 g

Blötläggning med ströbröd, kan uteslutas
50 g ströbröd
100 g vatten
Blötlägg ströbrödet i vatten och låt stå tills vattnet sugits upp.

Steg 2
500 g vatten, tänk på att ta varmare vatten vintertid
150 g rågsurdeg
20 g jäst (kan uteslutas)
900 g vetemjöl
23 g salt
170 g grönkålspasta
35 g rostade rapsfrö

Det går fint att baka brödet utan jäst, men då tar det lite längre tid och får inte riktigt samma volym.

Blanda allt utom rostade frön och salt på låg hastighet i cirka 10 minuter och med salt lite snabbare ytterligare 5 minuter. Tillsätt fröna tills de blandats in.

Låt degen vila i ett par timmar, vik ihop en gång under tiden. Dela degen i två bitar och forma till runda bröd. Lägg dem med skarven uppåt på en lätt mjölad bricka eller i jäskorgar. Låt jäsa klart i rumstemperatur 1–2 timmar eller i kyl över natten. Så här års kan det vara svårt att ange några exakta jästider, eftersom många har kallt hemma. Gå på känsla!

Värm ugnen till 275°C, gärna med en plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande.

julbrod_snitt

Snitta som ett Z och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i cirka 30 minuter, eller till fin färg och skorpa.

julbrod_inkram_3257

Här har vi inkråmet, med sin fina gröna färg.

sara_snogubbe_3363

Annars har vi haft en ganska mysig december tycker jag, trots olika tråkiga omständigheter. Man gör vad man kan för att muntra upp! Max, Emma och Myra hade byggt en snögubbe utanför bageriet. Har aldrig sett så perfekta bollar, den ser nästan ut att vara av plast!

sara_skoaffar_3298

Vi gick på julmarknader, våra grannar Björn och Marie hade öppet i sin fina gamla skoaffär, som nu hade blivit en julbutik. Jag köpte gamla halmsaker och då kändes det som att det var dags att åka iväg och hugga en gran eller två.

mija_micke_ugglarp_3388

Vi har alltid riktiga äpplen i granen, så vi åkte iväg till Ugglarps Grönt där Mija och Micke hjälpte oss välja ut de allra finaste…

applen_jul_3393

… som sedan putsades blanka och försågs med sytråd.

julgranDSCF3254

För att sedan få ta plats tillsammans med de gamla halmsakerna i salongernas rödgran.

ante_julgran_3405

Vi ska fira jul på Solhaga, så givetvis måste vi ha en gran även på övre våningen. Ante passade på att mannekänga julkavajen, inköpt på second hand.

berte_3449

Vi har firat adventstid också med alla som jobbar på Solhaga och Borgmästargården, vi var på julbord på Berte Bed and Breakfast. Så otroligt mysigt och fint där.

julmys_3729

Och givetvis måste vi ha det traditionella julmyset vid bakbordet med julklappsleken och lite gott fika. Årets gäng: Emma, Max, Hanna, Olivia (med lille Sigge), Lova, Nelli, Ante och jag. Nu väntar det stora julbaket, om vi inte hörs innan så vill jag önska er den varmaste och bästa av jular!

Lämna en kommentar