Finskt rågbröd

Bakläxa nummer tretton: Finskt rågbröd, sidan 95 i Jan Hedhs bok Bröd. När vi bakade det här brödet på kursen blev degen för kall, därför var jag noga med temperaturen på degvätskan, för att pricka in den idealiska degtemperaturen mellan 28 och 30°. Det här brödet är väldigt hållbart, om man lägger det i lufttät förpackning håller det i en vecka.

Dag 1: Fördeg
250 g vatten, 35° varmt
125 g rågsurdeg, aktiv och fullmogen
400 g fint rågmjöl

I receptet står att man ska blanda med en visp till en tjock smet. Men någon smet blev det inte på kursen, och inte nu heller. Snarare en tjock massa. Den var 30° varm och jag lät den ligga kvar i degskålen, övertäckt med plast, i 14 timmar i rumstemperatur (24°). Jag tittade till den då och då, och kunde till och med höra hur den jäste med ett svagt knäppande ljud.

Dag 2: Bortgörning
30 g jäst
180 g vatten, 35° varmt
500 g filmjölk, som jag värmde i mikron till 25°
675 g fint rågmjöl
30 g havssalt

Jag löste upp jästen i vatten och hällde över fördegen. Jag tillsatte övriga ingredienser utom saltet, och körde i 10 minuter på låg hastighet. Sedan körde jag med saltet i ytterligare 5 minuter. Degtemperaturen var nu 29°, vilket är perfekt för detta bröd. Den var dock ganska klistrig i konsistensen och lite bökig att få över i plastlådan, där den fick vila i 50 minuter.

1. Fördegen. 2. Nyuppslaget bröd. 3. Brödet efter 50 minuter.

Jag lade degen på bakbord, rikligt mjölat med fint rågmjöl. Jag delade den i två delar som jag formade till runda bullar. Jag lade dem på en mjölad plåt och siktade fint rågmjöl på. De fick jäsa i 60 minuter, och jag upplevde att de flöt ut lite väl mycket. Jag fick liksom gå och putta ihop bröden i kanterna några gånger under tiden.

Ett av bröden satte jag in i 250° varm ugn och sprutade samtidigt in vatten. Efter 5 minuter sänkte jag till 190° och gräddade i ytterligare 75 minuter.

Det andra brödet slog jag om och lade i en rågbrödsform, där det fick jäsa i 90 minuter innan jag gräddade det på samma sätt som ovan, fast i sammanlagt 90 minuter.

Utvärdering
Den här degen jäste väldigt fint, men flöt ut lite väl mycket. Kanske borde jag haft lite mer mjöl i. Eller också gjort bröden lite högre vid utbakningen för att de inte skulle bli så platta. Jag skulle ha siktat mer rågmjöl över för att få det där karaktäristiska utseendet med mörka sprickor mot ljust. Brödet i formen blev riktigt fint. När bröden fått ligga en halv dag skar jag upp dem, och de smakade fantastiskt gott även om de inte riktigt hade mognat.

Det är verkligen ett bröd med stil och karaktär, lite sur och vresig. Jag tycker att han behöver gifta sig med en lätt och lufftorkad skinka, eller en livlig tysk salami från Gudmundsgården. Då blir han mycket trevligare.

6 reaktioner på ”Finskt rågbröd

 1. Hej!
  Vad fint finskt rågbröd! Godkänns av en finne i alla fall.
  Måste testa receptet själv också.
  Tack för en superfin blog, har varit urkul att följa med dina bakläxor (och inlägg tidigare också). Inspirerad av dig har jag faktiskt gått på en kurs given av Jan Hedh i Stockholm och är anmäld till en till kurs i höst.

  Lycka till med startandet av bageriet och bakandet! Väntar ivrivt på nya inlägg och bakläxor.

 2. Jag testade just ditt recept, och det blev ett väldigt uppskattat bröd! Använde dock en blandning av grovt rågmjöl och en mindre andel rågsikt istället.

 3. Testade precis och snygga bröd blev det. Vresigheten och syrligheten får man väl vänja sig vid, men om man inte gör det hur kan man då göra för att få det lite mildare. Kan man byta ut en del av rågmjölet mot vetemjöl, eller vad är det som är avgörande för smaken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s