Pistagesemifreddo och semmelturné

En av de godaste efterrätter jag vet är semifreddo, så enkelt att göra också! I somras skulle vi egentligen ha rest till Neapel för att fira vår vän Ulriks födelsedag, men på grund av omständigheter fick vi stanna hemma. För att ändå få uppleva en smak av Italien lagade vi en italiensk middag till hela gänget när de kom hem, med egen pasta och som avslutning denna ljuvliga efterrätt som jag svängde ihop efter att ha hittat en burk Gridelli pistagekräm i skafferiet.

Pistagesemifreddo
3 stora ägg eller 4 små
1 nypa salt
3,5 dl grädde
1/2 citron, zest och saft
120 g socker (ca 1,5 dl)
200 g (1 burk) Gridelli pistagekräm
Pistagenötter till dekoration


Jag brukar göra den här efterrätten någon gång mellan 12 och 15 på eftermiddagen, då får den stå lagom länge i frysen. Det blir såpass mycket smet att jag brukar dela den i två, skulle säga att hela denna sats räcker till ca 10 personer.

Gör så här:

Separera äggulan från äggvitan, var noga med att ingen gula kommer med i vitan. Vispa äggvitan med en nypa salt till hårt skum.

Vispa grädden långsamt till mjuk lättvispad konsistens.

Vispa ägg och socker fluffigt. Rör sedan ner citronsaft, zest och hälften av pistagekrämen.

Vänd ner grädden i blandningen och sist äggvitan.

Nu ska den andra hälften av pistagekrämen ner i smeten och bilda swirls, det kan bli lättare om du värmer den lite försiktigt i mikron först. Jag körde den på halv effekt i 30 sekunder.

Viktigt att inte röra mer än så här, man vill gärna ha de där fina partierna av härlig kräm som bryter av mot det gräddiga.

Den större springformen räcker till 6 personer, och den mindre till 4. Perfekt att spara till en annan kväll! Om du använder annan form, klä den med plastfolie först så att semifreddon går lättare att få ur formen när den är fryst. Innan gästerna kommer brukar jag ta semifreddon ur formen och lägga på serveringsfat, jämna till kanterna med en palettkniv, toppa med hackade pistagenötter och ställa in i frysen igen. Allt för att undvika stök mitt i kalaset.

Det blev verkligen succé när detta serverades och alla tyckte att det var den absolut godaste efterrätt de någonsin ätit. NÅGONSIN, fattar ni? Så snällt sagt av Tomas, Karin, Ulrik, Jenny och Ante.

Just denna kväll serverades den i avlångt format med bär och hasselnötter på. Kan vara lagom att ta fram ur frysen en halvtimme innan servering.

Det är något med konsistensen på den här, det lite skummiga från äggvitan. Ja, den är gudomlig helt enkelt om jag får säga det själv. Mitt självförtroende från de misslyckade macaron-mössorna från studenten är nu återupprättat.

Jag passar på att köpa på mig Gridelli-burkar med pistagekräm så fort jag ser dem, vilket var senast förra veckan då min vän Sofie (@min_cancerresa) tog mig med på en utflykt för att äta semlor i Boråstrakten. Bruket i Wiared har en fantastisk butik med inredning och allt möjligt gott och där bunkrade jag upp.

Själva semlan var inte så tokig den heller, men dagens bästa var caesarsalladen, riktigt god var den.

Vi åt även en försvinnande god semla på Bageriet i Fritsla, den hann jag inte ens fotografera förrän den var uppäten. Köpte även en otroligt god granola här.

Som eftermiddagsfika tog vi en semla på Säsongsbagarn i Dalsjöfors, och det var en riktig höjdare. Tog med ett veckans bröd med mannagryn och vallmo till kvällens middag, det var otroligt gott.

Dessutom hann jag virka nästan en hel tubhalsduk i tunisiska puffmaskor till Sofie medan hon körde bilen. Jag visste att hon gillar beige, så jag hade tagit med mig ett garn som skiftar i olika nyanser. Ja det var en riktigt fin dag, med både skratt och tårar som det lätt blir när man delar en speciell sorts resa. Vi bestämde oss för att semmelturné får bli en årlig tradition från och med nu.

3 reaktioner på ”Pistagesemifreddo och semmelturné

  1. Så härligt det låter. Blir inspirerad att göra något liknande med mina vänner.

    Gunilla

Lämna en kommentar