Vad är emmer?

Den absolut vanligaste frågan vi fick på Passion för mat häromveckan var just denna. Och så fort vi har ett emmerbröd i butiken (vilket är ganska ofta) dyker frågan upp igen. Så jag tänkte berätta lite.

Emmervete räknas till det som vi kallar kulturspannmål, alltså en väldigt gammal sort. Som allt vete är det besläktat med gräset. Småaxen innehåller två korn i varje, därför kallas det även tvåkornsvete.

Emmer odlades enligt Wikipedia i västra Asien 6 000 f Kr och infördes till Europa mellan 5 000 och 4 000 f Kr. Det har hittats på flera stenåldersboplatser i Europa. Emmer började odlas i Norden omkring 3 900 f Kr men trängdes så småningom ut av av durumvete.

Emmer är tacksamt att odla, eftersom de två centimeter breda bladen hindrar ogräs från att konkurrera med växten. De djupa rötterna ger ett mer näringsrikt innehåll, och brödet får en helt fantastisk smak.

Emmer är inte så bra på att bilda gluten, därför görs det oftast som fullkornsmjöl och vi använder det mest som en smaksättare i olika degar. Jag tycker att det funkar bra att ha upp till 20 procent emmer av den totala mjölmängden.

Vi köper vårt emmermjöl från Limabacka kvarn. För er som är nyfikna så finns det att köpa i välsorterade butiker med mycket ekologiskt, och bor ni här i närheten är det bara att komma in på Solhaga och köpa av oss.

Här är brödet som vi hade med oss till Passion för mat – det har blivit en favorit för oss bagare och frågan är om det kanske ska finnas här varje dag i sommar.

emmer_6G8A2135

Emmerbröd

Dag 1: skållning
100 g vetekross
25 g hel emmer, rostad
250 g kokande vatten

Dag 2: Bortgörning
500 g vatten
150 g vetesurdeg
20 g jäst (kan uteslutas)
800 g ekovete
175 g emmer fullkornsmjöl
25 g honung
30 g havssalt

Blanda allt utom salt och jäst med händerna eller en slev. Eller i degblandaren så att det precis går ihop. Låt ligga på autolys i ungefär en halvtimme. Tillsätt salt och eventuellt lite jäst och knåda kort tills allt är blandat. (Om du vill baka utan jäst kan du ha med saltet från början, och då behöver du inte använda degblandaren alls.)

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2–4 timmar, vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma till limpor och lägg med skarven uppåt i korg som du klär med kökshandduk. Mjöla lite lätt innan du lägger dit bröden.

Låt jäsa i rumstemperatur tills de är klara, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°C med plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Stryk ut vetemjöl jämnt över hela brödet och snitta.

Sätt in bröden på bakstenen eller plåten samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 250° och baka av i 30–35 minuter, tills skorpan är riktigt mörk och fin. Baka längre än vad du tror, det är i skorpan som smaken sitter.

solhagafika_5795

Och för övrigt tycker jag att det ljusnar, på alla möjliga sätt. Häromlördagen var det så fint väder att vi fick plocka fram det ena bordet efter det andra. Tyvärr upptäckte vi att flera bord och stålar håller på att trilla isär, så nu har jag beställt nya trädgårdsmöbler i antracitgrått från Fermob. Det kommer att bli så fint.

bokslut_5814

Inne var det inte riktigt lika roligt. Så här ser ett nystartat kafé och ett mysigt bageri ut i pappersformat. Dags för år 2016 att åka till revisorn, och för mig att försöka reda ut alla möjliga frågetecken. Jag vet inte hur många timmar det tog att reda upp hur många presentkort som var ute på vift, men nu är det iallafall över för den här gången.

malning_4534

Som vanligt vid den här tiden på året är det mycket med sommarplanering och jag har redan hittat nästan alla som ska jobba här i sommar. Och i väntan på att de sista pusselbitarna ska falla på plats gjorde jag om hela vardagsrummet till målarstuga, för i år ska även Solhagas veranda piffas till lite extra. Jag är så nöjd med att ha hittat ytterligare en hörnsoffa på Antikstället, så nu väntar jag bara på utomhustyg att klä om sitsarna med. Fortsättning följer!

4 reaktioner på ”Vad är emmer?

 1. Du vet hur fascinerad jag är öer allt du/ ni gör…företar er…
  Underbart!
  Nu längtar jag ner…letar stuga för sommaren, och behöver nånstans där jag kan bo några dagar både i vår och höst där det inte är för dyrt..(Hittade ett B&B men vet ej hur det är ..

  Idag kom våren till Värmland också!Det gillas :)

  Fin lördag på dig Sara! Kram Gizze

 2. Gott!
  Jag söker med ljus och lykta efter emmer till utsäde till en familj jag lärt känna i Transylvanien. Vet du hur man får tag på det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s