Kladdiga chokladmuffins

Det kom ett jättefint litet meddelande på Instagram.

Hej Sara!
Först vill jaga bara säga att hur gott och trevligt allt är på Solhaga!
Vi brukar fika där när vi har vägarna förbi, men bor en bit bort, min son älskar era chokladmuffins. Tänkte höra med dig om du skulle dela med dig av det receptet? Han fyller år snart och det hade varit så kul att överraska honom med det. Förstår om du inte vill, men tänkte ändå höra med dig.

Jag har haft som princip i alla år att inga recept är hemliga, så självklart delar vi det! En del har undrat hur det funkar för oss att dela ”affärshemligheter”, men jag tycker det är ett lite gammaldags sätt att se på saken. All min erfarenhet säger att ju mer jag ger bort, desto mer kommer tillbaka på andra sätt. Dessutom har detta recept säkerligen sitt ursprung på något annat bageri någonstans, det är ju så det funkar att man får hjälpas åt med det där. Det är ändå det yrkesskickliga utförandet och råvarorna som ofta gör skillnaden på det färdiga resultatet.

Så här kommer receptet på kladdiga chokladmuffins som faktiskt hängt med oss ända sedan starten.

Solhagas kladdiga chokladmuffins
ca 10-12 medelstora

140 g smält smör
160 g (3-4 st) ägg
210 g (2,5 dl) socker
1,5 g (ca 1 kryddmått) salt
45 g (1 dl) kakao av god kvalitet, vi använder Valrhona
120 g (2 dl) vetemjöl
5 g (1 tsk) bakpulver
9 g (1 msk) vaniljsocker

Smält smöret, gör det gärna brynt för extra fin smak på muffinsen. Låt det gärna svalna lite innan du blandar smeten, så blir den lite fastare och lättare att hantera.

Rör ihop socker och ägg i assistent med vinge, vispa inte!

Blanda det torra i en egen bunke, och rör sedan ner i äggblandningen. Blanda sist ner det smälta smöret. Det är viktigt att inte röra denna smet för mycket eller för snabbt, så var försiktig.

Häll upp smeten i sprits, och spritsa ut i valfria muffinsformar som du fyller till max 3/4.

Baka i 200°C varmluft i 10-15 minuter, här är det viktigt att du kollar vad som funkar i just din ugn. Muffinsen ska vara fasta i kanten men dallra lite i mitten för att få den där perfekta fördjupningen med krämig konsistens.

Pudra gärna över lite florsocker när de svalnat och servera med grädde.

Det är en stillsam onsdag i februari, och min arbetsplats idag är här, i kassan på Solhaga. Det är så fint att få stå här igen efter att ha varit borta och få träffa alla kära stammisar igen. Idag jobbar jag ihop med Julia idag, så det finns tid för mig att sitta här med datorn vid bakbordet och blogga.

Jag har haft så svårt att hitta tiden och rutinen på senare år att vara i detta forum, men det är otroligt ändå så många som fortfarande läser. Därför har jag lovat mig själv nu att avsätta arbetstid till att skriva så fort jag får chansen, som nu. Det är som att det lossnar också, ju mer man skriver. Så räkna med att jag är tillbaka snart!

4 reaktioner på ”Kladdiga chokladmuffins

  1. Tack för att du delar med dig! Vad är nästbästa lösningen för mig som inte har någon assistent (om jag inte räknar mina barn)? Röra runt med slickepott, ballongvisp, spiralvisp, något annat?

    /David

Lämna ett svar till Sara Wennerström Avbryt svar