Påskbröd med ramslök och cheddar och tre fina återseenden

Påsken närmar sig och det betyder att det är dags att presentera årets påskbröd på Solhaga. Vi har ju experimenterat en del med lök tidigare högtider, och denna vår infaller påsken lagom till att vi ska kunna skörda de första gröna späda lökarna som kommer upp. Ramslök och gräslök ger smak åt detta bröd där vi även använder Kvibille Cheddar och ostsvinn, alltså kanterna från den otroligt smakrika bondosten från Skrea Ost.

Resultatet blir ett bröd som påminner om ett vitlöksbröd, men lite mer raffinerat. Otroligt gott, det är redan en ny favorit och vi planerar att baka större mängder än förra året då allt påskbröd sålde slut lite för tidigt. Vi vill att det ska räcka till lunchens brödkorgar också, för nu väntar vi den stora anstormningen. Påsken är sen i år vilket betyder att många sommargäster kommer att vara på plats, och jag ser så fram emot att träffa alla fina stammisar igen.

Lökpasta
40 g rapsolja
40 g ramslök
40 g gräslök

Värm oljan till 70 grader och kör med ramslöken i en mixer.
Hacka gräslöken och rör ner i oljan, det blir fint med lite gröna bitar.
Låt svalna och förvara i kylen över natten.

Dag 1
Poolish (fördeg), ca 15 timmar innan baket
200 g vatten
200 g vetemjöl special
2 g jäst
Blanda ihop med en visp, täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 15 timmar. Fördegen är klar när den dubblat sin storlek och börjat sjunka lite på mitten. Detta kan ta allt mellan 4-8 timmar beroende på temperatur och hur varmt vatten du blandar med. Det går även att tillsätta lite mer jäst om du vill snabba på förloppet. Ett alternativ är att göra fördegen dagen innan du ska blanda klart degen. Du kan då låta fördegen stå framme och jäsa nästan klart, och sedan sätta den i kylen över natten.

Dag 2 – bortgörning
760 g vetemjöl
400 g vatten
60 g rågsurdeg (kan uteslutas)
4 g jäst
55 g ramslökspasta
20–25 g salt
150 g cheddarost i kuber ca 1×1 cm, eller motsvarande vikt i ostkanter etc.

Häll bort den rena oljan från lökpastan och spara, den används till att pensla de färdiga bröden med.

Blanda fördegen med vetemjöl, vatten, surdeg, lökpasta och jäst i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3–5 minuter. Allra sist blandar du ner cheddar och annan ost på låg hastighet tills det precis gått ihop.
Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 30 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Låt vila i ytterligare 30 minuter.

Lägg degen på mjölat bakbord och dela i tre lika stora bitar. Forma till ovala bröd med spets och lägg med skarven uppåt i korgar med lätt mjölad duk. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°C, gärna med en plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande, använd bakplåtspapper under eftersom osten annars kan stöka till det. Gör tre överlappande ganska djupa snitt på längden och sätt in bröden samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller tills du är nöjd med färgen.

Precis när bröden kommit ut ur ugnen, pensla med lökoljan och strö över flingsalt.

Provsmakning i solen med en kopp kaffe.

Och annars då? Jo tack, allt är väldigt bra just nu tycker jag, påskliljorna har perfekt tajming och inga orosmoln på himlen. Vi har fått vara med om inte mindre än tre fina återseenden i bageriet den senaste tiden.

Bästa byggnadsvårdssnickaren Peter är på plats igen för att fortsätta projektet med att ta bort den stående panelen så att Solhagas gamla fasad åter får se dagens ljus. Nu har det blivit den östra kortsidans tur, byggnadsställningar är uppe och man kan nu se originalfärgerna från förr.

Det ser ut att ha varit gammelrosa först, sedan grågrönt och därefter denna olivgröna ton. Prima virke är det som sitter under den flagnande färgen, det var bara på ett enda litet ställe som det behöver bytas ut. Fortsättning följer!

Återseende nummer två! Julia slutade här i höstas, men nu är hon tillbaka och vi är så glada för det. Hon är i grunden kock men numera även bagare, och eftersom hon bor i Skåne kommer hon att plocka ramslöken till påskbrödet. Återseendets glädje gäller även rabarbern, den första som gör entré i bageriet i år. Den ska läggas i en mandelkaka med italiensk maräng är det tänkt.

Och så nummer tre – Karin som var medarbetare här under Solhagas första sju år och som även är en mycket kär vän till mig. Denna vecka gästspelar hon i kassan, och jösses som hon säljer. Brödhyllan var alldeles tom när jag tittade in på eftermiddagen och då vet man att Karin har varit i farten. Här fyller hon på kanelbullarna som även de går som smör i solsken.

Vi har fått nya kompisar också. Påsken är ju den första storhelgen för året, och ett test inför kommande säsong som vi nu förbereder minutiöst. I veckan anlände två nya frysar till bageriet, vilket inte ser mycket ut för världen men kommer att förändra vårt liv eftersom de är så djupa att dubbla plåtar går in. De gamla frysarna tål inte riktigt längre så hög värme så de har fått gå i pension och står nu i blå hallen inne på Solhaga. Perfekt att förvara alla sommarens grillmackor i, eftersom vi i år inte tänkte hyra någon frysvagn.

Det största som har hänt i mitt liv på hemmafronten är att jag har impulsköpt en kontrabas som jag nu håller på att lära mig spela på. Nästa vecka ska jag ta min allra första lektion för basisten Daniel Andersson som nyss var med och vann en grammis för bästa jazz. Jag vill verkligen lära mig spela på riktigt, och det känns ändå inom räckhåll eftersom jag spelat cello sedan barnsben. Än så länge spelar jag mest med min granne, och skriver även lite eget material. Till midsommar blir det premiärframträdande vid midsommarstången i Steninge. Killarna i musikaffären Musikalen i Halmstad som hjälpte mig att beställa hem basen, sa att jag kommer att få massor med jobb nu eftersom det inte är så många som spelar riktig bas nuförtiden. Vem vet vart det bär hän, det blir spännande att se. Kanske kan jag en dag skriva både bagare och basist på mitt visitkort.

Ovan nämnda granne hämtar även överblivet bröd till sina höns, och se vad vi fick i retur igår! Otroligt fina ägg som jag inte bara tänkte äta upp, utan även hänga upp i riset precis som de är.

Lämna en kommentar