Trädgården i april – säsongsfix och spirande blom

I april sätter fixandet inför säsongen igång på allvar. Det ska målas och pyntas, förberedas för att göra upplevelsen perfekt. I vanliga fall brukar vi ha panik, eftersom det sammanfaller med mycket jobb i bageriet. Men i år då jag inte jobbar fanns plötsligt tiden att till och med hitta på ett aprilskämt, så det gjorde vi. Här är Ante uppe de första skälvande minuterna efter midnatt för att sätta prickar över Solhagas o.

Skämtet gick ut på att vi skulle göra en re-branding av vårt varumärke, och byta namn till Sölhaga för att sätta ljuset på långsamma processer i en tid där allt snurrar allt snabbare. Det blev succé på instagram, tror aldrig vi fått så många likes på en bild förut.

Men sedan var det slut på sölet och tillbaka till verkligheten. Ante jobbade på med falu rödfärg både här och där.

Tulpanlökarna började slå ut, men lavendeln såg inte ut att må så bra tyvärr. Kanske var den bara lite trögstartad i år?

När påsken var över samlade jag alla gula små påskliljor vi haft i krukor och tryckte ner dem i vår entrérabatt. Det såg bättre ut när man samlade allt det gula på ett ställe.

Kallsådderna på baksidan, hur gick det med dem då? Blandat resultat måste jag säga. Är lite besviken på att inte fler frön har grott.

Den mest lyckade lådan innehåller Bishops Flower, det här ska nog kunna bli något!

Det gick också bra för mina egna frön från gråmalvan vid verandan. Det skulle ju ta eventuellt två år för dem att gro, men de var snabba upp!

Här ska sommarblommorna ner sedan, är det tänkt, i no-dig-rabatten som vi gjorde iordning i februari.

Annars är det mycket städ i april, i väntan på blomningen. Det riktigt kliar i fingrarna när jag ser sånt här, grus ska vara rensat och snyggt i min värld. Med en bra podd i öronen kan jag hålla på hur länge som helst med det här.

Och gräs får inte växa in över de fina stenkanterna. Jag gräver bort rötterna närmast stenen så håller det sig på plats när gräset kommer igång att växa sedan.

Men allt ska inte rensas bort hur som helst. Här har vi malvafrön som grott, de små plantorna tar jag vara på till min lilla perennodling som jag har startat. Kanske kommer jag att sälja lite perenner längre fram på säsongen om det blir lyckat.

Och så kom blomningen. Körsbärsträdet ´Prunus ceraficera nigra’ på gården är extra stiligt när det drar ihop sig till åskväder.

Under kvittenträden breder en matta av ormöga ut sig.

Och under häckarna tittar vinca minor fram.

De allra första tulpanerna vid verandan – Albion star som kommer tillbaka varje år.

Och narcisserna.

En annan favoritblomma om våren är Kaukasisk förgätimej som växer under ormhasseln, men vem kan ha varit framme och ätit på dem?

Och så fick vi skörda vårens allra första rabarber. Av dem gör jag inkokt rabarber att ha på frukostyoghurten.

Inkokt rabarber med äppelmust
250 g rabarber, rensad i bitar
500 g socker
330 g äppelmust
200 g vatten
1/2 vaniljstång

Skrapa ur vaniljstången, lägg både frön och skal i kastrull med socker och vatten och äppelmust.  Koka tills sockerlagen tjocknar något.  Lägg rabarbern i en steriliserad glasburk. Slå den varma sockerlagen över rabarbern. Låt stå i kyl minst ett dygn, gärna längre innan du äter den.

En reaktion på ”Trädgården i april – säsongsfix och spirande blom

  1. Rabarberreceptet låter väldigt gott , ska prova.

    Jag bakar helst surdegsbröd och har bakat många av dina bröd med bra resultat, och läst mig till mycket kunskap genom att följa dig. För något år sedan eller två, tiden går fort, då berättade du att ni låter uppstartade surdegar få gå färdigt i kylen över natten. Skulle gärna vilja veta lite mer om det då mina kvällsstartade surdegar ofta har fallit ihop igen på morgonen när jag ska baka.

    Gunilla

Lämna en kommentar