Rabarbermarmelad med citron och vanilj

I går fikade vi hos Anna och Daniel som nästa vecka slår upp portarna till Slöinge Pensionat på andra sidan parken. Vi hade med oss nybakta croissanter. Anna hade kokat rabarbermarmelad. Det blev så gott att jag (som inte ens gillar rabarber särskilt mycket) var tvungen att genast gå hem, skörda all rabarber jag hade och göra följande:

Ta en gryta eller panna, helt av koppar. Lägg i:
600 g rabarber i ungefär lika stora bitar
1 vaniljstång, delad i två delar på längden
1/2 pressad citron
Värm långsamt under omrörning i 15 minuter på svag värme.

Tillsätt sedan:
450 g socker
rivet skal från citronen
Koka kraftigt under omrörning i 2 minuter. Ta sedan upp vaniljstången, skrapa ur alla små korn och lägg dem i rabarbermarmeladen. Häll upp på rena burkar som du ställer upp och ner medan de svalnar.
Smaskens!

30 reaktioner på ”Rabarbermarmelad med citron och vanilj

 1. ja det var verkligen supergott! jag visste att jag älskade i princip allt med rabarber i men däremot visste jag inte att jag gillade croissanter. men kombon var helt perfekt. tack för igår!

 2. Å kära hjärtarnes vad gott det låter!
  Men hur är tanken med de upp- och nedvända burkarna när det ska svalna? Locket på och sen vända upp och ner på dem? Vad händer med dem då som inte blir av om de svalnar med huvudet uppåt?
  Tack för ett mumsigt recept!

  1. Hej Erica! Tipset att vända upp och ner på burkarna läste jag någonstans på nätet, och jag tolkar det som att den kokheta sylten då dödar eventuella bakterier som kan finnas i burken. Om de svalnar med huvudet uppåt finns alltså risken att någon liten bacill kommit med i burken och kan börja frodas om det vill sig illa. Vi får se om det funkar :)

   1. Det är rätt! Så gör man även inom konservindustrin, sk hot filling. I och med den höga temperaturen över 72 grader så dödas eventuella bakterier, vacuum bildas och så har man en steril produkt. Fiffigt eller hur!

 3. Det blir vacum i burkarna när man ställer dom uppochner. Jag gör även så med flaskor vid saftkok :) (i en hink)
  Heike

 4. Superbra recept!! Har gjort det i två omgångar. I andra omgången struntade jag i att skrapa ur vaniljstången (jag kokade den med uppskuren) men sen tog jag bara ur den, jag tycker det blev för mycket vaniljsmak på den första omgången. Tips för den som gillar det lite syrligare, som jag :)

  Jag använde syltsocker, det blev superbra… vet ej om det är vad receptet föreskriver, eller om det är vanligt socker… men syltsocker blev kanon.

  Tack för bra recept! Jag kokade dubbla satser, hällde upp allt i pyttesmå glasburkar och gav bort tillsammans med ost och kex i sommarpresenter. Mycket uppskattat :)

  1. Vad roligt att det blev bra med marmeladen och tack för tipsen med vaniljen! Om du kommer förbi oss på Solhaga någon gång måste du köpa med dig ett rör tahitivanilj, den är helt gudomlig. Syltsocker funkar jättebra också såklart, den innehåller pektin som ger en fastare konsistens och kaliumsorbat som förlänger hållbarheten.

 5. Hej
  Jag har just köpt en kollostuga med toppentomt att odla på, mycket finns redan, rabarber har jag inte hunnit kolla, finns det inte, så ska det bli. Hur länge håller sej denna underbara marmelad i sina nykokade burkar och avsvalnade upp och ner ?? Ge mej gärna ett svar till min mailadress ing.norman@gnail.com
  Tackar på förhand

  1. Marmeladen håller sig 8 månader oöppnad, och 3 månader öppnad, i kylskåp. Det är vad vi skriver på våra burkar i bageriet, men sedan kan de naturligtvis hålla mycket längre. Lycka till med odlingen!

 6. Rusade ut i trädgården för att hämta rabarber, när jag hittat receptet. Jag har använt 1 kg rabarber och 7 hg strösocker, skal o saft av 1 citron samt 1 tsk Dan Sukker vaniljsocker, eftersom jag inte hade vaniljstång hemma. Stormkokte den också någon extra minut. Har smakat en nu avsvalnad marmelad som smakar ljuvligt!!!! En klar favorit!

 7. Tack för receptet.
  Måste provas genast.
  Men koppargryta? Går det inte lika bra med en vanlig gryta?
  Har så mycket rabarber att jag blir tokig :))
  Men det här ska jag prova.
  Tack för tipset :))
  Synnöve.

 8. Blev så sugen på att göra den goda marmeladen som jag smakade på hos en kompis. Kul att göra något annat gott av rabarberna.

  annika

 9. Det går fint med andra grytor också. Men koppar leder värme bäst, så med den och en gasspis får du snabbt upp värmen och processen går snabbare. Konservering av sylten sker då naturligt och färgämnena i bär och frukt bevaras. Testa att koka hallonsylt så ser du skillnaden!

 10. Vilken supergod marmelad!!! Enkel att göra, smakar mer avancerat.
  Kul att göra något annat av rabarberna än paj. Hällde upp det i söta burkar och kommer att ge bort en del, alltid kul att ge bort något man gjort själv.

  1. Det behövs inget vatten! Rabarbern kokas liksom i sin egen saft när du värmer upp den med sockret.

 11. Tack för ett fantastiskt recept. Doftar rabarber i hela huset. Sååååå gott.

 12. Marmeladen blev gudomlig, mums. Jag använde tahitivanilj och 400 gr syltsocker. Tack för recepten Sara.

  1. Hej Cecilia, det går säkert bra! Askorbinsyra är ju konserverande så det är säkert inga problem. Men om man kokar sylten på rätt sätt behöver man inga konserveringsmedel alls. Hoppas det blev gott!

   1. Även om jag inte bevarar den i kylskåp? Min måste stå i källaren.

   2. Ju svalare desto bättre såklart, men i princip ska det hålla även i rumstemperatur.

 13. Supergod, jag har laborerat lite och hällde i ett kryddmått svartpeppar(lite grovmalen) ihop med citronskal och socker och efter den sista kokningen gällde jag i en msk gin. Den blev så himla god!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s