Rostad solros - Sara bakar
rättsmedel för snarkning cialis Sun utslag rättsmedel viagra rättsmedel ordbok

Rostad solros

Ibland blir det inte som man har tänkt sig. Till exempel att det helt plötsligt inte finns några valnötter att beställa från vår vanliga leverantör. Då blev det ett veckans bröd i stället:

Rostad solros
700 g vatten
1000 g vetemjöl
200 g grahamsmjöl
300 g rågsurdeg
10 g jäst
35 g salt
100 g linfrö
160 g rostade solrosfrön

Rosta solrosfröna i några minuter i långpanna i 225° varm ugn.

Blanda allt utom salt, linfrö och solrosfrö i degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter. Sedan med saltet på lite högre hastighet i ytterligare 5 minuter. Tillsätt linfrö och solrosfrö och blanda ett par minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock, och låt den vila i 90 minuter. Vik ihop en gång efter halva tiden. Dela degen i bitar om cirka 600 g, rundriv och lägg med skarven uppåt på mjölad handduk. Låt stå tills de har jäst lagom, eller ställ in i kylen om du vill baka dem nästa dag.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en lätt mjölad brödspade eller en platt skiva av något slag. Snitta med en vass kniv eller rakblad. Spruta in vatten samtidigt som du sätter in bröden och sänk värmen till 230°. Grädda i 35–40 minuter eller till en innertemperatur på 98°.

6 kommentarer om ”Rostad solros”

  1. Annika

    Vilket kanon gott bröd!!! Har bakat det två gånger nu på jobbet!!
    Skulle jätte gärna ha fler recept på dina fantastiska bröd!!
    Frukt & Nöt, Valnöt & Linfrö, Fyra frön, Ljus råg!
    Kommer att åka ner till ditt bageri i sommar!
    Det ser så jätte mysigt ut!
    //Annika

  2. Kul att titta in och få lite ny inspiration :) Jag har också precis startat en mat- och bakblogg, kolla gärna in den om du känner för det.

  3. Det där brödet ser verkligen otroligt gott ut!!!

  4. Dennis

    Jag har bakat detta brödet nu 2 ggr med stor framgång. Dock så har jag uteslutit jästen helt och bara ökat mängden surdeg lite till.
    Barnen älskar detta bröd och kallar det “popcornbröd” för det smakar lite popcorn av dom rostade fröna. :)

    Tack för receptet!

    /Dennis.

    • Sara Wennerström

      Tack själv Dennis, härligt att höra att det går hem hos barnen också! :)

Trackbacks & pingbacks

  1. Lördagslänkar | Söta saker

Lämna en kommentar