Franskt lantbröd

Nej, jag har inte försvunnit. Det har bara hänt lite för mycket den senaste tiden, och då har bloggen fått vila. Förutom den vanliga ruljansen med bakning och butik pågår slutspurten i trädgården med stenläggning, grus, rabatter, gräsklippning och allt det där som sätter pricken över i. Vi har fotat recept på bröd, marmelad och äppeltarte för sommarnumret av Gourmet, haft besök av tidningen Kombi och varit med i direktsändning på Radio P4 Halland.
http://sverigesradio.se/api/flash/player_embed.swf?8http://sverigesradio.se/api/flash/player_embed.swf?8

Ibland har jag försökt skriva blogginlägg med lite svart humor om hur det kaotiska entrepernörslivet ser ut när man är precis nystartad. Jag har inte publicerat dem, de blir liksom mer tragiska än roliga. Men nu börjar det faktiskt bli lite mer ordning och jag kan ana en vardag med familjemiddag före halv åtta, helgutflykter, barnkalas, tennisträning och annat som tillhör en något så när normalt tillvaro.

Särskilt galet var det förra veckan, då Gustav hade några dagars extremt välförtjänt semester. Då fick jag och Bea ratta alltihop själva, och det gick riktigt bra även om det var långa dagar. Men det är gott att ha Gustav tillbaka, i dag blev det premiär på hans tolkning av Pain de Campaigne, ett klassiskt lantbröd på levain, helt utan jäst.

Franskt lantbröd
500 g vatten
850 g vetemjöl
90 g grahamsmjöl
260 g levain (Hur man gör levain kan ni läsa om här.)
300 g rågsurdeg
35 g salt

Blanda allt utom salt i degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter. Sedan med saltet på lite högre hastighet i ytterligare 5 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock, och låt den vila i 90 minuter. Vik ihop en gång efter halva tiden. Dela degen två bitar, rundriv och lägg med skarven uppåt på mjölad handduk. (Vi gjorde dem lite större, 1500 g styck.) Låt stå tills de har jäst lagom, eller ställ in i kylen om du vill baka dem nästa dag.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en lätt mjölad brödspade eller en platt skiva av något slag. Snitta en fyrkant med en vass kniv eller rakblad. Spruta in vatten samtidigt som du sätter in bröden och sänk värmen till 230°. Grädda i 40–45 minuter eller till en innertemperatur på 98°.

Lite bilder från senaste tiden:

Vi bakade 200 korvbröd till ett event i Falkenberg, där de serverades ihop med korv från Gudmundsgården. Givetvis var vi tvungna att själva prova kombinationen.

Tur att man har goda grannar som våldgästar med grill. Daniel från Slöinge Pensionat och min Ante grillar.

Jag bakade festkrans.

Hos Mikael JidenholmUgglarps Grönt. Vi plockade ihop ett par lådor med rädisskott, ärtskott, olika sorters senapskål och annat spännande till fotografering.

Stylist Ellinor Störby och fotograf Magnus Carlsson arrangerar stilleben med baguetter, medan bagerichef Gustav Fagerman övervakar det hela genom fönstret. Resultatet får ni se och läsa om i sommarnumret av Gourmet.

Fint besök på Förskolans Dag igår. Helt plötsligt stod de utanför vår dörr och sjöng En sockerbagare… Vi blev så glada! Längst till vänster står min lilla Myra.

6 reaktioner på ”Franskt lantbröd

  1. Heja, heja! Ni är grymmast! Och så oändligt inspirerande!
    Start en skuggblogg, vetja, där du kan skriva dina svartare inlägg…

  2. Det blir – till slut – en vardag efter den intensiva starta-bageri-fasen! Jag lovar! Bit ihop bara ett tag till så ska du se att du hinner med allt du skriver om. Hela veckan har jag både hunnit driva bageri, starta ett företag till och äta mjukglass/kasta småsten med min son på stranden hela eftermiddagarna. Kämpa på! Och hälsa Gustav! Snart kommer jag och hälsar på!

    per / söderberg & sara stenugnsbageri,
    Ystad

    1. Tack Per, det är härligt att höra från någon som varit igenom det här :) Du är så välkommen på fika när du vill!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s