Tur att det finns fler som bakar, Sigbritt till exempel. Häromdagen fick jag hennes recept på surdegsbröd med frön. Min egen variant är mer åt det danska hållet med rågkross och hela rågkärnor. Ingen jäst, inga ”vita” sädesslag. Bli nu inte skrämd av att det tar tre dagar, det är väldigt enkelt att göra de olika momenten. TIPS! Passa på att göra minirågbröd och surdegsknäcke av samma deg när du ändå håller på!
Dag 1:
Mata din rågsurdeg med rågmjöl och vatten. Mät upp 400 g i en skål och täck med plast. Låt stå över natten.
Dag 2:
Morgon: Blanda 7 d kokande vatten och 400 g fint rågmjöl. Låt svalna och blanda med surdegen.
Låt en liter fil rinna av i sil och kökshandduk.
Kväll: Blanda 4 dl vassle från filmjölken med degen. Blanda i frön och sädeskorn som du gillar, jag tog:
150 g rågkross
150 g solrosfrön
150 g linfrö
150 g hel råg
20 g havssalt
Låt stå och svälla över natten.
Dag 3
Blanda i 200 g rågmjöl eller lagom mycket så att det blir en tjock deg. Lägg i brödformar och låt stå i minst två timmar.
Grädda i ca 2,5 timme i 150 grader varm ugn tills brödet har en innertemperatur på 98 grader, använd stektermometer. Pensla då och då med vatten. Om du vill, ta bröden ut formarna och lägg dem upp och ner sista halvtimmen.
Låt sedan bröden ligga och mogna invirade i kökshandduk eller i brödpåse.
6 reaktioner på ”Saras suraste rågbröd”