Jag är inte perfekt, del 1

Min blogg fyller tre månader och får allt fler läsare. Det är inte längre bara mina närmast sörjande som följer den. Jag tycker att det är roligt men också lite läskigt. Häromdagen sa en vän att det är tur att hon känner mig, annars hade hon liksom krympt lite som människa. Och hon var inte den enda som kände på detta vis. Jag blev helt mörkrädd och började genast läsa igenom gamla inlägg.

Kan det verkligen vara så att den där odrägligt självgoda Sara Wennerström lever i en dröm? Att hon svävar omkring på det fantastiska Solhaga full av avancerade husmoderliga expertkunskaper, skördar äpplejäst och bakar det ena perfekta brödet efter det andra i väntan på att goda vänner kommer förbi med plommonmarmelad eller att leveransen med nya spisen från England dyker upp?

I så fall måste jag å det bestämdaste dementera. Här levs ett rätt vanligt liv med skrikiga barn, skitiga kattlådor, vardagsångest och bröd som varken blir snygga eller goda. För att bevisa detta inleder jag i dag en serie om katastrofer som inträffat bakom kulisserna.

Vi värmer upp med ett färskt exempel från helgen: Vi har Sofia och Robert på besök, och jag vill såklart imponera med min finaste levain till söndagslunchen (dansk frokost i stor stil med hof, Aalborg, sill, fiskefilet med remoulade och så vidare). Jag ser att degen är helt perfekt när jag bär upp jäskorgarna ur källaren, bubblorna är enorma. Problemet är bara att jag inte har mjölat korgarna ordentligt, och inte heller mjölat ovanpå bröden innan de sattes ner i matkällaren för jäsning över natten. Degen fastnar i korgarna och när jag äntligen får loss dem blir det pannkaka av alltihop, bokstavligt talat. Detta gör liksom ont i mig, ungefär som när någon gnisslar med en kniv mot tallriken. Men, värre saker har hänt. Välkommen tillbaka i morgon.

Se där, en sorglig syn. Det var en klen tröst att brödet reste sig ett par centimeter under gräddningen. Det smakade helt ok, men någon skönhet blev det inte. Förresten är ugnen på Solhaga helt värdelös om det kan få någon att må lite bättre. Man måste vända bröden upp och ner de sista tio minuterna för att de inte ska bli döbakta.

 

6 reaktioner på ”Jag är inte perfekt, del 1

 1. Hahaha! Lovely, sån´t här älskar jag- och säkert dina ”okända” läsare också:
  Inlägg med succéer och malheurer omvartannat i perfekt kombination.
  …vänta nu… Då blev det ju perfekt i allafall!
  Bravo!

  (…du ska inte ta den om Max senaste foto..? :D)

 2. Hahaha, underbart Sara!! Föresten, såg en middagsbjudning som av någon konstig anledning hade gömt sig bland skräpmailen. Som tur var (så jag inte bara satt hemma och gick miste om en middag på Solhaga menar jag) så var jag ju på vift i Skåne/Danmark. Ska hela familjen t cph föresten? Om det är vuxenweekend så måste jag annars tipsa om cocktailbaren Ruby. Fantastiskt trevligt ställe där man bara kan sjunka ner i en rustik läderfåtölj, betrakta coola köpenhamnsbor och lösa världsproblem.

  Men jag kommer gärna förbi nästa gång ni är nere. När?

 3. Åh härligt! Fredag kväll låter inte helt dumt. (Har plåtning av ”läckra puddingar” på lördagen, men jag hoppas ligga bra till tidsmässigt så jag kan ”ta fredag”) Vi kan väl höras på fredag eftermiddag?

 4. Aebleskiver! Åh! På Roskildefestivalen såldes ”Mor Tove´s Ableskiver” på den tiden jag plägade fara dit. Det var tradition att sätta i sig minst en portion var varje år för att sedan gå med skinnflådd gom resten av helgen – de kom givetvis direkt från fritösen och man åt alltid för snabbt för det var så himla gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s