Bröd och salt till Johan och Jenny

I dag firar ett par kära vänner sin första bröllopsdag. Vi ska dit på fest, och eftersom det är första gången vi hälsar på i deras gemensamma lägenhet tar vi med oss bröd och salt. Så har man gjort sedan urminnes tider i Sverige, minst sedan 1800-talet.

Brödet och saltet symboliserar en önskan om att de nyinflyttade aldrig ska sakna mat på bordet. Tydligen var det också tradition att man kastade in salt i elden första gången man tände eld i spisen. Folk trodde att saltet hade magiska egenskaper och skulle skydda dem från allt ont.

Det här brödet hoppas jag ska föra med sig massor av lycka till Johan och Jenny. Dessutom passar det perfekt till buffémat, det blir lagom stora skivor.

Långa lyckobröd
750 g vatten
400 g vetesurdeg
8 g jäst
30 g honung
100 g skrädmjöl
200 g fint rågmjöl
900 g vetemjöl
30 g salt

Dag 1
Kör allt utom saltet i 10 minuter i degblandare. Tillsätt saltet och kör 5 minuter till. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i 30 minuter. Vik därefter degen mot mitten från varje håll (treslag). Efter ytterligare 30 minuter kan du vika en gång till från andra hållet. På så sätt bygger man upp en spänning i degen. Ställ in lådan i kylen och låt jäsa över natten.

Dag 2
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg upp degen på mjölat bakbord så att den ligger som en fyrkantig platta. Var försiktig så att du inte trycker ut luften. Strö lite mjöl över degen. Dela med en vass kniv i fyra delar. Lägg två längder på varje plåt, med bakplåtspapper under. (Jag testade att skruva ett par av bröden ett halvt varv, det blev lite rolig form då.) Sätt in ena plåten i ugnen och släng in ett glas vatten. Sänk till 200 grader. Släpp ut ånga efter 10 minuter. Total gräddningstid cirka 35 minuter, lufta gärna ett par gånger till under bakningen så blir det en hård och fin skorpa. Vrid upp till 250 grader igen och upprepa med nästa plåt.

En reaktion på ”Bröd och salt till Johan och Jenny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s