Fondue med baguetter och avokadosallad

Det är svinkallt på Solhaga. Kaminen går varm, och nya gasspisen är en välsignelse. På morgonen går jag ner och sätter på mannagrynsgröt till barnen och lutar mig så nära lågorna jag kan utan att riskera självantändning. Fondue till middag är ett annat knep. I kväll frossade vi i massor av gott kött, sallad och bröd.

Antes avokadosallad
Lägg ut några blad isbergssallad på ett fat. Skär tre mogna avokado i klyftor och lägg ovanpå, tillsammans med ett par fint strimlade morötter, valnötter och riven parmesan. Häll över en vinägrett bestående av olivolja, balsamvinäger, vitlök, honung, dijonsenap, salt, peppar och italiensk salladskrydda.

Baguetter
Dag 1
100 g vetesurdegsgrund
180 g vatten
120 g vetemjöl
Blanda och låt stå framme över natten, gärna på ett varmt ställe.

Dag 2
400 g surdeg från dag 1
1000 g vatten
10 g jäst
50 g ekologisk rapsolja
20 g honung
1100 g vetemjöl
350 g rågsikt
40 g salt

Kör  allt utom saltet på mellanväxel i 13 minuter. Häll i salt och kör på högsta växel i 5 minuter. Låt degen vila 30 minuter i bunken.
Lägg degen på mjölat bakbord och dela i lagom stora bitar som du liksom skruvar några varv. Låt jäsa på baguetteplåtar eller med stöd av mjölade handdukar i 4–5 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader. Snitta baguetterna, sätt in plåten och spruta in vatten. Öppna ugnsluckan några sekunder och sänk till 225 grader efter 10 minuter. Lufta ytterligare ett par gånger under gräddningstiden, som blir cirka 25 minuter.

4 reaktioner på ”Fondue med baguetter och avokadosallad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s