Biscotti di Prato


Jag jobbar väldigt mycket just nu, därför har det varit lite tunt med nya inlägg här. Den här veckan har jag fördjupat mig ämnet förändringstrender. Det är ny teknologi och ändrade beteenden och appar och bloggar och webbar och nya termer och siffror tills man blir matt och börjar fantisera om ett torp på en öde slätt utan wi-fi.

Inte konstigt att så många i min bransch byter it-hattarna mot mjöliga förkläden så fort de får chansen. Varje vecka träffar jag folk som använder bakningen som skön kontrast till allt detta skärmstirrande. Och mellan alla oss som bakar uppstår en alldeles speciell gemenskap som gör att man aldrig någonsin behöver prata om vädret. Det skulle väl vara luftfuktigheten i så fall, som påverkar jäsprocessen.

Förra veckan fick jag det här receptet av Carl, en ny bekantskap i den högteknologiska världen. Perfekt som gå-bort-present till italienälskarna Henrik och Amanda som ska bjuda oss på middag i kväll.

Biscotti di Prato
200 g hel sötmandel
75 g pinjenötter
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 st citron (skalet)
0.5 st vaniljstång
0.25 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 st ägg

Hacka mandlarna. Sila bort det finkornigaste hacket genom att slå mandelhacket i ett durkslag, det blir nästan som ett pulver och små flisor när man hackar och blir inte bra när man skall rosta.
Rosta mandeln och pinjenötterna i en mycket het torr stekpanna till de blir bruna men inte svarta.
Blanda hackade rostade nötter och mandel + det fina mandelhacket, mjöl, strösocker, rivet citronskal, urskrapad vaniljstång, bakpulver och salt i en bunke.
Dela äggen gulor och vitor för sig.
Vispa äggvitorna och salt till ett mycket hårt skum.
Vispa ägggulorna.
Häll i äggulorna i bunken.
Vänd ned äggvitorna.
Knåda ihop till en deg.
Forma till 2 längder på en plåt. Det går bra att forma till längderna med blöta händer.
Baka dem i 15–20 minuter i 175°C tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna.
Sänk ugnen till 120°C och skiva rullarna lite på snedden, i 1 centimeter tjocka skivor.
Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25–30 minuter tills de är helt torra.

4 reaktioner på ”Biscotti di Prato

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s