Baka i stenugn, försök 4

Ante eldar.

Den här helgen har vi besök av kära vänner, som också gillar att baka. Självklart måste vi inviga stenugnen med ett riktigt storbak nu när sotaren äntligen har sagt ok. De flesta bröd satte vi på jäsning i matkällaren under natten, det känns mycket lugnare att det mesta är klart när man ska hålla på med eldning och andra förberedelser.

Vi började elda vid 9.30. Första timmen med lite ”gratispinnar” som Ante plockade hit från buskaget på andra sidan vägen där det slängs en del trädgårdsavfall. Vid 10.30 övergick vi till köpeved, allt medan degarna jäste. Det krävs att man fyller hela ugnen med bröd, annars blir det för varmt.

Vid 13.30 rakade vi ut glöden och svabbade stenarna med en blöt golvmopp (särskilt införskaffad för ändamålet vill jag bara understryka). Vi kastade in en näve mjöl för att bedöma ugnens värme, och såg direkt att det var för varmt. Mjölet blev svart på bara ett par sekunder. Förra gången vi bakade gjorde vi misstaget att försöka ändå. Nu lät vi luckan vara öppen och väntade 15–20 minuter innan vi langade in en pizza och lite småbröd. (En näve mjöl blev nu mörkbrun på ca 10 sekunder). Efter några minuter var pizzan klar, och vi bestämde oss för att sätta in lite större bröd.

2 st Campagne rustique, ur Jan Hedhs bok Bröd
4 st Vitt bröd med levain, också Jan Hedh
4 st Pain Blanc, Bröd från Brunkebergs bageri av Heléne Johansson
4 st Solros & Havre, nytt bröd som jag har hittat på, recept kommer i morgon
Diverse baguetter och småbröd på lite improviserade degar.
Åstolkakor som grannen Marie kom över med

Vi satte de stora bröden längst in, och bakade de mindre bröden i omgångar närmast öppningen. Vi tog ut ett par av de större bröden när de såg färdiga ut, men efter att ha klämt lite på dem märkte vi att de var lite döbakta i kanterna. Då satte vi in dem igen. Man ska inte vara rädd för att grädda tills de blir riktigt mörka, då får de den där härliga skorpan som smakar så gott. När andra omgången bröd gräddades var temperaturen perfekt och de blev färdiga på ungefär 30–40 minuter.

Till nästa gång ska vi tänka på

 • att låta temperaturen sjunka lite till innan vi sätter in stora bröd
 • att inte baka så många olika sorter och storlekar, det blir svårt att hålla reda på tiderna
 • att hoppa över det här med småbröd i många omgångar, det är inte så bra att öppna luckan hela tiden
 • att låta bröden stå inne lite längre.

Det är helt klart väldigt svårt att baka i stenugn. Men jag märker att vi blir lite lugnare och säkrare för varje gång. Det är bara att fortsätta öva.

Pizzan blev jättegod.

6 reaktioner på ”Baka i stenugn, försök 4

 1. Trevlig blogg du har Sara och skriver om sånt som jag gillar mat och bröd.
  Hittade igen den när jag sökte inspiration för lite nya redskap till webbutiken.
  //Peder

 2. Hej,
  Nej vi har inga med långt skaft, det blir problem med frakten. Vi har bara en ”liten” för hemmaugnar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s