Surdeg på filmjölk och en glad nyhet

Surdegsgrund på filmjölk, nymatad och fin. Som tur var gjorde jag två burkar. Den ena luktade lite mögel, det var bara att kasta. Men den här luktar syrligt och gott.

I dag är det en mycket bra dag, av tre olika anledningar. Men det är bara två som är officiella än så länge:

1. Sotaren ringde. Han hade varit och tittat på stenugnen och säger att den nu är godkänd. Det känns helt overkligt och fantastiskt. Fas ett är avslutad, nu är det bara att köra på.

2. Mitt exeperiment med surdeg på filmjölk gick bra. Förra helgen upptäckte jag att alla mina surdegar hade drabbats av mögel. Surdeg ska helt enkelt inte lukta äckligt. Vad skulle jag göra nu? Jag har faktiskt aldrig startat en egen surdeg förut. Men så läste jag på paindemartin.se att det gick att göra surdeg med yoghurt. Jag hade bara lite Wapnö a-fil i kylen, men det visade sig funka hur bra som helst. I helgen ska jag provbaka med min nya surdeg i min godkända stenugn! :)

Dag 1
30 g ljummet vatten
30 g Wapnö a-fil
50 g vetemjöl

Blanda i en burk, sätt på lock och låt stå i rumstemperatur, gärna på ett varmt ställe. Skaka burken försiktigt en gång per dag. Innehållet luktar inte särskilt gott, men det är helt i sin ordning.

Dag 3
100 g ljummet vatten
100 g vetemjöl
Och så in i kylen. Nu har du en surdegsgrund. Mata den minst en gång i veckan med lika delar mjöl och vatten och häll ut om det blir för mycket i burken.

Dagen innan du ska baka
Blanda till så mycket surdeg som det står i receptet. Till exempel 400 g:
100 g surdegsgrund
200 g vatten
200 g mjöl ungefär, degen ska vara lös men inte rinnig. Låt stå framme i rumstemperatur under natten. Nästa dag ska den vara bubblig och nästan skummande på ytan.

En reaktion på ”Surdeg på filmjölk och en glad nyhet

  1. Hej.
    För att undvika mögel i surdegen så verkar det som att man måste hålla torrt runt burkens kant och insidan av locket. Jag brukar torka av spill som kommer på kanten.
    Kattis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s