Croissanter från frys till ugn

Det var ett hallelujah momentJan Hedh-kursen när bakläxa nummer tio kom ut ur ugnen. Jag hade aldrig någonsin smakat så goda croissanter. Undrar vad de stoppar i croissanterna som säljs på Statoil och Le Pain Francais, de känns verkligen som seg papp i jämförelse.

Sedan kursen i april har jag bakat croissanter flera gånger, och det är verkligen ett hantverk att få till den rätta kavlingstekniken. Särskilt när det var så varmt i somras, då klibbade degen ihop hur jag än mjölade.

Nu så här på söndag morgon passar jag på att grädda några färdigjästa och färdigpenslade croissanter från detta bak, lite för att se om det funkar att ha dem i frysen så länge som en månad. Resultatet blev inte alls lika bra som första gången jag bakade, läs det här inlägget. Det kan bero på att degen som sagt hade klibbat ihop, då bildas en geggig kärna i croissanten, i stället för 27 lager supertunn och frasig mördeg.

Nästa steg är att få upp tempot i produktionen. För när jag öppnar bageriet är planen att det ska finnas färska croissanter till frukost på helgerna. Mer hallelujah åt folket helt enkelt.

5 reaktioner på ”Croissanter från frys till ugn

 1. Åh, croissant… Sånt man vill baka men inte gitter… ;)
  Själv har jag 2 degar på jäsning, båda från Martins blogg, så får vi se hur de blir ikväll när jag ska baka av dem… :)
  Hoppas helgen varit skön!

  Bea

 2. Om du inte vill lägga in degen i kylen mellan varven så kanske du ska pröva att använda olja istället för mjöl på händer och kavel? Jag har själv inte prövat med croissanter, men för vanliga surdegsbröd har jag nästan alltid olja på händerna. I Italien, mitt adopterade hemland, har jag lärt mig att det har sina fördelar. Där gör tanterna sin surdeg genom att nypa av en del av degen när de bakar bröd. Degbiten förvarar de sedan under olja till nästa gång de bakar, inom en vecka eller så. (Gissa om jag skulle vilja lägga beslag på en sådan, uråldrig surdegskultur!)

 3. Ett tips om du ska frysa ner croissant och baka senare…stoppa dom i frysen direkt efter du rullat croissant’erna innan dom jäst. Vid bakning, Lägg dom på plåt och låt dom tina och jäsa under natten…ca 8 timmar,men det går även att bara ta fram dom och ge dom 1-2 timmar att tina innan dom gräddas gör man på det senare sättet så jäser dom ofta mycket i ugnen…Pensla dom med ägg innan gräddning. Dom håller lätt en månader i frysen.

  Massproducerat för bakeoff ställen har oftast dåliga råvaror billigt mjöl och margarin även om det står smör så har dom ofta delvis margarin…samt att tillverknings metoden är annorlunda…för att inte tala om olika E som finns i dom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s