Viktigaste frågan på kanelbullens dag

Min gode vän Lars ringde precis och ställde dagens viktigaste fråga: Finns det något enkelt jag som hemmabagare kan göra för att mina kanelbullar ska bli lite lite godare? Ja, sa jag, det finns tre saker.

1. Smält inte smöret, tillsätt det rumsvarmt i stället. Smält smör tynger ner glutentrådarna och ger en kompakt bulle.
2. Knåda degen länge, helst i maskin. Den ska gå att dra ut till en tunn hinna som man nästan kan se igenom.
3. Snåla inte på fyllningen.

Tyvärr infaller den här dagen på en tisdag i år, och Solhaga har egentligen inte öppet. Men jag kunde ändå inte låta bli att göra ett par plåtar kanelbullar i morse, alltid kommer det någon och rycker i dörren. Och mycket riktigt, nu har vi bara en enda bulle kvar. Den har jag sparat till Max, min egen lilla bulle, som fyller 9 år idag.

Klassiska kanelbullar
500 g kall standardmjölk
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt
200 g socker
200 g mjukt smör
75 g jäst
8 g salt
15 g grovmalen kardemumma (allra bäst blir det om du stöter hela kardemummakärnor i mortel)

Fyllning
350 g mandelmassa
170 g smör

Kanelsocker
200 g strösocker
30 g kanel
10 g vaniljsocker

Du behöver också rostade mandelflagor och pärlsocker till dekoration.

Lös jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda i maskin 10–15 minuter, eventuellt längre om det behövs. Det är viktigt att degen är elastisk.

Dela degen i två bitar, vik ihop dem till jämna klumpar som du låter vila i kylen i 30 minuter. Detta gör att degen spänner av och går lättare att kavla. Kavla ut varje degbit till en längd som blir cirka 40 cm bred. Bred på fyllning och strö över generöst med kanelsocker. Rulla ihop till en tajt rulle och skär i valfritt stora bitar, på Solhaga väger bullarna 110–120 gram, men 60–80 gram kan vara alldeles lagom för en hemmabulle. Fäst ändbiten under bullen, eller använd bullformar så att den goa fyllningen stannar i bullen.

Nu kan du frysa bullarna och jäsa upp dem vid ett senare tillfälle (de håller i frysen i några dagar, sedan tappar de jäskraften). Eller också kan du låta dem stå framme på plåtar med bakplåtspapper i rumstemperatur tills de har dubblat sin storlek.

Baka av bullarna i 230° varm ugn i 7–10 minuter (beroende på storlek) tills de fått gyllenbrun färg, var noga med att inte baka dem för länge. Pensla dem med uppvispat ägg direkt när de kommer ut, och strö på rostade mandelflagor och pärlsocker.

 

4 reaktioner på ”Viktigaste frågan på kanelbullens dag

 1. Tack för de 3 tipsen, dem skall jag testa nästa gång jag bakar bullar! :-)

  Kommer inte ihåg om jag har berättat men som du kanske ha sett så har min matblogg (Tina´s Mat) flyttat till http://www.tinagustafsson.com och jag har länkat till din blogg på denna sida http://tinagustafsson.com/?cat=234

  Känner du för att länka tillbaka så får du gärna göra det :-)

  För att vara säker på att inte missa något jag skriver om mat eller något smarrigt recept så kan du Gilla denna sida http://www.facebook.com/#!/pages/TinaGustafssoncom/192531110782439?sk=app_206747196050374

  Ha det bra så hörs vi bland alla matinlägg :-)

 2. Hej Sara!
  Fantastiska bullar. Jag tycker det är intressant med en helt ny metod också.
  I skolan lärde man sig ju att värma mjölken, jäsa, baka ut jäsa. Men det här är ju mycket smidigare. Och vilka fluffiga bullar!
  Det här med att pensla bullarna efter bakning, vad är fördelen mot att göra det innan?

  Jättestort grattis till ert fantastiska Solhaga. Jag kommer förbi nästa gång jag är i faggorna.

  //Cissi

  1. Hej Cissi, vad roligt att höra från dig! Kul att du lyckas med bullarna! Vi har faktiskt börjat pensla våra bullar både före och efter bakning. Före med ägg och sedan direkt efter med en sockerlag som vi kokat vaniljstänger i. Penslingen efter bakning ger en fantastisk glans åt bullarna, och hindrar dem från att torka ut. Prova det!

 3. Hej,
  Hur gör du sockerlagen? Låter gott och att det ger en fin glans.
  Mvh
  Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s