Durum & sesam

Den här veckans bröd på Solhaga var en riktig hit. Peter & JB som snickrar uppe på vinden hyllade oss med allra högsta betyg, för det trevligta mjuka inkråmet och den lagom hårda skorpan. De har delat rakt av på en limpa till 9-fikat hela veckan, och det kan verkligen behövas så som de jobbar.

Fördeg (poolish)
250 g vatten
250 g vetemjöl
5 g jäst
Rör ihop till en jämn smet, och låt jäsa över natten. Om du vill baka samma dag kan du ha i mera jäst, poolishen är färdig när den är riktigt bubblig och har sjunkit en aning på mitten.

Bortgörning
500 g vatten
850 g vetemjöl
250 g durum fullkorn
150 g vetesurdeg
35 g olivolja
20 g jäst
25 g salt

Knåda allt utom saltet i blandare i cirka 10 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och öka hastigheten, kör i cirka 5 minuter. Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, vik ihop en gång under tiden.

Dela degen i fyra lika stora bitar. Forma till limpor, spraya med vatten och doppa i sesamfrön. Låt jäsa med skarven uppåt på mjölad bricka eller duk. Antingen i rumstemperatur eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta fyra rejäla snitt på snedden, strö eventuellt lite flingsalt i snitten och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

För övrigt har det varit en mycket trevlig vecka på alla sätt och vis, med oväntat många och väldigt snälla kunder.

Knö daj in! Det var så många fikasugna i höstrusket att vi fick fixa ett extra bord vid kaminen.

Det är viktigt att vara snygg och ha roligt när man diskar. Bea (som dessutom var nyklippt och nyfärgad i håret) fick sin önskan om ett praktiskt och glamouröst diskförkläde uppfyllt av vår egen husdesigner – Sofia The Star. (Kolla hennes fina saker på facebook). Notera att vi även har en vacker tapet från Duros gammasvenska kollektion i bakgrunden för att göra det hela till en ren fröjd.

En grön tyllrosett pryder förklädets nedre hörn. Bara en sån detalj gör ju att man riktigt längtar efter att få ställa sig och skrubba surdegshinkar.

I onsdags bakade vi som dårar för att få en ledig eftermiddag ute i skogen vid Knobesholmssjön tillsammans med Fredrik Ölmqvist – gammal god vän till mig och Ante och numera löparjournalist/coach med egen blogg. Vi fick tips om vilka saker som är viktiga att tänka på när man springer, och provade lite olika varianter. Slappna av i axlarna, upp med huvudet, fram med höfterna, lite högre knän… allt varvades med lite filosofiskt prat kring löpningen och hur man kan göra den roligare. Vi vek av från vägen och sprang över stock och sten. Och i mjukaste mossa mellan granarna.

Bästa fyndet från löprundan: En blomkålssvamp som vi åt med smörstekt levain och lite bladpersilja. Det var supergott, trots att själva svampen ser ut som något man kan ha användning för i diskhörnan.

Och i torsdags tog jag mig lite ledigt från bagarlivet för att åka till Laxbutiken och träffa lokala företagare och politiker. Vi var ett 40-tal inbjudna av Falkenbergs kommun, och tanken är att vi under fyra träffar ska hitta strategier för hur Falkenberg ska sättas på kartan inom de kreativa och kulturella näringarna. Här sitter jag, Lisa Lemke (matskribent), Madeleine Jansson (från Falkenbergs Näringsliv) och Ingela Molander (turistchef, ej med på bilden) och analyserar de viktigaste trenderna just nu. Det kändes nästan som att vara tillbaka på mitt gamla jobb, på ett bra sätt.

4 reaktioner på ”Durum & sesam

  1. Hej Sara!

    Har nyligen upptäckt din site. Håller med andra om att den är väldigt hemtrevlig och att du skriver på ett väldigt varmt, förklarande och harmoniskt sätt.

    Tänkte ställa en liten fråga; när det gäller såväl vetesurdegsgrund som rågsurdegsgrund – vad har du själv kommit fram till är de mest optimala proportionerna? När har surdegsgrunden så att säga mest ”kraft”? Själv använder jag 50% både vetemjöl och vatten men har nyligen upptäckt att 60% mjöl och 40% vatten verkar bli något som reser sig högre. Hade varit intressant att höra dina erfarenheter kring detta samt hur olika proportioner påverkar surdegsgrundens olika egenskaper.

    Tack för en jättefin blogg!

    1. Tack Erik, och alla andra läsare för frågor och fint beröm till både mig och Solhaga! I bageriet matar vi rågsurdegen enligt proportionerna 100 vatten och 70 fint rågmjöl. Vetesurdegen matar vi med 100 vatten och 100 vetemjöl. Som starter använder vi bara bottenskrapet i hinken, vi häller alltså ut all gammal surdeg för att motverka bildandet av ättiksyra. Precis som du säger får man en bättre höjd på en surdeg med högre andel mjöl, eftersom bakterierna helt enkelt får mera byggmaterial att jobba med. VI har en levain också (en fastare fördeg), den matar vi enligt följande proportioner: 25 starter, 65 vatten och 100 mjöl varje dag. Den ska dubbla sin storlek och sjunka ihop lite på mitten, sedan kan man baka med den eller sätta in i kyl och baka med nästa dag. Vår Solhaga levain bakas på både surdeg och levain, helt utan jäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s