Rostad hasselnöt och fynd från förr

Ytterligare en vecka på Solhaga har passerat, och ett veckans bröd som var både saftigt och gott, med rostade hasselnötter i.

Fördeg
230 g vatten
210 g vetemjöl
130 g fint rågmjöl
7 g salt
5 g jäst
Knåda i cirka 5 minuter på långsam hastighet, lägg i en plastlåda eller bunke och låt stå framme några timmar i rumstemperatur. Du kan också låta den jäsa igång, och sedan sätta in i kyl över natten.

Bortgörning
670 g vatten
1030 g vetemjöl
140 g grovt rågmjöl
170 g vetesurdeg
20 g jäst
27 g salt
270 g rostade hasselnötter

Knåda allt utom salt och nötter i blandare i cirka 10 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och öka hastigheten, kör i cirka 5 minuter. Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, vik ihop en gång under tiden. Vält ut degen på mjölat bakbord och forma den varsamt till en stor fyrkant. Dela i fyra lika stora bitar, som du låter jäsa vidare på mjölad bricka eller duk. Antingen i rumstemperatur eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta ett rutmönster och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

Annars har det hänt en hel del i veckan, här kommer en liten rapport.

Vindsbygget fortsätter, och ju mer som rivs desto längre bak i tiden kommer vi. Bland annat har vi upptäckt att huset är förlängt en gång i tidernas begynnelse och att taket var så dåligt att det måste bytas fort som tusan. Gamla tapeter tittar fram och längst uppe vid nocken bland sågspånen hittade vi antika skridskor, en cigarrask med fågelägg, några bordsben och gamla rullgardiner.

Jan hittade en gammal bricka. Blir fin att servera fika på när vi har skrubbat den ordentligt.

Bra att Peter grävde fram ett extra paraply nu när det inte finns något tak.

Korkmatta från första delen av 1900-talet och en tapet från samma tid.

Tyskarna har lämnat Taganrog och Krim står på spel. I USA sitter Churchill och Roosevelt och diskuterar vasallstaterna. Boris den III av Bulgarien ligger på lit de parade och jag googlar mig till att året var 1943.

En raffig böna från 1964 och franska tygprover från 1907.

1928 ritade Ingeborg ett omslag till en almanacka. Och kan det vara Solhagas trädgård hon planerade?

I tisdags var reporter Jenny och fotograf Lisa var här och gjorde reportage för magasinet YourLife.

I onsdags var jag och fikade på mysiga Skånskan i Halmstad med min mentor Birgitta Henning, och dagen därpå landade Region Hallands tidning Bästa Livsplatsen i brevlådan, med jättefin bild på oss!

Men hur glamouröst och härligt det än ser ut på ytan så har det senaste årets äventyr tagit ut sin rätt, det märker jag nu när allt har lugnat sig och det finns tid att reflektera. För att  komma bort en stund och glömma allt om bygge och bageri tillbringade jag lördagen på kurs med konstnär Anne Lang och fem andra härliga tjejer på Slöinge Prästgård. Det kändes som om jag kunde ha suttit där i resten av mitt liv och gjort fiskar och valar i tusch.

Vädret var helt fantastiskt och våra Mark Rothko-inspirerade färgkombinationer fick torka i solen.

Vi fick teckna med både höger och vänster hand. Anne konstaterar att det blir minst lika bra med ”fel” hand.

Miljön på prästgården är helt fantastisk, med många vackra föremål och Annes konst överallt. Till lunch fick vi jordärtskocksoppa och bröd från Solhaga. Nästa sommar blir det butik här igen, missa inte det för allt smör i Småland!

Och när jag kom hem hade Max för andra (!) gången den här veckan gjort chokladkaka helt efter eget recept. I måndags dukade han upp så fint framför teven och nu hade han kommit på att kakan blev ännu snyggare med den mönstrade botten upp. En dag ska han ta över bageriet, det är redan spikat. Han vet ännu inte att hälften av jobbet är att sopa golv och diska plåt, men det kan vi ta en annan dag…

 

6 reaktioner på ”Rostad hasselnöt och fynd från förr

  1. Wow. Vilket arkeologiskt äventyr också! Det kommer att bli så fint, väldigt roligt att få se det steg för steg.
    Och Max, va. Vicken kille. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s