Lätt baguette och tung arbetsmoral

Vår husdesigner Sofia the Star har varit på besök igen. Den här gången har hon löst problemet med degbitar som lätt torkar ut på bakbordet i väntan på att bli formade till baguetter. Det blev ett stort täcke, i material som gör att degen inte klibbar fast. På köpet fick vi ett citat från gamle skidåkaren Thomas Wassberg för att stärka arbetsmoralen inför den stundande julsäsongen. Särskilt lämpligt eftersom baguetten ofta bakas sist på dagen när man börjar krokna en aning.

Det här citatet sammanfattar på något sätt hela det här året för oss allihop. Vill man bli bland de bästa finns det bara ett sätt. Och just baguetten ligger oss alla varmt om hjärtat, det tog Gustav flera veckor att experimentera fram Solhagas eget baguetterecept som faktiskt är lite hemligt.

Här kommer istället recept på en god baguette som du kan göra utan varesig degblandare eller surdeg. Ingredienserna är enkla – vetemjöl, vatten, jäst och salt. Processen är inte lika enkel, men jag kan lova att det är mödan värt.

Dag 1 – Fördeg, (ca 15 timmar innan baket)
300 g vatten
300 g vetemjöl special eller liknande
2 g jäst

Blanda ihop med en visp, täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 15 timmar.

Dag 2 – bortgörning
650 g vetemjöl special eller liknande
300 g vatten
4 g jäst
20 g salt

Häll vatten, fördeg och mjöl i en bunke. Blanda ihop med en slev till en degliknande massa. Täck över med plast och låt vila i ca 30 minuter. Under denna tid hinner det bildas en del gluten och du behöver inte knåda lika mycket senare.

Efter 30 minuter: Tillsätt salt och jäst och knåda degen med intensivt på bakbordet i minst 5 minuter. Tillsätt om möjligt inget mjöl alls under knådningen förutom lite på bordet. Det kommer bli lite kladdig, men skrapa ihop degen ibland med en degskrapa. När degen är någorlunda smidig, lägg den i en oljad plastlåda. Låt den ligga där i 30 minuter.

Efter 30 minuter sträck ut degen och vik ihop den som ett ”kuvert”, lägg tillbaka med skarven nedåt. Upprepa detta efter ytterligare 30 minuter. Låt degen slappa i lådan i cirka minuter.

Nu kan du dela dagen i lämpliga bitar ca 200 g för en baguette till en hushållsugn.

Rulla ihop bitarna som små spolar och låt dom vila en stund, detta som en liten förformning. Det här här baguette-täcket kommer in i bilden, det hindrar degbitarna från att torka ut.

Platta ut spolen lätt och rulla ihop den till en spänd degspole, spänningen är viktig! Rulla ut till en plåtlång baguette.

Mjöla en kökshandduk, lägg de färdiga baguetterna på handduken och dra upp en bit tyg mellan varje baguette så att de ger varandra stöd, så de växer uppåt istället för åt sidorna. Jäs baguetterna i kyl över natten eller i rumstemperatur i ca 1,5 timme.

Flytta baguetterna försiktigt när de är färdigjästa, lägg dem direkt på en förvärmd plåt eller baksten om du har. Snitta några överlappande snitt längs med baguetten. In med bröden i ugnen 250 grader och spraya in rikligt med vatten. Baka bröden i cirka 20 minuter öppna luckan lite efter halva tiden för att släppa ut lite ånga. Bröden ska ha fin färg och hård skorpa när de är klara.

4 reaktioner på ”Lätt baguette och tung arbetsmoral

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s