Pumpabröd och julfeber

Snart är det dags att pausa det här med veckans bröd, för på fredag börjar Den Allra Första Julen På Solhaga. Och då ska det bullas upp med annat. Jag har varit runt på loppisar och i mina favoritbutiker och shoppat julpynt och kan nästan inte hålla mig till torsdag kväll när jag får hänga upp hela härligheten i butiken. Den här veckan ska vi bland annat fixa lussebullar, saffransbiscotti, julbrownies och massor av pepparkaksdeg  – som vi både kommer att sälja och baka på.

Här kommer Pumpabrödet som vi bakade i Halloween-veckan.

450 g vatten
900 g vetemjöl
230 g rågsurdeg
20 g pumpakärnolja
10 g jäst
23 g salt
pumpafrön till dekoration

Knåda vatten, vetemjöl, rågsurdeg, pumpakärnolja och jäst i blandare i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma till runda bröd som du sprayar med vatten och doppar i pumpafrön. Lägg med fröna neråt och skarven uppåt på mjölad bricka eller i korg. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör några snitt och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

Annars är det minst sagt intensivt framöver med julpyssel, julmarknader, husrenovering och sjuka familjemedlemmar. Vi får VERKLIGEN hoppas att det inte händer något oförutsett, som Ante sa alldeles nyss efter att vi gått igenom de närmaste veckorna i vår gemensamma google-kalender. Jojo, det vet man ju hur det blir med den saken.

Tur att man har sina vänner. Min fina Amanda var här hela helgen och tvingade mig att koppla av. Vi ser inte ut att ha särskilt kul på bilden, men det är för att jag precis ska köra henne till flyget.

Och när jag ändå var i Halmstad passade jag på att åka till Krönleins bryggeri och hämta 35 kilo vört.

Målning av övervåning står inte i google-kalendern. Det gör vi i förbifarten.

 

 

6 reaktioner på ”Pumpabröd och julfeber

  1. Jag undrar bara hur många bröd det blir på dina recept? :)

    Låter mysigt med julbaket! Så himla synd att jag inte bor ett dugg i närheten av Solhaga! :(

    1. Hej Matilda! Just det här receptet blir två bröd, men man kan göra lite som man vill själv. De flesta av Solhagas bröd väger 550-750 gram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s