Valnöt & vallmo i Halmstads läckraste butik

dimare_nytt_2558

Ni vet känslan när man kommer in på ett ställe och bara utbrister WOW!!?? När någon har lagt ner hela sin själ i ett projekt för att ge andra människor en upplevelse som gör livet så mycket roligare att leva? Precis så var det i morse när jag klev in i di Mares nya lokaler i Drottning Kristina-passagen i Halmstad för att fylla den nya brödhyllan för första gången. Lokalen är inredd i svart, vitt och mässing – laddad med så oändligt mycket gott att jag blir helt mållös och nästan ramlar baklänges. Ostar, charkdelikatesser, marmelader, sylt, honung, choklad, lakrits, kola, cigarrer, pasta….

dimare_brodhylla_2562

…och så brödet såklart. Eftersom det är premiärhelg får ni tre valfria bröd för 120 kr – och massor av annat gott om ni vill. Öppet till 18 idag, och 10-15 imorgon lördag. Åk dit, och ha en fantastisk helg! Och ni som inte har nära till Halmstad, ni får baka själva istället. Här kommer veckans bröd – Valnöt & vallmo.

valnotvallmo

500 g vatten
650 g vetemjöl
150 g fint rågmjöl
225 g vetesurdeg
20 g jäst
20 g salt
100 g vallmofrö
100 g valnötter

Blanda vatten, vetemjöl, rågmjöl, vetesurdeg och jäst på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Sist blandar du i valnötter och vallmofrö på långsam hastighet ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen två bitar. Forma till avlånga bröd, spraya den släta sidan med vatten, doppa i vallmofrö och lägg brödet med skarven uppåt på en mjölad bricka. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett vinklat snitt på längden och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

En reaktion på ”Valnöt & vallmo i Halmstads läckraste butik

  1. Hej!
    Tack för en otroligt inspirerande blogg. Har en fråga: Du skriver att du slår samman degen en gång under första jäsningen. Varför gör du det? Har praktiserat att man drar ut och viker degen några gånger och det funkar bra.
    Hälsningar!
    Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s