Morotskaka med solros och myntasocker

morotskaka6G8A3521

Nu finns det nyskördade morötter i alla regnbågens färger på Ugglarps Grönt, och jag kunde inte låta bli att baka en morotskaka. För mig känns den väldigt retro på något sätt. Detta standardbakverk fanns verkligen precis överallt under tiden jag pluggade på Journalisthögskolan i Göteborg på 90-talet, många av dem lite torra och tråkiga. Men den här är otroligt saftig och kryddig.

Morotskaka
till en springform ca 22 cm (om du vill baka i långpanna, tredubbla receptet)
90 g strösocker
45 g farinsocker
75 g (2 st) ägg
150 g rivna morötter
110 g rapsolja
25 g mandelmjöl
25 g rostade och mixade solrosfrön
90 g (1,5 dl) vetemjöl
4 g (1 tsk) bakpulver
3 g (1 tsk) kardemumma
4 g (2 tsk) kanel
en nypa salt

morotter_4139

Morötterna från Ugglarp är inte riktigt så här stora ännu, så de fick faktiskt mixas istället för att rivas.

Smörj och bröa en springform, ca 22 cm. Eller klä en långpanna med bakplåtspapper, isåfall får du tredubbla receptet. Vispa ägg, socker och farinsocker. Tillsätt morötter, olja, rapsolja, mandelmjöl och mixade solrosfrön. Blanda vetemjölet med kryddor och salt i en egen skål, vänd sedan ner i smeten.

Häll upp i formen och baka på 160°C i cirka 45-50 minuter. Kolla med en sticka att kakan är klar. Låt svalna.

morotskaka6G8A3511

Glasyr
70 g smör, mjukt
170 g florsocker
en nypa vaniljsocker
några droppar citronsaft
140 g philadelphiaost

Vispa smör, vaniljsocker, citron och florsocker till en jämn smet, tillsätt sedan osten och vispa vidare tills det är fluffigt och fint. Smeta på kakan, eller häll upp i sprits och gör egna mönster. Blir det frosting över går det fint att spara till ett annat bak och bara vispa upp igen.

Jag toppade hela härligheten med lite myntasocker från trädgården. Görs enkelt genom att mixa myntablad med strösocker och torka.

03_granser_6G8A3531

Det märktes att många fått semester lagom till den här helgen, för oj vad mycket människor som kommer! Det är verkligen fantastiskt med högsäsongen, allt blomstrar och lever. Många har undrat under åren hur vi klarar av att bo och jobba på samma ställe när det är så intensivt. Jag har alltid svarat att nejdå, det är bara roligt, men efter utmattningen i våras har jag blivit tvungen att sätta lite gränser.

Gränser är svårt när man vill vara snäll och inte tråkig. Jag har aldrig gillat privat-skyltar, det känns som motsatsen till välkommen på något sätt. Så en enkel stol får markera gränsen mellan Solhagas kafé och vår egen trädgård. Fungerar bra för alla som är över tre år iallafall!

Det blev tillslut också nödvändigt att be våra semestrande vänner och bekanta att höra av sig innan de kommer in och hälsar på hos oss så att vi kan planera våra dagar bättre. Vi får överraskningsbesök i princip varje dag på sommaren, ibland kommer flera sällskap samtidigt och krockar med varandra. Kanske när jag står skitig och lite halvt panikstressad mitt i en deg, eller tar en tupplur efter nattbak. Det funkade ganska bra innan, för jag vill ju verkligen träffa alla härliga personer och vara närvarande i dessa möten. Men just nu räcker energin inte till så mycket mer än bageriet och familjen, det är bara att acceptera och rätta sig efter situationen. Det är iallafall väldigt fint att vara tillbaka här på bloggen, så här får ni träffa mig så mycket ni vill.

4 reaktioner på ”Morotskaka med solros och myntasocker

 1. Mums med Morotskaka!

  Klart ni måste få privatliv också…
  Hoppas se dig / träffa dig vid nästa Falkenbergs-tripp!

  Vi blev inte många dagar denna gång…( för blåsigt för mor)
  Ev kommer jag åter sensommar/ höst…

  Har varit sliten sista veckorna så behöver nog lite egentid i Falkenberg :)

  Önskar dig en fin söndag! Kram Gizze

  1. GIzze, hoppas du har hämtat dig lite och mår bättre! Hör av dig nästa gång du är på väg hitåt, kram!

 2. Bakat två gånger på kort tid. Älskar! Tack för recept! Blir bara mer sugen på att ta vägen om er lite oftare 😊😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s