Borgmästargårdens gröt

grot6G8A3493

Idag var det min lediga dag, och då passade jag på att åka till jobbet. Fast som gäst, för något av det bästa jag vet är att äta grötfrukost på Borgmästargården.

Gröten var en av de saker Annsi, Tilda och jag spikade allra först när vi planerade för att öppna Borgmästargården. Ingen annanstans i Falkenberg kunde man få detta serverat till frukost, så vi gick in hårt för att verkligen försöka ändra frukostvanorna i denna lilla stad.

grot6G8A3491

Lite mer än ett år senare kan vi konstatera att det gick bra. Gröten är en av de saker som gillas och kommenteras mest av våra besökare och på instagram @borgmastargardenfbg. Förutom att den smakar gott är grötskålen så fin att man nästan skulle kunna ät upp den också. Serien är från 50-talet och heter Relief, från danska Kronjyden. Inköpt på auktion på Lauritz.com.

grod_9726

Inspiration till gröten fick vi förra våren då vi var på resa till Köpenhamn för att besöka ett kopiöst antal caféer och bagerier. Ett av ställena var just GrødJægersborgsgade 50, en restaurang som alltså bara serverar gröt. De hade gjort en egen bok också, som vi givetvis köpte. Den tar verkligen gröten till en ny nivå, inte bara som frukostmat utan även som måltider under hela dagen. Tror tyvärr inte att boken finns på svenska, men åk dit och ät!

grod_9731

Jag åt en dinkelgröt med gräddfil, granola, krusbär och lakritssocker. Jag som aldrig tidigare hade gillat gröt var nu som pånyttfödd.

groten6G8A3500

Borgmästargårdens gröt görs på fri hand varje dag, utefter vilka råvaror som finns och vilken årstid det är. Just idag serverades gröten med rårörda blåbär, rostad mandel, yoghurtvisp och flädersocker.

Vi blötlägger själva grötbasen dagen innan och låter stå över natten för extra smak och näring. Det händer också att resterna från gårdagens gröt åker med i nästa dags gryta, vilket gör den ännu mer smakrik. Och den blir alltid unik.

Oftast är det havregryn och dinkelflingor som är basen, vi är också väldigt förtjusta i att använda emmer från Limabacka Kvarn eller andra kulturspannmål. Var lite försiktig med råg, för om man har för stor andel råg i gröten blir den klistrig i konsistensen. En viktig del i basen är också att gärna ha med något med lite tuggmotstånd. Som hela korn, rostade frön eller hackade nötter.

Exempel på gröt
2 dl havregryn
2 dl dinkelflingor
1/2 dl hela korn, till exempel dinkel.
1 dl fullkornsemmer
Häll ljummet vatten över grötblandningen i en kastrull så att allt blir blött, lägg på lock och låt stå till nästa morgon. Värm på svag värme, och tillsätt en nypa salt och vatten till lagom konsistens, den får absolut inte vara för fast. Hela upplägget passar extremt bra för den som är morgontrött och vill ha frukost på mindre än fem minuter! Dessutom blir näringsupptaget bättre när spanmålen legat i blöt, och lättare för magen att smälta.

Topping
Så här års är det ju fantastiskt att kunna toppa gröten med färska bär. Vintertid är det ljuvligt med apelsin och kanel till exempel.

Yoghurtvispen är en blandning av Wapnö matyoghurt och vispad grädde. Den kan man spetsa till med lite urskrapad vaniljstång, honung, eller annat gott. Faktum är att feta mjölkprodkukter ytterligare hjälper kroppen att ta upp näring från själva gröten.

Vi brukar ofta göra socker på säsongens blommor och örter genom att mixa blombladen med socker och sedan låta det torka. Det kan vara syrener, fläder, rosor, lavendel, mynta, och så vidare.

semmelgrot

Ofta försöker vi hitta rätt kombination av syrligt, sött, krispigt och mjukt i toppingen. Det här är en av mina favoriter från året som gått. Sista semmeldagen toppade vi med en klick semmelfyllning, grädde och ett trekantigt lock.

borgmastargarden_elenor_sara_6G8A3504

Elenor gjorde mig sällskap i solen. Nu är jag laddad för att köra fem stenhårda dagar i bageriet!

3 reaktioner på ”Borgmästargårdens gröt

 1. Gröt är verkligen gott och kan varieras i oändlighet..
  Och fika på borgmästargården är ju inte fel ;)
  Blev två besök där förra veckan och ett besök hos dig på Solhaga! Gofika deluxe :)

  önskar dig en fin juli! Kram Gizze

 2. Det ser dejligt ud! Hvordan gør I det rent praktisk i caféen – koger I det hele på en gang eller koger I til hver enkel gæst?

  Det er også dejligt, at det virker, som du er ved at finde en god balance : )

  1. Hej Arendse, tack! Jag mår verkligen mycket bättre och även om det är högsäsong har jag lyckats att inte jobba för mycket! :) Vi kokar all gröt på en gång, och så har vi det i en värmebehållare. Eventuellt späder vi med lite varmt vatten för att få rätt konsistens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s