Septembersöndag

01_pelargon_6G8A3808
Tiden går, och jag vill stanna den. September är här, höstlugnet börjar lägga sig över Solhaga. Kanske är det så att jag aldrig i hela mitt liv har varit så tillfreds som nu. Tänk att allt kunde vända från det totala mörkret i vintras, till detta sagolika lugn. Augusti blev mer intensiv än jag hade räknat med. Vi hade många besökare som tyckte sig ha blivit snuvade på sommaren i kalla juli, och som nu ville maxa ut ordentligt när värmen äntligen kom. Igår hade jag min första lediga söndag sedan i juli, och jag passade på att ta med mig kameran på min vanliga runda. Jag vaknade vid åtta, strax efter att de första frukostgästerna slagit sig ner därute.

01_porten_6G8A3811Det är så fint när ljuset faller in på gården genom den här öppningen. En annan värld bakom planket. Porten till paradiset.

02_bageriet_6G8A3845

Det första jag gör är att titta in i bageriet och se hur de har det. Anima maler kaffe, Karin mixar mandelsmör och Elin har just börjat slå upp alla degar.

03_elin_6G8A3850

Mängderna bröd till en måndag har nu krympt såpass att en bagare lätt kan fixa alltihop själv. Fyra frö ligger i rader på bordet. Hallandsfrallorna jäser i förgrunden.

04_butiken_6G8A3873

Titta, här är morgonljuset igen. Det är lugnt en stund nu när den första morgonrusningen med frukostkunder har passerat.

05_anima_6G8A3839

Anima hjälper ett par yngre frukostgäster som vill ha efterrätt.

06_frukost_6G8A3859

Funderar på vad jag själv ska äta.

07_pain_6G8A3863

Som så ofta faller jag till slut för något kavlat.

08_kopparbalja_6G8A3879

Går ut på framsidan. Detta är den mest fotograferade sidan av Solhaga när man tittar på vad våra gäster lägger ut på facebook och instagram. Min egen version är lite upp och ner, bokstäverna får spegla sig i den fina kopparbaljan vid entrén. Den som alla barn älskar att lägga grus i.

08_solhaga_6G8A3836

Ante har redan hämtat tidningen och lagt beslag på vårt favoritbord i hörnet.

09_papegojblomma_6G8A3827

Papegojblommorna håller på att slå ut under det gamla äppelträdet.

10_karin_6G8A3825

Nu kommer Karin med brickan.

11_utehyllan_6G8A3820

Det är något väldigt speciellt med en sensommarmorgon. Skuggspelet över gruset, ljudet av gästernas lugna sorl i trädgården. Känslan av att vi måste ta vara på varenda sekund. Jag tittar med visst vemod mot utehyllan med vattenbehållare, glas, bestick och hundskålar och tänker på att den finaste fikasommaren hittills snart är över.

12_ante_6G8A3817

Men först ska vi njuta, och det gör vi. Jag sätter mig med Ante och äter. Tycker om att sitta med ryggen mot den varma solen.14_pumpablomma_IMG_7197

Efter frukost går jag till baksidan och beskådar allt det vildvuxna som jag inte hunnit ta hand om under juli och augusti. Vad som odlas här i kryddträdgården skiftar från år till år. Många av plantorna har jag fått av vänner tidigare i våras. Dem jag inte ser så mycket av i högsäsong, men som ändå finns närvarande här i bäddarna. Ulrika på Berte bed´n Breakfast gav mig pumpaplantor och två hinkar gödsel att sätta dem i. De blommar friskt, men några pumpor är ännu inte i sikte.

15_bonor_elin_7193Bondbönorna fick jag av Elin. De klänger så fint med sina orangea blommor mot grannens uthus, och själva bönorna inuti är alldeles lila.

18_gurka_7194

Vilken fräs det har blivit på min kanadensiska hänglönn Ruby Falls. Den behöver friseras.

17_spanskkorvel_7195

Under hänglönnen frodas den spanska körveln som jag fick av krav-odlare Carl Jonsson i Heberg.

16_rubyfalls_7192

Jag har knappt hunnit titta till den lilla gurkplantan som grannen Marie gav mig, men titta här vad det blev. Plötsligt har jag odlat mitt livs första gurka! Hoptrasslad i en stor härlig hög med luktärterna, som också är från Elin.

19_bjornbar_7200

Det är lite oklart vem som äger dessa björnbär. Roten till plantan står inne hos grannen, men jag har så finurligt petat in några grenar genom staketet till vår sida. Dem tar vi till frukost imorgon.

3 reaktioner på ”Septembersöndag

  1. Åh så härlig läsning Sara!
    Skönt att du mår gott!
    Det verkar inte som jag kommer något mer till Falkenberg i år..och det gör ont i hjärtat- skulle verkligen ha behövt lite havsluft, sköna promenader vid Skreastrand,dopp i havet.. gofika på Solhaga och Borgmästargården och strosande i stan…
    Miss it a lot.
    Kram Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s