Mandelkaka med brynt smör, citron och vallmo. Eller choklad och rostad råg.

Det kom ett brev:

Hej! Jag köpte en mandelkaka hos er i fredags och den var vidunderligt god!
Det var mandel (mandelmjöl?) vallmofrön och citron. Sååå gott! Delar ni med er av recept?
Mvh Maria

Svaret är JA! Vi delar med oss av recept. En del tycker att det är konstigt. Hur kan du bara ösa ut alla affärshemligheter på bloggen och till kunder som kommer och handlar? Är det inte som att såga av grenen du sitter på?

Men på de senaste sju åren finns det inga tecken på att mitt delande på något endaste vis skulle vara dåligt för affärerna, tvärtom. Visst finns det bagerier häromkring som nu bakar både toscabullar och toscamazariner och en del annat som är väldigt likt vårt. Men alla lånar av varandra, de flesta av våra recept kommer ju också någonstans ifrån. Framgången hänger inte på att vi håller inne med våra kunskaper, utan på hur vi berättar om dem. Och hittar på nya saker som gör oss unika.

Den här mandelkakan är ett av våra bästa recept, det har hängt med nästan sedan starten. Financier kallas det också och är ursprungligen en fransk kaka som sägs ha fått namnet av att en blev särskilt populär i Paris finanskvarter. Vi har varierat den på många sätt under åren, med olika kryddningar och toppingar, bär och frukter. Här tänkte jag ge er två av mina godaste varianter, en av dem blev ju också Marias favorit. Varsågod Maria, lycka till med bakningen!

mandelkaka_6G8A2048

Mandelkaka med brynt smör, citron och vallmo
4 äggvitor
115 g smör
135 g florsocker
50 g vetemjöl eller något glutenfritt mjöl om du hellre vill göra den glutenfri
80 g mandelmjöl
1 citron, zest och saft
25 g blå vallmofrö

Bryn smöret i en kastrull tills det börjar mörkna och lukta nötigt. Låt det svalna.
Blanda florsocker, mjöl och mandelmjöl i en skål.
Vispa äggvitorna till fast konsistens. Tillsätt smör, citronsaft, citronzest och torra ingredienser i omgångar, och rör försiktigt med en slev precis så att det blandar sig men så att smeten ändå behåller luften.

Spritsa ut smeten i muffinsformar eller liknande tills det fyller 3/4 av formen. Baka i 225°C i 13-16 minuter, tills det är fin färg på ytan. Kolla med en sticka att kakan är färdig.

Mandelkaka med mörk choklad och svedjeråg
4 äggvitor
115 g smör
135 g florsocker
50 g vetemjöl eller något glutenfritt mjöl om du hellre vill göra den glutenfri
80 g mandelmjöl
60 g fin mörk choklad
25 g rostad svedjeråg (eller grov råg)

Smält smöret och häll det över chokladen, rör tills det smält.Blanda florsocker, mjöl och mandelmjöl i en skål.
Vispa äggvitorna till fast konsistens. Tillsätt chokladsmör och torra ingredienser i omgångar. Toppa med grov råg när du spritsat ner smeten i formarna.

En reaktion på ”Mandelkaka med brynt smör, citron och vallmo. Eller choklad och rostad råg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s