Croissantsnurra med rabarberkräm

croissantsnurra_close6G8A5765

Som vi har längtat efter våren den här veckan. Så mycket att vi rotade fram förra årets rabarber ur frysen och gjorde en frasig snurra, med syrlig smak av vår och lite sälta i sockret.

vinter_9507

Så här såg det ut i början av veckan, snön föll och sedan låg den kvar.

rabarber_9506

Jag är så otroligt glad för det stora frysrummet i gårdshuset, där vi kan spara allt det goda till en vintrig dag. Börja med att göra rabarberkräm:

Rabarberkräm
200 g rabarber
150 g vatten
120 g socker
1/2 citron, saften
1 vaniljstång
30 g maizena
50 g vatten

Rensa och skiva rabarber. Koka upp den tillsammans med vatten, socker, urskrapad vaniljstång + skal, samt citronsaft. Koka tills rabarbern är mjuk, mixa sedan slät. Blanda 30 g maizena och 50 g vatten till en redning, och rör ner. Koka ca 3 minuter eller tills den tjocknar. Låt svalna och häll upp i en sprits som du lägger i kylen. Gör sedan croissantdegen:

Dag 1: Croissantdeg 
680 g vetemjöl
75 g socker
15 g salt
50 g jäst
200 g standardmjölk
160 g vatten

400 g smör till kavling (nästa dag)

Blanda ingredienserna till degen i degblandare, de bör vara kalla. Kör i cirka 5 minuter, degen ska inte utveckla för mycket gluten, men ändå hänga ihop. Lägg den i frysen i cirka 30 minuter så att den blir riktigt kall och inte kan jäsa vidare. Därefter kan du plasta in den och lägga den i kylen över natten.

Nästa dag: kavling
Banka ut det kalla smöret med kaveln till en platta på cirka 20×30 cm, ungefär 1 cm tjock. Kavla ut den kalla degen till en ungefär dubbelt så stor platta som smöret (40×30 cm). Lägg smöret på degplattan, vik över och se till att alla kanter sluter tätt. Försök spänna degen så mycket som möjligt runt smöret utan att det blir för tjockt med deg på vissa ställen. Det är viktigt att degen och smöret har samma temperatur och konsistens. Låt degen vila i 15 minuter i kylen.

Kavla nu ut degplattan till 40×30 cm. Vik ett treslag och låt degen vila i frysen 20 minuter så att degen blir riktigt kall. Sedan ytterligare 15 minuter i kylen.

Upprepa detta två gånger till så att du totalt har gjort tre stycken treslag. Låt degen vila lite extra länge sista gången i kylen.

croissantsnurra1_9500

Nu är det dags att kavla ut till 3 mm tjocklek, till ett format där du kan ansa bort kanterna och sedan skära ut remsor som är ungefär 30 x 3 cm och väger ungefär 80 g styck.

croissantsnurra2_9501

Vik remsan så att du får ett överlapp neråt.

croissantsnurra3_9502

Rulla sedan mot dig själv…

croissantsnurra4_9503

…så att du får en rulle med två lösa ändar mitt emot varandra.

croissantsnurra5_9504

Vik in ändarna under snurran…

croissantsnurra6_9505

…och placera i bakformar med lagom stora bakplåtspappersbitar i.

Låt bullarna jäsa upp (det kan ta 1–2 timmar beroende på hur varmt det är). Bygg gärna ditt eget jässkåp av ugnen, du sätter på den lite kort så att den blir 25° varm, och sätter sedan in plåten med bullarna). Baka i cirka 15 minuter på 210°.

croissantsnurra6G8A5766

 

Låt svalna och doppa i socker med en nypa salt i (vi använder vårt kouign-amann-socker, som består av 20 g salt och 1000 g socker).  Ta upp snurran, och hitta en lämplig ingång med spritsen, fyll med rabarberkräm. Jag kan lova att det är värt att lägga ner lite jobb på den här, vilken dundersuccé den blev i butiken.

solhaga_ute_9512

Just nu lyser eftermiddagssolen över Solhaga och vi har fikagäster på verandan. De första utemöblerna är framtagna, för i helgen blir det vårvarmt. Nästa generation rabarber kanske inte är så långt borta ändå.

En reaktion på ”Croissantsnurra med rabarberkräm

  1. Åh så gott och så härligt det ser ut.. Längtar ner..Blir en tur i slutet av april /början av maj, sen hoppas jag på en vecka i sommar…
    Måste bara se vad som händer och sker.. Med allt…
    Fin helg till dig Sara! // Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s